Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOH 2010: Češi chtějí medaili a nebojí se ani Rusů

17. 2. 2010

Třiadvacet vyvolených má před sebou náročnou cestu, která má mít jediný cíl v podobě toužebné medaile. Češi zejména na světových šampionátech v posledních letech opustili elitní čtyřku a na medailový úspěch čekají už čtyři roky. Bronzová radost přišla naposledy v Rize a právě na minulých olympijských hrách v Turíně. Podaří se družině Vladimíra Růžičky oživit úspěšné časy českého hokeje?

 

Náš reprezentační výběr není u soupeřů pasován mezi hlavní adepty na zisk cenných kovů, což je svým způsobem výhoda. Trenér Růžička ve spolupráci se svými asistenty vybral skupinu hokejistů, která má vytvořit onen dobře fungující stroj. V nominaci nechybí aktuálně nejzářivější jména české hokejové školy. Letenku si vysloužilo zcela po právu mj. i elitní spojení Vokoun, Kaberle, Eliáš a Jágr.

 

Náhled do historie

 

Zahrneme-li do výčtu i období Československa, tak se z olympijských her podařilo našim hráčům vybojovat deset medailí. Ta nejcennější a to zlatá je z legendárního naganského turnaje. Sbírku doplňují i čtyři stříbrné a pět bronzových medailí. V roce 1948 naší reprezentaci uniklo zlato pouze na základě tehdejších pravidel, kdy při rovnosti bodů rozhodoval poměr skóre. Československo hrálo jako jediné bez branek s pozdějším vítězem Kanadou, avšak poměr celkového skóre vyzněl lépe pro zemi javorového listu.

 

Jediný gól chyběl ČSSR i na olympijských hrách v Grenoblu roku 1968. Svěřenci trenérů Pitnera a Kostky bojovali spolu se Sovětským svazem a Kanadou o celkový triumf až do posledního kola zápasů. Našim stačilo porazit Švédy a tím by byl zlatý triumf dokonán i bez ohledu výsledku utkání mezi SSSR a Kanadou. Bohužel herní styl Seveřanů nám neseděl. Výsledkem byla pouze remíza a vzhledem k tomu, že Sověti rozdrtili Kanadu 5:0, tak se ze zlata radoval tehdejší evropský i světový vládce.

 

V rámci samostatné České republiky máme na kontě zmíněné zlato a bronz z poslední olympiády, která se uskutečnila v Turíně.

 

Několik překvapení v nominaci, přinese koncepce úspěch?

 

Třicátého prosince byla odtajněna záhada olympijské nominace. V přímém přenosu kanálu ČT4 Sport oznámil trenér Růžička třiadvacet hráčů, kteří byli vybráni, aby reprezentovali svou zemi na turnaji snů. Již dříve se pro zdravotní problémy omluvil střelec Colorada Avalanche Milan Hejduk a ze hry byli navíc už dříve Aleš Hemský a Radek Martínek. I přes velký zájem veřejnosti se nepodařilo přemluvit k obnovení reprezentační kariéry plzeňského lídra Martina Straku. Růžička se navíc do médií zmínil, že nepočítá se službami Radima Vrbaty či Petra Průchy, kteří si nejspíš u něj udělali škraloup skrz odmítnutí účasti na mistrovství světa. Na listině se objevila pro někoho překvapivá jména jako Josef Vašíček či Tomáš Rolinek, kterým se příliš šancí v konkurenci hráčů z NHL nedávalo.

 

Největším překvapením bylo nevyslovení očekávaného lídra Václava Prospala. Jeho neúčast okomentoval lodivod reprezentace stroze a svým způsobem i nešťastně. "Nominovali jsme jen dvanáct útočníků a osm obránců, a proto se na něj nedostalo. Musel bych místo něj vyřadit někoho jiného a to jsem nechtěl," uvedl na přímé tiskové konferenci. Šéf pražské Slavie vynechal i zkušené obránce Romana Hamrlíka i Jaroslava Špačka. Sázka padla na jednu stranu mince, výsledek určí, zda-li Růžička vybral správně či ne.

 

Aktuální situace

Češi dorazili do dějiště největší sportovní akce roku na etapy. Sedm hokejistů se prohánělo po ledě už v pátek 13. února, kdy trenéři naordinovali lehký trénink. Mezitím se představil Jaromír Jágr jako český vlajkonoš. Během soboty dorazila i trojice Tomáš Kaberle, Patrik Eliáš a Tomáš Plekanec. Zbylí členové mužstva přicestovali další etapou a jako poslední se v pondělí k týmu připojil Jan Hejda. V úterý už družstvo v kompletním složení absolvovalo oficiální trénink, který byl rovněž přípravou na čtvrteční zápas se Slovenskem. Růžička zároveň prozradil v jakém sestavě budou hrát jednotlivé formace. Elitní útok se představí ve složení Martin Havlát, Tomáš Plekanec a Patrik Eliáš, druhou formaci vytvoří Jaromír Jágr, Roman Červenka a Petr Čajánek, ve třetí se představí Martin Erat, David Krejčí a Tomáš Fleischmann a ve čtvrté trojici budou hrát Milan Michálek, Josef Vašíček a Tomáš Rolinek.

 

Nelehká skupina nastíní potenciál týmu

 

Česká republika je účastníkem skupiny B, ve které se střetne s Ruskem, Slovenskem a Lotyšskem. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek, kdy od šesté hodiny ranní našeho času změří síly s reprezentací Slovenska. V sobotu 20. února o půl druhé ráno vyzve tým Lotyšska. Zápasový program skupiny posléze naši uzavřou v neděli bitvou s Ruskem, která začne v devět hodin večer.

 

Pro český výběr bude důležité zvládnout nelehký zápas se Slováky a výrazně se netrápit s bojovným Lotyšskem. Vyvrcholením bude bezesporu střetnutí s Ruskem, které může určit i to, z jakého místa bude naše mužstvo postupovat do dalších bojů. Nejlepší variantou by bylo vyhrát skupinu, čímž by si svěřenci trenéra Růžičky zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Druhé místo už je nebezpečné z pohledu účasti v osmifinále a v případě postupu také střetnutím z některých silných celků turnaje. Nezbývá než věřit v úspěšný olympijský sen, který se možná stane realitou.

 

Soupiska ČR pro olympijský turnaj:

Brankáři: Tomáš Vokoun (oba Florida/NHL), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL)

Obránci: Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Hejda (Columbus/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Filip Kuba (Ottawa/NHL), Pavel Kubina (Atlanta/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL)

Útočníci: Jaromír Jágr (Avangard Omsk, KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Čajánek (Petrohrad/KHL), Patrik Eliáš (New Jersey/NHL), Martin Erat (Nashville/NHL), Tomáš Fleischmann (Washington/NHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (San Jose/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL).

(c) Jaroslav Pazdera, bez povolení je zakázána další publikace článku

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář