Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eliáš ukončil Jágrovo kralování

22. 8. 2009

Jednačtyřicátý ročník Zlaté hokejky přinesl očekávanou změnu na trůnu. Novým vládcem a držitelem prestižní ceny pro nejlepšího hokejistu uplynulé sezony se stal Patrik Eliáš. Útočník New Jersey Devils tak ukončil čtyřleté kralování Jaromíra Jágra. Trojici nejlepších doplnil Jan Marek.

 

Eliáš celkovým triumfem potvrdil vedoucí pozici po první polovině hlasování adovršil svůj poměrně úspěšný rok. Nejproduktivnější Čech uplynulého ročníku NHL si na ikonu Omsku udržel značný náskok v podobě jednasedmdesáti bodů a zcela po zásluze mohl převzít významné ocenění. Jaromír Jágr, stejně jako většina, nebyl přítomný, ale díky telefonickému spojení byl obeznámen se svým úspěchem i on.

 

Pomyslná bronzová příčka připadla dalšímu ruskému krajánkovi Janu Markovi. Ofenzivní klenot Magnitogorsku zaostal za Jágrem jen o třiadvacet bodů. Objev sezony David Krejčí pro změnu ztrácel na třetí místo jen jedenáct bodů. Pětici nejlepších uzavřel už extraligový Martin Straka. Menším zklamáním může působit (až) šesté místo Martina Havláta, jehož řada odborníků pasovala na stupeň nejvyšší.

 

Oproti úvodní polovině zaznamenal propad Jaroslav Bednář. Exslávistický lamač rekordů by nejspíš byl výše, kdyby mu zdraví dovolilo účast na MS. Osmou pozici zaujal Jiří Hudler, jenž se už rovněž připravuje v Rusku na nový soutěžní ročník KHL. Na devátém místě skončil Petr Čajánek a desítku uzavřel Aleš Hemský.

 

Konečné pořadí nejvýše oceněných:

1. Patrik Eliáš (New Jersey/NHL) 428 bodů
2. Jaromír Jágr (Omsk/KHL) 357 b.
3. Jan Marek (Magnitogorsk/KHL) 334 b.
4. David Krejčí (Boston/NHL) 323 b.
5. Martin Straka (Plzeň) 290 b.
6. Martin Havlát (Chicago/NHL, nyní Minnesota/NHL) 281 b.
7. Jaroslav Bednář (Slavia, nyní Novgorod/KHL) 262 b.
8. Jiří Hudler (Detroit/NHL, nyní D. Moskva/KHL) 148 b.
9. Petr Čajánek (D. Moskva/KHL, nyní Petrohrad/KHL) 128 b.
10. Aleš Hemský (Edmonton/NHL) 110 b.

 

Nejlepší junior sezóny 2008/09: Jakub Sedláček (Zlín)

 

Nejlepší sledgehokejisté sezóny 2008/09

Brankář: Michal Vápenka (Sparta Praha)

Nejproduktivnější hráč: Jiří Berger (Karlovy Vary)

Nejlepší hráč reprezentace: Zdeněk Hábl (Zlín)