Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Kane v prodloužení rozpoutal euforii, Chicago slaví zisk Stanley Cupu!

10. 6. 2010

Finále Stanley Cupu: (+ VIDEO) Šestý zápas série byl jedno velké drama. Oba týmy se předháněly, který z nich půjde do vedení. Utkání nakonec dospělo až do prodloužení a v něm jako blesk z čistého nebe udeřil Kane a bylo rozhodnuto. Chicago Blackhawks je po dlouhých devětačtyřiceti letech opět na hokejovém Olympu. Nejužitečnějším hráčem play off byl vyhlášen jejich kapitán Jonathan Toews.

 

V předchozích pěti vzájemných zápasech vždy dominoval domácí celek. Chicago po zisku třetího vítězství dorazilo na led soupeře s odhodláním docílit finálního čtvrtého úspěchu a tím tak dovršit svou cestu k bájnému Stanley Cupu. Očekávaný vývoj nastínila už úvodní třetina, ve které zcela dominovali Blackhawks.

 

O první výraznější moment se postaral v desáté minutě Keith, jehož pokus během početní výhody orazítkoval tyč Leightonovy branky. Za sedm minut později se už skóre měnilo. Přesilovou hru využil po Toewsově pasu Byfuglien a hosté se ujali vedení - 0:1. Letci se do střelecké listiny zapsali taktéž během své početní výhody. Trefil se nepřehlédnutelný Hartnell - 1:1.

 

Do druhé třetině vstoupili lépe domácí. Ofenzivní výlet zakončil po Leinově výborné přihrávce Briere - 2:1. Za necelé dvě minuty však bylo po Sharpově zužitkované příležitosti opět srovnáno - 2:2. Chicago bylo aktivní a právě jejich snaha vedla k dalšímu úspěchu. Hjalmarssonovu střelu tečoval mimo dosah domácího gólmana Ladd a hosté podruhé v zápase vedli - 2:3.

 

Ve třetí dvacetiminutovce se hra vyrovnala. Philadelphii také nic jiného nezbývalo, neboť čas pro ní hrál významnou roli. Dlouhou dobu se ale domácím nedařilo překonávat dobře zmobilizovanou defenzivu Blackhawks, což bylo nadmíru nepříjemné. Výraznější příležitosti se zrodily až v závěrečné pětiminutovce. Richards ani Giroux na Niemiho nevyzráli. Prosba toužebného vyrovnání byla přece jen vyslyšena. V sedmapadesáté minutě se po ošemetné situaci ocitl u puku Hartnell a zamířil přesně - 3:3.

 

Po normální hrací době tedy muselo o osudu zápasu rozhodnout prodloužení. Hráči Flyers se tlačili do zakončení, ale snaha byla marná. Po pěti minutách se zrodil šok. Kane se po útočném výletě rozhodl zkusit štěstí střelou z úhlu a k úžasu všech zúčastněných se puk ocitl v síti. Po vítězném gestu hostujícího forvarda už ostatní jeho spoluhráči naskákali na led a slavili vítěznou misi. Mezitím si ještě rozhodčí zkontroloval dosažený gól a bylo rozhodnuto.

 

Chicago Blackhawks se tak stalo zámořským šampionem roku 2010 a oživilo tak vzpomínku na poslední triumf z roku 1961. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off obdržel kapitán Jonathan Toews, který rovněž jako první zvedl nad hlavu nejcennější hokejovou trofej světa.

 

Sestřih nejdůležitějších okamžiků zápasu:

 

Philadelphia - Chicago 3:4 po prodl. (1:1, 1:2, 1:0 - 0:1) - konečný stav série 2:4
Branky: 20. Hartnell (Briere, Pronger), 29. Briere (Leino, Krajíček), 57. Hartnell (Leino, Briere) - 17. Byfuglien (Toews, P. Kane), 30. Sharp (Bolland, Keith), 38. Ladd (Hjalmarsson, P. Kane), 65. P. Kane (Campbell). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 24:41. Diváci: 20 327 (Wachovia Center). Hvězdy utkání: 1. Toews, 2. P. Kane, 3. Niemi (vš. CHI).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář