Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Pittsburgh dokonal zkázu Detroitu a slaví zisk Stanleyova poháru!

13. 6. 2009

ObrazekFinále Stanley Cupu - 7. zápas + video: Nejdelší možná finálová bitva již zná vítěze. Joe Louis Aréna byla podruhé v letošním play off pokořena a hokejisté Detroitu se museli sklonit před novými šampiony.Po dlouhých sedmnácti letech se z velkého triumfu mohli radovat hráči Pittsburghu. Dějiny jsou opět přepsány. Osmatřicet let neúspěchů hostujících týmů  v sedmých zápasech je opravdu jen minulostí. Král je mrtev, ať žije král!

 

Utkání nezačalo v nikterak svižném tempu. Bylo zřejmé, že oba týmy se pokusí hrát na nejmenší možné riziko. Více střeleckých příležitostí měli hosté, avšak Osgood byl pozorný. Domácím se podařilo bez újmy přečkat oslabení i přesto, že byli pittsburgským komandem mocně ostřelováni. Detroit se do příležitostí dostával spíše sporadicky a později. Fleury si poradil se všemi pokusy i s nebezpečnou střelou Maltbyho. Během úvodního dějství přišli hosté o Crosbyho, kterého u mantinelu atakoval Franzén. Tvrdý náraz odneslo koleno a kapitán Penguins těžce odjel na střídačku. Na ledě se během prostřední části neobjevil a jedno rychlé střídání během třetí třetiny ukazovalo, že pokračování nebude možné.

 

O všem podstatném rozhodla druhá dvacetiminutovka. Na útočném výpadu se ocitl Talbot a přesně mířenou střelou našel mezeru mezi betony detroitského brankáře - 0:1. Za tři minuty mohl padnout do domácí sítě další gól. Rafalskiho obral o puk Cooke, který se mohl řítit sám na Osgooda. Svou šanci však do úspěšného konce nedotáhl. Detroit mohla postavit na nohy nabídnutá přesilovka, ale její nevýrazné pojetí mluvilo za vše. Na tvářích hráčů Red Wings se pomalu ale jistě začínala projevovat nervozita. Pomohl tomu i fakt, když v jednatřicáté minutě po Kunitzově dobrém forčekingu prostřelil podruhé gólmana Osgooda aktivní Talbot - 0:2.

 

Třetí dějství bylo zcela očekávané spíše pod taktovkou Detroitu. Domácím šlo už o všechno. Pittsburgh se více stáhl do defenzivy a snažil se stoupajícímu tlaku odolávat. Skóre se přece jen měnilo. Ericssonova tvrdá střela z dálky skončila ve Fleuryho síti - 1:2. Snížení vneslo do hry tápajících křídel novou energii. Kronwallův možná tečovaný pokus rozezvučnil břevno pittsburgské svatyně. V závěru už domácí kouč Babcock vsadil na poslední možnou variantu případného úspěchu v podobě power play. Semknutá defenziva Penguins však nedovolila očekávané střelecké projektily a když Fleury bravurně vychytal Lidströma a zazněla siréna, tak svěřenci trenéra Bylsmy mohli oslavovat sladký triumf.

 

Rok 2009 je tedy v pittsburgské kronice zapsán zlatým písmem. Kapitán Sidney Crosby převzal z rukou Garyho Betmana pohár pro nové šampiony a mohly začít očekávané oslavy. Na ledě se objevil i Petr Sýkora, kterého zlomenina kotníku do samotného zápasu nepustila. Každý z hráčů a členů celého realizačního týmu mohl potěžkat nejslavnější hokejovou trofej světa. A nechyběl samozřejmě ani ten, kterého celý sportovní svět obdivuje dodnes. S pohárem se po sedmnácti letech polibkem pozdravil i jedinečný Mario Lemieux, současný majitel klubu Tučňáků.

 

Největší smutek nejspíš padl na Mariána Hossu, který musel uznat, že jeho únik z Pittsburghu k největšímu rivalovi nejspíš nebyl tak dobrým rozhodnutím. Spokojen nemohl být ani Ty Conklin, jenž zvolil podobný přesun jako  slovenský forvard. Inu nevěřit svým spoluhráčům je velký hřích.

 

Detroit - Pittsburgh 1:2 (0:0, 0:2, 1:0), konečný stav série 3:4.
Branky: 54. Ericsson (HUDLER) - 22. a 31. Talbot. Vyloučení: 2:3. Střely na branku: 23:18. Diváci: 20 066. Hvězdy utkání: 1. Talbot, 2. Malkin (oba Pittsburgh), 3. Ericsson (Detroit).

Video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bomba

Mario,16. 6. 2009 12:28

Naprosto supr, sbohem Rudá křídla. :D