Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. hokejová liga: Olomouc vydřela vítězství a vynutila si pátý zápas

13. 3. 2010

Na hanáckém zimním stadionu dnes bylo o poznání veseleji. Olomouci se podařilo dosáhnout toužebného vítězství a potěšit tak všechny své fanoušky. Domácím vyšla zejména úvodní třetina, ve které během tří minut dvakrát skórovali a donutili tak trenéry hostů ke stáhnutí gólmana Chábery ze hry. Hosté se i díky těžko průstřelné překážce v podobě Žigárdyho dokázali prosadit jen jednou. Chomutov si vytvořil několik slibných příležitostí, avšak ani závěrečná snaha při power play k úspěchu nevedla.

 

V olomoucké sestavě nastaly hned tři změny a na každém postu. Alexandra Hyláka nahradil na postu prvního brankáře pro zápas Štefan Žigárdy. Beka Martina Janáčka zastoupil Robin Staněk a forvarda Richarda Bordowského zkušený, ale často se zdravím laborující Jan Tomajko. Změny měly přinést pozitivní faktor, který napomůže k vítězství.

 

První dvacetiminutovka se odehrála v režii olomouckých hráčů, kteří se častěji dostávali do útočného pásma a i do zajímavých příležitostí. Chytrou Zbořilovu nabídku mohl zužitkovat Čuřík, avšak v klíčový moment nedokázal černý předmět zvednout nad Cháberův beton. Chomutovští výrazně zahrozili v páté minutě, avšak z přečíslení Kraft na Žigárdyho nevyzrál. Skóre se poprvé měnilo v deváté minutě. Od modré napřáhl Mikel a přes houšť těl zamířil puk k radosti místních příznivců za Cháberova záda - 1:0. Hosté mohli vzápětí vyrovnat. Žigárdy však Mikšovice v sólového nájezdu s pomocí obránce vybruslil a následně i lapil jeho pokus. Gól na hokejce měl zakrátko po Korhoňově přihrávce Tomajko, Chábera však jeho pokus s vypětím všech sil odrazil.

 

Mora převzala hru do svých rukou a šance stíhala šanci. Tomajko ani v druhé příležitosti neuspěl, ale byla to předzvěst nové skutečnosti. Chomutovský gólman neudržel střelu Řípy a Brančík podruhé rozjásal olomoucké příznivce - 2:0. Domácí kapitán byl vidět. V šestnácté minutě ideálně našel před brankou Vyrůbalíka a nebýt jeho promáchnutí, tak to mohlo být 3:0.

 

Chomutov na sebe upozornil během své přesilovky v polovině zápasu, kdy si tlak vynutila Dudova formace. Hruška však v obrovské příležitosti mířidla nedokázal správně seřídit. Během třetího dějství střetnutí gradovalo. Žigárdy se zapotil u "superšancí" Domina s Jeslínkem, ale při obou svůj čistý štít uhájil. Na druhé straně vychytal Hanuljak únik Ministra. V šestačtyřicáté minutě dostali hosté díky trestu Tomajka další početní výhodu. Severočeši si vytvořili značný tlak a Žigárdy musel prokazovat svůj postřeh. Po třiasedmdesáti sekundách oslabení však Olomouc inkasovala. Posmykova pumelice si našla cíl až v síti domácích - 2:1.

 

Čas běžel a nervozita zákonitě stoupala. V osmačtyřicáté minutě Mikšovic zbytečně tvrdě sestřelil na mantinel Davídka a vysloužil si kromě mnoha nepublikovatelných slovních odměn diváků i trest pěti minut s pokračováním do konce zápasu. Kohouti nedokázali s početní výhodou naložit, a dokonce v ní mohli i inkasovat, když obráncům ujel Hruška. Žigárdy jeho nájezd eliminoval a po zásluze se dočkal velkého potlesku. V pětapadesáté minutě opět stadion bouřil. Haluza byl ve výborné pozici faulován a sudí ukázal trestné střílení. Exekuce se ujal Brančík, ale na Hanuljaka nevyzrál. V poslední minutovce si hosté dle očekávání vyžádali oddechový čas. Později se po odvolání Hanuljaka z branky pokoušeli posledním možným taktickým manévrem s výsledkem ještě něco udělat, ale svůj nápor zužitkovat nedokázali. Siréna byla pro domácí tým vysvobozením a úlevou.

 

Olomouci se tedy podařilo vítězství uhájit a snížit tak nepříznivý stav série na 1:3. Semifinálová bitva se nyní přesouvá na led Chomutova. Severočechům chybí jediný krok k finálové účasti. Hanáci tedy i tak jedou na led favorita s pomyslným nožem na krku. Podaří se družině moravských bojovníků dokázat nemožné?

 

HC Olomouc - KLH Chomutov 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Mikel (Davídek), 12. Brančík (Řípa) - 47. Posmyk (Pulpán, Kraft). Rozhodčí: Vampola, Přikryl - Reich, Skopal. Vyloučení: 6:4, navíc Mikšovic (CHM) 5 min. + DKU. Využití: 0:1. V oslabení:0:0 . Diváci: 2000. Střely na branku: 28:38.

Průběžný stav série 1:3 (1:3, 2:4, 3:4 po sn, 2:1)

 

HC Olomouc: Žigárdy – Mikel, Nedbálek, Vyrůbalík, Koma, Lhotský, Ondrušek, Bartoň, Staněk – Davídek, Ministr, Haluza – Řípa, Brančík, Černý – Tomajko, Kucharczyk, Korhoň – Mikšan, Čuřík, Zbořil.

 

KLH Chomutov: Chábera (12. Hanuljak) – Pulpán, Všetečka, Hájek, Grof, Brňák, Tribuncovs, Trefný, Posmyk – Duda, Kraft, Hruška – Skořepa, Trochta, Procházka – Hašek, Mikšovic, Jíra – Polanský, Domin, Jeslínek.

 

Článek zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář