Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOH 2010: Češi prohráli s Finskem a turnaj pro ně končí

25. 2. 2010

Čtvrtfinále: Dnešní utkání mohlo rozhodnout o tom, zda-li česká olympijská hokejová výprava bude mít úspěšnou misi či nikoli. Dlouhou dobu kralovali oba gólmani, bohužel jako jediný kapituloval Tomáš Vokoun, kterého pokořil povedenou tečí Niskalovy střely Hagman. Trenér Růžička se rozhodl v poslední dvouminutovce zariskovat, ale šest mužů v poli brzy ztratilo kotouč a Fippula střelou do prázdné branky rozhodl o smutném osudu našich barev.

 

Podle očekávání se v Růžičkově sestavě objevil i Jaromír Jágr, jenž včerejší osmifinálovou bitvu s Lotyšskem ze zdravotních důvodů nedohrál. Lodivod národního mužstva překvapil stažením hry na šest obránců, kdy se na led nedostali Zbyněk Michálek s Miroslavem Blaťákem. Prvně jmenovaný se zapojil do utkání až v průběhu druhého dějství, kdy nahradil Romana Poláka. Ve finském táboře chyběl z disciplinárních důvodů Joni Pitkänen.

 

První třetina byla ve znamenífinských přesilovek. Tu první nabídl hráčům ze země tisíců jezer Polák, který nedovoleně zastavil Selänneho. Na hrající legendě se za pouhých jedenáct sekund vyfauloval i Kubina a náš výběr šel do tří hráčů. Kritickou situaci však vylepšil Koivu a naši si tak vyzkoušeli i krátkou početní výhodu. Češi byli aktivní a Kiprusoff se zejména zapotil v osmé minutě, kdy nejprve zneškodnil šanci Jágra a posléze odolal i dalšímu náporu. Naši museli přečkat i další tři oslabení, zejména faul Vašíčka byl ze strany zbytečných.

 

Ve druhé třetině se o první velkou příležitost Finů postaral paradoxně Kubina, který nešťastně tečoval střelu z dálky a zle zatopil Vokounovi. Český brankář se zaskvěl i zanedlouho, kdy zneškodnil velkou příležitost Miettinena. Naši se předvedli v brejku, Plekancův pokus však Kiprusoff vyrazil a Eliáš na dorážku nedosáhl. Po odrazu puku do brusle prvně jmenovaného se do šance dostal Hagman, ale Vokoun byl pozorný. Až v šestatřicáté minutě se svěřenci trenéra Růžičky dočkali první plné přesilové hry. Jokinen cíleně posunul branku a mohl si v klidu zavázat tkaničky na brusli. Češi se dostali do tlaku, Fleischmannovi a Krejčímu chybělo málo k tomu, aby finského gólmana překonali. Ani po čtyřiceti minutách se diváci v UBC Thunderbird Aréně branky nedočkali.

 

Po šesti minutách třetího dějství se v obrovské příležitosti ocitl aktivní Jágr. Po typickém nabruslení do středu hřiště vystřelil, puk se k němu vzápětí dostal zpět, avšak Kiprusoffa, který už nejspíš vzýval všechny svaté, překonat nedokázal. Finové se připomněli Hagmanem. Třicetiletý forvard v padesáté minutě sice zlomil při střele hokejku, avšak puk na Vokouna letěl. Český gólman na chvíli nevěděl, kde černý předmět je, ale s pomocí Rolinka situaci uklidnil. V téže minutě se zrodila další obrovská česká příležitost. Naši se dostali do přečíslení tři na dva. Jágr poslal přihrávku na Plekance a ten v klíčovou chvíli pas přenesl na volného Eliáše, bohužel útočník New Jersey Devils mířil pouze do boční sítě. Kapitán našeho mužstva ještě na střídačce nevěřícně kroutil hlavou, jak mohl tuto šanci zahodit.

 

Velmi dobře pracoval v brankovišti i mladší z bratrů Michálků Milan. Finští obránci mu často museli věnovat potřebnou pozornost. Růžička se během třetí třetiny pokoušel měnit složení formací a měnil intervaly jejich nasazování. Ve čtyřiapadesáté minutě přišla nešťastná situace. Nejprve Kubina výborným zákrokem zmařil Hagmanovi šanci, ale při souboji ztratil helmu a nemohl se zapojit do hry. (Podle pravidel se hráč bez helmy nesmí zúčastnit hry, neboť mu hrozí menší trest - poznámka autora.) Přesně v okamžik, kdy se obránce rychle vracel pro ochrannou část hlavy přišel finský gól. Niskalovu střelu tečoval před Vokounem právě Hagman a hráči Suomi se mohli radovat - 1:0.

 

Ve tvářích českých hráčů bylo čitelné zklamání. Smolná náhoda vynesla osudný trest. Finové posléze vysunuli forčeking a dařilo se jim napadat naši rozehrávku. Výborným zákrokem se opět předvedl Vokoun, který zneškodnil pojistkový gól Miettinenovi. Češi si opět vytvořili závar, kotouč po Plekancově příležitosti poskakoval v brankovišti. Trenér Růžička už v čase 58:25 odvoval ze hry gólmana Vokouna a vyslal na led šesté hráče. Bohužel tento taktický záměr, který měl být triumfem k toužebnému vyrovnání, brzy selhal. Po ztrátu pásma M. Koivu našel Filppulu a pro něj už nebyl problém opuštěnou branku trefit - 2:0. Závěr si už družina trenéra Jalonena pohlídala. Finsko tak ukončilo olympijskou pouť českého mužstva a v semifinále se utká s týmem USA. 

 

 

Česko - Finsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu). Rozhodčí: O´Halloran, Watson (oba Kan.) - Oskirko (Rus.), Sharrers (Kan.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1.


Česko: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Z. Michálek, Blaťák - M. Erat, Plekanec, Eliáš - Čajánek, M. Michálek, Jágr - Fleischmann, Krejčí, Červenka - Havlát, Vašíček, Rolinek.


Finsko: Kiprusoff - Salo, Timonen, Lepistö, Niskala, Kukkonen, Lydman - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Hagman, Kapanen, Miettinen - Peltonen, Jokinen, J. Ruutu - Immonen.

 

(c) Jaroslav Pazdera, publikováno i na HokejPortal.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář