Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Ani druhý pokus Penguins nevyšel

1. 6. 2009

NHL - finále Stanley Cupu - 2. zápas: Příloha - video: Ani druhý pokus na dobytí Joe Louis Arény neskončil pro hokejisty Pittsburghu úspěchem. Hosté sice od sedmnácté minuty vedli po gólu Malkina, ale během dalších dvou třetin o gólovou výhodu přišli. Za záda gólmana Fleuryho se prosadili Ericsson, Filppula a Abdelkader. Tučňákům nepomohla ani závěrečná power play. Do šarvátky se v závěru pustili Malkin a Zetterberg. To však již nic na triumfu Rudých křídel nezměnilo.

 

Přesně po čtyřiadvaceti hodinách bylo vhozeno úvodní buly druhého zápasu finálové série. Po včerejší možná trošku smolné porážce nastaly na soupisce Penguins změny. Kouč Bylsma zařadil do sestavy útočníka Dupuise a naopak stáhl obránce Bouchera. Poprvé po osmi zápasech tak došlo ke změně herního modelu se sedmi obránci a jedenácti útočníky. Domácí trenér Babcock opět musel oželet služby Dacjuka s Draperem.

 

Utkání začalo ve svižném tempu a k vidění bylo několik tvrdých střetů. Nejvýraznější moment první třetiny nastal v sedmnácté minutě. Kronwall nedovoleně zastavil Talbota a zcela po zásluze putoval na trestnou lavici. Hosté se usadili v pásmu a z nepřehledného závaru dokázali vytěžit potřebný gól. Celou situaci načal Letang, který svižným pokusem donutil domácího brankáře k zákroku. Akce pokračovala přes Malkina jehož další dorážka se s pomocí Stuarta a následně i Osgooda dostala do branky. Penguins se tedy dočkali vedení. 

 

Druhou dvacetiminutovku otevřeli slibnou šancí hosté. Talbot našel před brankou Malkina a Osgood nejspíš ani nevěděl, jak dokázal pokus ruského útočníka zneškodnit. Branková výhoda vydržela Tučňákům jen do pětadvacáté minuty. Vzrůstající tlak Detroitu dokázal korunovat povedenou střelou Ericsson. Velký podíl na jeho trefě měl dobře clonící Helm. Gólový úspěch domácí nabudil a Fleury se musel vyznamenat při Zetterbergově šanci. V devětadvacáté minutě měl práci i jeho protější kolega, když Staal vybídl do šance Talbota. Domácím poměrně často vycházel přechod do útočného pásma, čehož mohl využít Filppula. Chvíle finského hráče přišla v jednatřicáté minutě, kdy po spolupráci s Holmströmem poslal svůj celek do vedení.

 

Pokud se ovšem dostali do příležitosti pittsburghští, tak zvonil rudý alarm. Ve třiatřicáté minutě našel Crosby ideální přihrávkou Guerina a pouze centimetry dělily Osgooda od pohromy. Střelu zkušeného forvarda dokázala zastavit pouze tyč. Tentýž hráč se zanedlouho ocitl v další šanci. Stejně tak jako příležitost Kennedyho v brance neskončila. Po delší době o sobě dal vědět střeleckým pokusem Franzen. Prostřední dějství vyhrál Detroit 2:0 a dostal se do vedení.

 

I do třetí třetiny vstoupili aktivněji Tučňáci. Do obrovské šance se po Guerinově přihrávce dostal Crosby. A možná jen díky velké obětavosti Zetterberga neskončil puk v síti. Celá situace byla však velmi nepřehledná, a proto se musel rozhodčí poradit se svým kolegou u videa. Ani jeden ze záběrů však nedokázal potvrdit, že se puk ocitl za brankovou čárou. Tento moment mohl zapříčinit Pittsburghu konec nadějím na zvrat. Krátce na to se totiž do skákajícího puku opřel Abdelkader a nasměroval ho do horního roku Fleuryho klece - 3:1. Nedůsledný Scuderi tak mohl zpytovat svědomí. Hosté se tlačili do zakončení, ale potřebné štěstí jim nakloněno nebylo. Po pohledné akci Crosbyho zvonila podruhé v zápase za Osgoodem tyč. Detroitský gólman odolal i po nepříjemném pokusu Malkina. Čas neúprostně běžel a vidina zvratu byla čím dál nereálnější. Další příležitost po Fedotěnkově přihrávce Malkinovi zmařil Osgood.

 

V posledních minutách šli hosté na nejvyšší možný risk. S šesticí hráčů se těžce, ale dokázali dostat do obranné třetiny Red Wings a následně i do tlaku. Strážce domácí svatyně však odolával. Celá situace gradovala, když Talbot taktickým šťouchnutím poslal zkušeného gólmana, který si zrovna připsal další skalp Malkina, na led. Flustrace se nejvíce projevila právě na zmíněném útočníkovi, který se pustil do šarvátky se Zetterbergem. Pittsburgh však z toho vyšel nejhůře jak mohl. Talbot s Malkinem putovali na trestnou lavici a v posledních sekundách již byla power play zbytečná.

 

O největší hvězdě utkání nebylo pochyb. Na své včerejší ocenění navázal domácí gólman Osgood. I přes jeho nejisté rozehrávky za brankou dokázal tým v klíčových momentech podržet. Dalšími vyhlášenými byli střelci branek Filppula a Abdelkader. Detroit tak podruhé dokázal uchránit svůj led a splnil si prozatimní cíl. Série se nyní přesouvá na led Pittsburghu. Třetí zápas odstartuje ve středu 3. června ve 2 hodiny ráno středoevropského času.  

 

Finále Stanley Cupu - 2. zápas série:

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky: 25. Ericsson, 31. Filppula, 43. Abdelkader - 17. Malkin.  Vyloučení 1:3, Diváci: 20 066, Střely na branku: 26:32, Hvězdy utkání: 1. Osgood, 2. Filppula, 3. Abdelkader. Stav série: 2:0.

 

Video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-(

Mario,1. 6. 2009 12:39

Škoda toho zápasu, Pittsburgh byl lepší.