Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. hokejová liga: Týmy Ústí i Chomutova svá úvodní vystoupení zvládly

8. 3. 2010

V osmnáct hodin se otevřela prvoligová opona semifinálového programu. Žádné překvapení se však nekonalo. Oba severočeské kluby své vystoupení zvládly a poprvé tak v sérii potěšily své místní příznivce. Ústečtí přetlačili Hradec efektivní ofenzivou, která zařídila hned šest branek. Chomutovu k výhře nad Olomoucí stačily jen tři branky. Oba favorité tak potvrdili očekávaný úspěch.

 

Než se diváci ve Zlatopramen Areně stačili zorientovat, tak už po dvou minutách se jim musel zvýšit krevní tlak. Nejprve byl vyloučen Klobouček a za pouhých čtyř sekund ho na trestnou lavici následoval Vobořil. Dvojnásobnou početní výhodu však hosté využít nedokázali. Nejblíže úvodní brance byl po Mikulíkově pasu M. Pšurný, ale Vošvrdu zachránila konstrukce branky. Tolik štěstí už aktuální gólmanská jednička Hradce neměla při střele Janků - 1:0. Aby toho nebylo málo, tak vzápětí ho překonal i Pajič - 2:0.

 

Hosté se připomněli v šestadvacáté minutě, kdy Roubíkovu akci přesně zakončil Kadlec - 2:1. Obdržený gól vyburcoval domácí hráče ke zvýšené aktivitě. Pazourka nejprve vychytal Vošvrda a Pajič orazítkoval břevno hradecké svatyně. Třetí branka však na sebe nenechala dlouho čekat. Chybu hostů potrestal R. Pšurný - 3:1. V jednatřicáté minutě se opět zaskvěl Vošvrda, který dalším exkluzivním zákrokem vychytal Šagáta.

 

Třetí třetina přinesla definitivní vyřešení zápasu. V úvodu Kadlec promarnil příležitost, jak svůj tým opět dostat do hry, což mohlo být klíčové. Posléze už totiž úřadovali domácí. Sklenička, M. Pšurný a Alinč vyhnali jinak výborného Vošvrdu na střídačku a prakticky bylo rozhodnuto - 6:1. Hradci se podařilo v poslední desetiminutovce utkání zkorigovat díky Kadlecovi s Karlíčkem na konečných - 6:3. Ústečtí hráči se kromě hry prezentovali i několika zbytečnými zákroky, po kterých hned čtyři hráči hostů utkání nedohráli! Disciplinární trest nemine Hovorku, který inkasoval trest ve hře.

 

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC VCES Hradec Králové 6:3 (2:0, 1:1, 3:2)
Branky: 10. Janků, 11. Pajič, 30. R. Pšurný, 44. Sklenička, 47. M. Pšurný, 48. Alinč - 26. Kadlec, 51. J. Hruška, 56. Karlíček. Rozhodčí: Hrubý, Blecha - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 8:7, navíc Hovorka (Ústí) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 3650.

Stav série: 1:0

 

Utkání Chomutova s Olomoucí přineslo rovněž zajímavý průběh. Otazníkem bylo bezesporu to, který gólman se postaví do branky Mory. Příležitost nakonec dostal Hylák a právě on tak mohl na dálku svádět souboj s domácím Cháberou. Chomutov začal střetnutí aktivně a už během první minuty si vytvořil tlak, ze kterého pramenilo i vyloučení hostujícího hráče. Zatímco první přesilovka nebyla pro Severočechy úspěšná, tak druhá už ano. V osmé minutě potrestal vyloučení Korhoně podařenou střelou Procházka - 1:0. Takřka vzápětí měl na hokejce po Dudově nabídce druhou trefu Kraft, ale neuspěl. Stejně tak dopadly i velké příležitosti Mikšovice a také Posmyka. Olomouc mohla udeřit jako blesk z čistého nebe, ale Vyrůbalíkův pokus si Chábera pohlídal. V poslední dvouminutovce se předvedl Hylák, který zneškodnil nájezd Mikšovice.

 

Vstup do druhé dvacetiminutovky vyšel Chomutovu bravurně. Po šestadvaceti sekundách hry Duda přenechal puk Bombicovi a efektivní spolupráce byla korunována druhou brankou do olomoucké sítě - 2:0. Při Tomajkově vyloučení stáli při Hylákovi snad všichni Svatí, neboť z kritické situace vleže nakonec i přes několik dorážek vyšel bez další brankové újmy. V polovině utkání dostali dvojnásobnou početní výhodu Hanáci. Chábera však působil jistým dojmem i při pozdějším povedeném pokusu Davídka. V poslední minutě před druhou sirénou se domácí dostali díky Dudově formaci opět do výrazného tlaku, při kterém Kraftovo zakončení orazítkovalo tyč.

 

Ani po čtyřiceti minutách se hráčům Olomouce nepodařilo najít recept na dobře fungující obranu domácích a už vůbec ne na dobře chytajícího Cháberu. Hosté během třetího dějství už i za cenu dalších obdržených gólů museli otevřít hru a čekali na příležitost. Do brejku se dostala dvojice Mikšovic - Jíra, ale bez efektu. Podstatně lépe si už vedl v osmačtyřicáté minutě Hašek a červené světlo se za radosti domácích příznivců za Hylákem rozsvítilo potřetí - 3:0. V závěrečné desetiminutovce už to byla hra stylem nahoru-dolů. Mikšovic ani v druhém úniku Hyláka nepřekonal a v pokusu neuspěl ani Jíra. Olomouc ožila při šancích Polodny a Korhoně, s oběma si ale Chábera poradil. Chomutovský brankář kapituloval až v sedmapadesáté minutě, kdy ho překonal střelou pod víko Řípa - 3:1. V závěru se olomoučtí pokusili posledním možným taktickým manévrem s šesti hráči v poli ještě něco s výsledkem udělat, ale ani Korhoň už toužebnou jiskru naděje hostům nepřinesl.

 

KLH Chomutov - HC Olomouc 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 8. Procházka, 21. Bombic, 48. Hašek - 57. Řípa. Rozhodčí: Lacina, Smitka - Beneš, Štofa. Vyloučení: 7:9, navíc Grof (Chomutov) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3241.

Stav série: 1:0

 

První semifinálové zápasy vyzněly tedy ve prospěch domácích. Hosté se můžou pokusit o reparát už zítra. Obě utkání začínají opět shodně od 18 hodin.

 

Úterní program - semifinále - 2. zápasy série:

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC VCES Hradec Králové (18:00)

KLH Chomutov - HC Olomouc (18:00)

 

Článek zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář