Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS v hokejbalu: Demitra, Zedník, Burrows a další

11. 6. 2009

Ve dnech 13. až 20. června přivítá Plzeň 8. mistrovství světa v hokejbalu. Organizátoři připravují přelomový šampionát, který by měl změnit vnímání tohoto sportu v očích dosud nepříliš znalé veřejnosti. Seriál přímých přenosů České televize, profesionální zázemí nebo očekávané rekordní návštěvy - to je jen namátkový výběr toho, v čem by ten letošní turnaj měl být tím nejlepším.

 

Bez zajímavosti není pohled do historie dosud odehraných světových šampionátů. Na soupiskách najdeme známá a slavná hokejová jména. Slovensko pro domácí turnaj v roce 1999 nominovalo a postavilo hvězdy NHL Richarda Zedníka, Jozefa Stümpela nebo Pavola Demitru, v kádru Česka najdeme například olympijského vítěze z Nagana a hokejového mistra světa Jana Čalouna nebo reprezentanty či extraligové hráče Richarda Krále, Františka Ptáčka, Petra Kaňkovského, Dušana Salfického či další. Češi a Slováci nezůstali v tomhle směru osamoceni: po skončení sezóny 2004/05 se na mistrovství světa vydal v té době už hráč základní sestavy Vancouveru Canucks Alex Burrows, který dva roky před tím ve švýcarském Sierre dokonce získal cenu pro nejlepšího útočníka. A mohli bychom pokračovat...

 

Divácký zájem o turnaje mistrovství světa se liší podle toho, která země šampionát pořádala. Zatím se o oficiálních návštěvnických rekordech nemluví, protože evidence přesných čísel nefungovala. Ale neoficiálně se dá zatím jako vrchol označit nejspíš turnaj v Litoměřicích - finále mezi Českem a Slovenskem sledovaly beznadějně nabité tribuny tamního stadiónu, na kterých se tísnilo kolem tří tisícovek fanoušků. Dějiště letošního turnaje, ČEZ Aréna, kde hrají své zápasy i hokejisté Plzně, má kapacitu mezi osmi a devíti tisícovkami fanoušků. A abychom byli konkrétní: pořadatelé očekávají na nejlepší zápasy návštěvu i přes pět tisíc lidí.

 

 

Hokejbal je sportem, který se velmi rychle rozvíjí a který má své členy a aktivní hráče ve více než padesáti zemích světa. Určitě neuškodí, když nahlédneme do seznamu členů Mezinárodní hokejbalové federace ISBHF a zemí, ve kterých vědí, co je to hokejbal... Zkrátka, letošní šampionát slibuje mimořádně zajímavou podívanou.

 

 

Informační servis z hokejbalového MS je publikován se svolením organizačního výboru MS. (www.pilsen.com)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář