Jdi na obsah Jdi na menu
 


Završí Kanada jsou nadvádu i letos?

5. 1. 2008

ObrazekPardubická ČEZ aréna bude dnes svědkem závěrečných bitev o cenné kovy. V čtyři hodiny odpoledne se o bronzovou medaili utkají týmy Ruska a USA. V osmou hodinu večerní se otevře opona dlouhoočekávaného finálového zápasu mezi Kanadou a Švédskem.

 

 

Zámořská reprezentace útočí na čtvrtý triumf v řadě a celkově patří k nejúspěšnějším zemím v historii šampionátů.  Kanadský celek už třináctkrát ovládl pozici mistra světa. Od roku 1977 je medailová bilance velmi bohatá. Kromě zmínených třinácti zlatých se v jejich sbírce nachází ještě šest stříbrných a čtyři bronzové medaile. Lepší v tomto směru je jen Rusko, resp. Sovětský svaz. Severský tým naproti tomu se může těšit z první medaile po dlouhých dvanácti letech.

 

Samotných úspěchů juniorský reprezentační tým příliš neposbíral. Z titulu světových šamionů se radoval naposledy před šestadvaceti lety a i počet získaných medailí nebudí velkou slávu. Šest stříbrných a čtyři bronzové jsou spolu s ojedinělým nejcennějším kovem dosavadní sbírkou Tre Kronor. Jedno je jisté. Oba celky své úspěchy rozšíří, otázkou zůstává, komu se bude dařit víc.

 

Favoritem zápasu jsou bezesporu Kanaďané i když v zájemném souboji během programu skupiny A se svým protivníkem prohráli. Švédsko kráčelo zápasy velmi jistě, ve skupině neztratilo ani bod a zaslouženě se vyhnulo čtvrtfinále. Zámořští mladíci si postup museli vybojovat paradoxně proti svým. Po výhře nad Finy je čekali Spojené státy. Ve výborném zápase si s dalším adeptem na stupně vítězů poradili v poměru 4:1 a zajistili si finálovou účast.

 

I Rusko patřilo k velkým favoritům šampionátu. Ve skupině B obsadilo druhou příčku, a tak si svou budoucnost na turnaji muselo upevnit čtvrtfinále. Tam je čekal domácí tým České republiky, avšak tak velkou překážkou jak se očekávalo nakonec nebyl. Rusové vyhráli tříbrankovým rozdílem a putovali do semifinále. Tam však narazili na Švédy, kteří jim v prodloužení ukončili sen cesty za zlatem. Američané stejně jako Švédsko vyhráli bez ztráty bodu svou skupinu, a tak byli nasazeni až přímo do semifinále. Tam však podlehli svému  rivalovi z Kanady a o úspěch budou bojovat s Ruskem. Paní Štěstěna tedy určila složení dvojic, které dnes završí turnaj a určí nového juniorského panovníka roku 2008.

 

Závěrečný program šampionátu:

5.1.2008 - FINÁLE - Švédsko - Kanada (20:00)

 

Předpokládané sestavy:

 

Švédsko: Enroth - Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Eklund, Andersén, Moe - Möller, P. Berglund, Alcén - Figren, Andersson, Larsson - Forsberg, Backlund, Lagerström - Kempe, Lundh, Hagelin - Svenssson.

 

Kanada: Mason - Doughty, Alzner, Schenn, Hickey, Godfrey, Pyett, Subban - Giroux, Turris, Marchand - Halischuk, Matthias, Tavares - Simmonds, Stamkos, Holzapfel - Legein, Sutter, Gillies.

Tip autora: 3:2

 

5.1.2008 - O 3. místo - USA - Rusko (16:00)

 

Předpokládané sestavy:

 

USA: Smith - Summers, Blum, Strait, Sanguinetti, Fairchild, McBain, Montgomery, Cole - Rakhshani, Ruegsegger, Okposo - Geoffrion, Carman, Sweatt - vanRiemsdyk, Wilson, Schroeder - Pacioretty, Rust, Flynn.

 

Rusko: Bobrovskij - Kurbatov, Kalimulin, Selezněv, Doronin, Alexandrov, Vojnov, Čudinov - Golubcov, Sajustov, Tichonov - Čerepanov, Mamin, Filatov - Koroljov, Bodrov, Gordějev - Kugryšev, Anisimov, Milechin - Dadonov.

Tip autora: 2:4

 

Foto: HHOF-IIHF Images, zdroj: msj2008.cz, hokej.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář