Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. hokejová liga: Chomutov je prvním finalistou, Ústí rozdrtilo Hradec

16. 3. 2010

První liga pokračovala pátými zápasy semifinále. Olomouci se na ledě Chomutova nepodařilo odvrátit dva mečboly soupeře a dnešní porážka pro ní znamenala konec její letošní mise. Hanáci nedokázali překonat dobře chytajícího Cháberu ani v jednom případě. Naopak Ústeckým Lvům to doma opět klapalo. Severočeši rozprášili Hradec devíti góly a jsou krůček od finálových bran.

 

Mora přijela do sídla Severočechů s pomyslným nožem na krku a navíc se musela obejít bez zraněného Martina Davídka, který nedohrál po ataku Stanislava Mikšovice předchozí zápas, a se zády laborujícího Petra Polodny. V bráně dle očekávání dostal opět příležitost Štefan Žigárdy. Domácí připravili překvapení v podobě opětovného nasazení gólmana Jana Chábery.

 

Úvodní třetina byla ve znamení aktivní hry obou celků a také řady vyloučení. Rozhodčí celkem potrestali sedm přestupků a dali tak jasně najevo, že zápas hodlají řidit pevnou rukou. Hostům se dokonce naskytla minutová přesilovka pěti proti třem, ale zužitkovat jí nedokázali. O nejvýraznější moment se postaral v osmé minutě Grof, který trefil tyč.

 

Ve druhé dvacetiminutovce měli více ze hry domácí hráči. Jejich snahu umocnily i tři přesilové hry. Při Brančíkově pykání Mikšovic nepříjemně vystračil Žigárdyho, což mohlo být varováním. Další početní výhodu už Chomutov využil. Při Půlpánově střele efektně tečoval letící puk Hruška a k radosti místních příznivců otevřel brankový účet zápasu. Zajímavou příležitost si vytvořili v brejku Kraft s Dudou, ale olomoucká branka zůstala už nedotčena. Na druhé straně spálil tutovku Brančík a při kličce domácího Jíry se rozezvučnila boční konstrukce olomoucké klece.

 

Třetí dějství už mohlo definitivně rozhodnout. Po minutě hry předvedl své periferní vidění kapitán Brančík, který ač v klinči s obráncem, dokázal ukázkově přihrát Korhoňovi do zakončení. Ke smůle Hanáků trefil jednatřicetiletý forvard pouze gólmana Cháberu. Padesátá minuta přinesla další radost do tábora domácích. Nejprve svou příležitost promarnil Procházka, ale zanedlouho Duda v přesilovce po Kraftově pasu zvýšil náskok Severočechů na dvojnásobný - 2:0. Když se za necelé dvě minuty prosadil i jeho parťák z útoku, tak bylo prakticky rozhodnuto. Vedení 3:0 si už svěřenci trenéra Rulíka nenechali vzít a i přes odpor Olomouce dokázali výhru uhájit a slavit tak postup do finále.

 

Mora předvedla na ledě KLH sympatický vzdor okořeněný velmi dobrým výkonem brankáře Žigárdyho, avšak nula na kontě vstřelených branek celkové ohodnocení snižuje. V utkání byl vidět v pozitivním i v tom negativním světle domácí rebel Radek Duda, který mj. dokázal osekávat Jana Tomajka i v závěru utkání za již rozhodnutého stavu a předtím např. po gólu i neodpustil plácnout Jaroslava Komu přes helmu. Nepříliš populární hráč u soupeřů si během střetnutí neodpustil své projevy provokatérství, avšak po zásluze si mohl s týmem vychutnat oslavu postupu do finále play off.

 

Kompletní výsledky dnešních zápasů:

KLH Chomutov - HC Olomouc 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 30. Hruška (Pulpán), 50. Duda (Kraft, Pulpán), 52. Kraft (Hruška, Pulpán). Rozhodčí: Jeřábek, Smitka - Padevět, Prchal. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. Střely na branku: 41:33. Diváci: 3861.

KLH Chomutov: Chábera - Pulpán, Posmyk, Hájek, Grof, Brňák, Tribuncovs, Trefný, Všetečka - Duda, Kraft, Hruška - Skořepa, Trochta, Procházka - Hašek, Mikšovic, Jíra - Polanský, Domin, Jeslínek.

HC Olomouc: Žigárdy - Staněk, Bartoň, Mikel, Ondrušek, Vyrůbalík, Nedbálek, Koma, Lhotský - Černý, Ministr, Kucharczyk, Korhoň, Brančík, Řípa, Haluza, Tomajko, Bordowski, Zbořil, Čuřík, Mikšan.

Konečný stav série: 4:1 (3:1, 4:2, 4:3sn, 1:2, 3:0) - postupuje Chomutov

 

Úkol v podobě vítězství zvládl i druhý celek ze severu Čech. Ústečtí Lvi svého rivala z východu dokázali brankově přetlačit, ale dlouho to tak nevypadalo. Hosty totiž poslal do vedení během přesilovky Kubišta, což značně naručilo plány domácího výběru. Pozitivnější pohled nastal po trefách Heřmana a Janků, kteří tak otočili během první dvacetiminutovky skóre.

 

Ani druhá třetina nebyla nikterak brankově pro favorita výjimečná. Na gól Pajiče dokázal odpovědět Hruška a stejně tak reagoval Karlíček na předchozí úspěch Pazourka. Posledně zmíněný hráč se před druhou sirénou střelecky prosadil ještě jednou a navýšil tak vedení Ústí na 5:3.

 

Když se během tří minut závěrečné třetiny prosadili R. Pšurný s Mikulíkem, tak už nápor nevydržel gólman Vošvrda a přepustil svou pozici kolegovi Luňákovi. Ani on však dlouho síle domácích ataků odolávat nedokázal do konce zápasu kapituloval ještě dvakrát. V oslabení se do úniku dostala dvojice Šagát - Heřman a druhý jmenovaný na Luňáka vyzrál - 8:3. Poslední brankovou radost, která nic výjimečného už neřešila obstaral Kadlec. v závěru se o vruch postaral hostující Karlíček, kterému bylo hození hole v obranném pásmu oceněno trestným střílením. Toho se ujal Němeček a svou střelou překonal hradeckého gólmana a završil tak povedenou hostinu Ústeckých Lvů.

 

Družina Petra Rosola může už ve čtvrtek rozhodnout o své finálové účasti. Potřebuje však k tomu zvítězit v nepřívětivých podmínkách Hradce Králové, což bezesporu bude i s ohledem předchozích výsldků, velmi těžký úkol.

 

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC VCES Hradec Králové 9:4 (2:1, 3:2, 4:1)
Branky: 16. Heřman (Novotný), 17. Janků (Pazourek, Alinč), 22. Pajič (Klobouček), 30. Pazourek (Janků), 39. Pazourek (Němeček, Janků), 43. R. Pšurný (M. Pšurný), 46. Mikulík (R. Pšurný, Vobořil), 47. Heřman (Šagát), 55. Roman Němeček - 10. Kubišta (Táborský), 25. J. Hruška (Roubík, Křetínský), 35. Karlíček (Křetínský, Roubík), 49. Kadlec (Roubík, Seidl). Rozhodčí: J. Dvořák, Petružálek - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 9:4, navíc Pojkar (Ústí) 10. min , Karlíček (Hradec) do konce zápasu. Využití: 3:3. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 60:36. Diváci: 3680.

HC Slovan Ústečtí Lvi: Orct – Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Novotný, Gureň, O. Kříž, Vobořil – Janků, Alinč, Pazourek – Hovorka, Pajič, Heinisch – Heřman, Šagát, Sklenička – M. Pšurný, Mikulík, R. Pšurný.

HC VCES Hradec Králové: Vošvrda (46. Luňák) – Karlíček, Křetínský, Hendrich, Prajsler, Táborský, Lesák, Čáp, Seidl – J. Hruška, Roubík, Kadlec – Budínský, Moskal, Volráb – Malý, Kubišta, O. Hruška – Valašek, Stehno, Šejnoha.

Průběžný stav série: 3:2 (6:3, 9:1, 2:3p, 1:6, 9:4) - další zápasy 18.3., případně 20.3.

 

Článek zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář