Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělorusové pravděpodobně nebudou v plné síle, avšak chtějí do čtvrtfinále

13. 2. 2010

Michail Zacharov, tak to je aktuálně nejsledovanější muž běloruského národního týmu. Právě od tohoto sedmačtyřicetiletého kormidelníka se netrpělivě očekává finální verdikt na složení olympijské soupisky. Generální sekretář Běloruské hokejové asociace Sergej Gončarov nadále totiž mapuje situaci okolo rekovalescentů ze zámoří Andreje Kosticyna a Michaila Grabovského.

 

Bělorusové se za poslední roky výkonnostně zvedli. Jejich hlavní předností je vyvážená poziční hra s důrazem na obranu, kterou dokáží značně potrápit i věhlasnější soupeře. O tomto faktoru se přesvědčili v tvrdé realitě už např. Švédové, kteří zemi postsovětské éry podlehli ve čtvrtfinále před osmi lety na olympiádě v Salt Lake City. O kvalitách svých sousedů se přesvědčili i úřadující šampioni z Ruska. Utrápená výhra favorita 4:3 ve čtvrtfinále posledního MS mluví za vše.

 

Náhled do historie

Na olympijském turnaji se Bělorusko představí potřetí. Největší sportovní akce se premiérově zúčastnilo v roce 1998. O čtyři roky později se zároveň zrodil i jejich největší uspěch, kdy ve čtvrtfinále senzačně dokázali vyřadit již zmíněné Švédsko a dokráčeli tak až mezi nejlepší čtyři celky turnaje. Běloruský zázrak na ledě pamatují jen dva hráči současného kádru, jmenovitě se jedná o Konstantina Kolcova a Olega Antoněnka. Posledně jmenovaného si možná někteří čeští fanoušci pamatují z jeho krátké anabáze ve Vsetíně na sklonku sezony 1999/2000.

 

Zranění klíčových hráčů narušilo plány

Bělorusko bylo prvním týmem, který zveřejnil seznam vyvolených, kteří budou hájit čest své země na olympiádě. V úvodu ledna však přišly ze zámořské NHL špatné zprávy. Zranění vyřadilo ze hry A. Kosticyna a Grabovského. Prvně jmenovaný musel dokonce podstoupit operaci kolene a pozitivní prognózy hovořily o šestitýdenní absenci. Potíže měl i jeho mladší bratr Sergej. Grabovskij si zlomil zápěstí a sen o turnaji snů se dostal do roviny fikce. Obránce Salej navíc dlouho laboroval s poraněnými zády, což rovněž byl další z otazníků.

 

Aktuální situace

Podle posledních zpráv je Grabovskij připraven nastoupit do zápasů, avšak lékaři Toronta nedali hráči povolení startu na OH. Pravděpodobně obdobná situace je i u staršího z bratrů Kosticynů, jenž se poměrně rychle dává zdravotně do pořádku. Nutno říct, že účast těchto lídrů by výrazně zvýšila ofenzivní kvalitu týmu a rovněž zvedla i respekt u soupeřů. Trenér Zacharov uvedl, že počká na nejzazší termín a posléze zveřejní finální soupisku.

 

Základ týmu jsou hráči z KHL, největší zastoupení má Dinamo Minsk

V předběžné nominaci nechybí očekávaná jména. Roli brankářské jedničky by měl plnit Andrej Mezin. V případě potřeby může zaskočit jeho o nic méně zkušený týmový kolega Vitalij Koval. Obraně by měl velet v případě účasti Ruslan Salej. V útoku kromě Antoněnka, jenž se už mj. představil jako vlajkonoš, by měli ukázat své kvality S. Kosticyn, Kolcov, Kaljužnyj, Děmagin či Ugarov. Otázkou stále zůstává, zda-li se vedení reprezentace ještě dočká případné pozitivní zprávy z Montrealu či Toronta. Účast A. Kosticyna či Grabovského visí však na vlásku.

 

Náročná skupina, ale šance jsou otevřené

Skupina "C" je pro Bělorusy úvodní třízápasovou zkouškou připravenosti. Svěřenci trenéra Zacharova vstoupí do turnaje 17. února, kdy změří síly s Finskem. O dva dny později vyzvou druhého severského zástupce Švédsko a základní program skupiny ukončí v neděli 21. února střetnutím s Německem, které pravděpodobně rozhodne o další turnajové cestě postsovětské země.

 

Širší nominace Běloruska:

Brankáři: Andrei Mezin, Vitalij Koval (oba Dynamo Minsk), Igor Brikun, Dmitrij Karpikov (oba HK Gomel), Sergej Šabanov (Junosť Minsk).

Obránci: Alexander Makrickij, Dmitrij Korobov, Alexander Rjadinskij (všichni Dinamo Minsk), Andrej Baška, Andrej Antonov (oba Soligorsk), Ivan Usenko, Vladimir Kopat (oba HK Gomel), Andrej Koršunov (Žlobin), Sergej Jerkovič (Junosť Minsk), Viktor Kostjučenok, Nikolaj Stasenko (oba Chabarovsk), Ruslan Salej (Colorado), Sergej Kolosov (Grand Rapids Griffins), Kirill Gotovec (Shattuck St. Mary's), Vladimir Denisov (zatím bez angažmá).

Útočníci: Andrej Stas, Sergej Demagin, Pavel Razvadovskij, Andrej Michajlov, Alexej Jefimenko, Alexander Kulakov (všichni Dinamo Minsk), Sergej Drozdov, Dmitrij Meleško, Artem Demkov, Jaroslav Čupris, Sergej Zadělenov, Dmitrij Dudik, Jevgenij Kovyršin, Artem Karkockij (všichni Soligorsk), Alexander Borovkov, Artem Senkevič, Konstantin Zacharov, Alexander Kitarov (všichni Junosť Minsk), Alexander Usenko, Jegor Filin (oba HK Gomel), Alexej Ugarov (Balašicha), Alexej Kaljužnij (Dynamo Moskva), Oleg Antoněnko (Jekatěrinburg), Konstantin Kolcov (Ufa), Artem Kisly (Čeljabinsk), Michail Grabovski (Toronto), Michail Stefanovič (Toronto Marlies), Sergej Kosticyn, Andrej Kosticyn (oba Montreal), Igor Revijenko (Prince Albert Raiders).

 

(c) Jaroslav Pazdera, bez povolení je zakázána další publikace článku

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář