Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. hokejová liga: Olomouc sahala po vítězství, ale nakonec ji rozesmutnil Duda

12. 3. 2010

Nervydrásající duel byl k vidění během třetího semifinálového zápasu v Olomouci, kam přicestoval celek Chomutova bojovat o třetí triumf v sérii. Hosté si v polovině utkání vypracovali dvougólový náskok, avšak Hanáci se dokázali příkladnou bojovností během necelé jedné minuty třetí třetiny vrátit do zápasu. Další gólovou ztrátu dohnali v poslední minutě během vlastní power play a nakonec smolně prohráli během samostatných nájezdů.

 

Olomouc se v utkání musela obejít bez zdravotně indisponovaného Tomajka, kterého v sestavě nahradil Čuřík. Podle očekávání nenastaly žádné změny na postu gólmanů. V olomoucké svatyni se objevil Hylák a v protější brance Chábera. Hosté nastoupili beze změn a s evidentně jasným cílem v podobě vítězství.

 

Utkání začalo ve svižném tempu a už po šesti minutách se poprvé vylučovalo. Během Trefného trestu Mora svého soupeře zatlačila do obranného pásma a několikrát  zaměstnala Cháberu. Nejvážněji vypadal pokus Ministra. Zajímavou individuální akcí se prezentoval Černý, ale ke smůle domácích byla jeho střela sražena do ochranné sítě. Na domácích bylo vidět, že ze soupeře nemají žádný přehnaný respekt, což se několikrát projevilo na mantinelu. V desáté minutě chyběl Čuříkovi snad jen jediný krok k tomu, aby uklidil do branky Cháberou vyražený puk. Zanedlouho se domácí pokusili o brejk, ale přihrávka na najíždějícího Řípu byla o něco delší, než by útočník Mory potřeboval. Početní výhody se dočkali i hosté. Na lavici hanby putoval Janáček. Severočeši se na čas usadili ve třetině Hanáků, avšak dobře pracujícímu soupeři příliš zatopit nedokázali. Pětasedmdesát sekund před první přestávkou na sebe poprvé výrazněji upozornil rozhodčí, který přísně vyloučil olomouckého Zbořila.

 

Mora zahájila druhou třetinu v oslabení, ale důležitých pětačtyřicet sekund dokázala přečkat bez úhony. Uběhla však necelá půlminuta a stadion opět spílal sudímu, který poslal na dvě minuty ze hry Brančíka. Chomutov si během přesilovky vytvořil tlak. Grofův projektil jen těsně minul olomouckou branku a při šanci Mikšovice v ní skončil pouze hostující forvard. Chábera se značně zapotil při nečekaně drzé střele Lhotského. V šestadvacáté minutě to opět na stadionu vřelo. Hlavnímu arbitrovi se nelíbil zákrok Janáčka, ale pochopení u diváků si získat nemohl a na led se snesla sprška několika předmětů. Chomutovští se usadili v pásmu a po tlaku nakonec z úhlu prostřelil Hyláka exslávista Hruška - 0:1.

 

Vyrovnání měl na hokejce Mikšan, ale jeho střela skončila pouze na chráničích Chábery. Na druhé straně zaúřadoval Mikšovic a rázem to bylo 0:2. Olomouc získala ve třiatřicáté minutě další možnost početní výhody. Za nelibosti tribun však byla po vyloučení Haluzy zkrácená více než minutu, ale další faul Tribuncovse už nastínil reálnější možnost úderu během hry čtyř proti třem. Domácí hráči stříleli ze všech zásadních pozic, ale Chábera působil nadmíru jistě. Do kabin tak šlo mužstvo trenérů Rulíka a Petrovky s dvougólovým vedením.

 

Domácí vlétli do třetího dějství jakoby posilněni novou energií. Davídkova šance ještě zůstala zahozena, avšak z dalšího tlaku se už Kohouti dočkali toužebného úspěchu. Chábera nejprve zneškodnil pokus Haluzy, avšak z dalšího přenesení hry již byl na pokus Vyrůbalíka krátký - 1:2. Diváci na stadionu náležitě oslavovali snížení a o to více hnali své oblíbence vpřed. V sedmačtyřicáté minutě fauloval Tribuncovs a Hanákům se tak naskytla nová příležitost. Stačilo pouhých šest sekund a v hlediště to opět burácelo nadšením. Komova pumelice prakticky neměla žádnou chybu - 2:2. Za necelou minutu dokázala Olomouc vsítit dvě branky a přišel očekávaný time-out chomutovské lavičky.

 

S hosty mohlo být ještě hůř. Čuřík s Korhoněm jeli na jediného obránce a jen díky výbornému zákroku Chábery zůstal stav nerozhodný. Následně se potvrdilo nepsané pravidlo nedáš-dostaneš. Po Haškově pasu utlumil olomoucký kotel svým druhým přesným zásahem Mikšovic - 2:3. Pomyslnou asistenci si mohl připsat i rozhodčí, který se v inkriminovaný moment pohyboval v nevhodných místech. Čas neúprostně běžel a nervozita na ledě i v hledišti sílila. Sudí nechali bez povšimnutí dva fauly na domácí hráče, čímž opět rozhněvali už tak nabroušené publikum.

 

V poslední dvouminutovce vyfasoval za protesty osobní a následný trest do konce zápasu olomoucký Ministr, což nemohlo zůstat ze strany diváků bez reakce. V čase 58:31 se olomoučtí trenéři Fiala a Vlk rozhodli zariskovat. Gólman Hylák zůstal na střídačce a na led naskočil šestý hráč. Olomouc si držela pásmo a Černého pokus už zaváněl brankou. Ta nakonec přece jen přišla. Vyrůbalíkův projektil uklidl za záda Chábery pohotový Kucharczyk - 3:3! Zákonitě byl celý stadion na nohou a mohl ještě sledovat v posledních sekundách normální hrací doby zajímavou příležitost Mory, která už brankou neskončila.

 

Střetnutí tak dospělo do prodloužení. Ve velkých příležitostech se ocitli hostující Mikšovic s Trochtou a na druhé straně zahrozil Brančík s Haluzou. Branka nepadla, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Severočeši zkusili taktický manévr a do branky místo Chábery zamířil Hanuljak. Pětadvacetiletý brankář jako první čelil nájezdu. S pokusem Černého si však poradil. Stejně tak uspěl Hylák proti Trochtovi. Druhou sérii odstartoval povedenou střelou do horní části svatyně Brančík, ale Skořepova odpověd efektivní kličkou byla pro hosty klíčová - 1:1. Smůla se přilepila na hokejku Řípy, který rozezvučnil pravou tyč Hanuljakovy klece. Rozhodnutí duelu tak měl na své čepeli nepříliš oblíbený Duda. Diváci "přivítali" pověstného rebela hlasitým pískotem, bučením a na led naházeli i odpadky. Zkušeného útočníka ani menší pauza a nepřízeň publika nerozhodila. Nejproduktivnější hráč základní části ligy střelou švihem prostřelil Hyláka a ukončil tak zápas.

 

Olomouc předvedla sympatický výkon a porážka je bezesporu krutou odměnou. Jinak výbornou úroveň utkání poškodili svým způsobem jen rozhodčí, kteří se prezentovali nejistým výkonem s řadou prapodivných rozhodnutí. Diváci tak ze zimního stadionu odcházeli zklamaní a s vědomím, že již v sobotu může hrát jejich vyvolený tým poslední zápas sezony.


 

HC Olomouc - KLH Chomutov 3:4 po s.n. (0:0, 0:2, 3:1 - 0:0 - 0:1)
Branky a přihrávky: 46. Vyrůbalík (Haluza), 47. Koma (Černý), 60. Kucharczyk (Vyrůbalík) – 28. Hruška (Duda), 30. Mikšovic (Jíra), 49. Mikšovic (Hašek), rozh. nájezd Duda. Vyloučení: 5:6, navíc 10 min.+DKU Ministr (OLO). Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 36:42. Počet diváků: 3000. Rozhodčí: Florián, Petružálek - Jílek, Polonyi.

Průběžný stav série: 0:3 (1:3, 2:4, 3:4sn)

 

HC Olomouc: Hylák – Mikel, Nedbálek – Vyrůbalík, Koma – Lhotský, Ondrušek – Bartoň, Janáček – Davídek, Ministr, Haluza – Černý, Brančík, Bordowski – Korhoň, Kucharczyk, Řípa – Zbořil, Čuřík, Mikšan. Trenéři: Petr Vlk a Petr Fiala.

 

KLH Chomutov: Chábera (nájezdy Hanuljak) – Pulpán, Bombic – Hájek, Grof – Brňák, Tribuncovs – Trefný, Posmyk – Duda, Kraft, Hruška – Skořepa, Trochta, Procházka – Hašek, Mikšovic, Jíra – Polanský, Domin, Jeslínek. Trenéři: Radim Rulík a Vladimír Petrovka.


 

Reparát můžou olomoučtí hokejisté složit již v sobotu. Zápas o naději začíná už v 17 hodin. Podaří se Kohoutům vrátit se do hry?

 

Článek zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář