Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budějovice neuspěly v Pardubicích, Sparta je znovu v čele

20. 12. 2011

Dnešní zápasový program české Tipsport extraligy přinesl zajímavé výsledky. Pardubice zvítězily v ostře sledované bitvě nad Českými Budějovicemi. Sparta porazila Vítkovice a vrátila se na post prvního týmu tabulky.

Povstání outsiderů. Možná takovým výrazem je možné charakterizovat úterní počínání nefavorizovaných týmů. Kometa Brno vyhrála na horkém ledě Liberce, mistrovský Třinec neuspěl na Slavii, v tabulce poslední Mladá Boleslav šokovala výhrou s čistým štítem na Kladně.

Největší pozornost fanoušků se mohla upínat do Pardubic a do Holešovic. V pardubické ČEZ Aréně byl k vidění souboj místních Perníkářů s Českými Budějovicemi. Hosté přicestovali s nesnadným cílem pokusit se vyhrát a udržet si tak post prvního týmu soutěže. Letošní vzájemná bilance jasně hovořila ve prospěch domácích a výsledek nebyl jiný ani dnes.

Mountfield se sice od 7. minuty dostal díky Němečkovi do vedení, ale brankovou výhodu pardubičtí hráči smazali během druhé dvacetiminutovky. Po devíti minutách vyrovnal pomyslnou misku vah po Koukalově pasu Starý. Za nedlouho lovil Kovář puk ze své sítě podruhé, a to když využil jeho zakrytého výhledu Nahodil. Gól Buchteleho už nastínil, že se může zrodit nový pardubický triumf. Necelou minutu před druhou přestávkou se ještě, možná už i nečekaně, prosadil Šimánek a oživil tak mírně plápolající naději hostů.

Domácí si už slibně rozjetý duel pohlídali. Somíkovi se ještě podařilo orazítkovat břevno, ale zakončení Koláře (v oslabení) a Starého (v přesilovce) už měly požadovaný gólový parametr. Východočechy tříbodový zisk nasměroval na třetí příčku aktuální tabulky.

Na ono případné zaváhání jihočeského celku netrpělivě čekala Sparta. Pražané ztráceli na Mountfield pouhý bod a výhra byla tak základním požadavkem pro další případné kalkulace. Svěřenci trenéra Jandače klíčový duel proti Vítkovicím zvládli v poměru 5:2 a mohli se tak opět těšit ze statusu "těch nejlepších". Kompletní report ze zápasu si můžete přečíst - zde.

O neméně zajímavá klání se postarala také mužstva ze druhé poloviny tabulky. Souboj krizí zmítaných týmů Liberce a Brna vyšel lépe pro druhý jmenovaný celek. Brňané se poprvé radovali ve 14. minutě díky zužitkované přesilovce. Jihomoravané vedení drželi až do třetí dvacetiminutovky, kdy Trvajovu neprůstřelnost odčaroval Kudrna.

Kometa se však tentokrát nesložila. Už za dvě minuty vrátil hostům vedení po pohledné kombinaci Čermák. Liberečtí se pokoušeli dostat do tlaku a brankou se vrátit do hry, ale to se jim nepodařilo. Aktivní hosté hráče domácího celku úspěšně blokovali a zdvojovali, což jim přineslo ono toužebné ovoce. Po dalším brněnském výpadu se Dlouhému podařilo "ušmudlancem" Pince pokořit potřetí, a to odpor Bílých tygrů definitivně zlomilo. Kometě se po dlouhé době podařilo udržet dobře rozehranou konfrontaci připsat si tak důležité tři body do své sbírky.

Zadařilo se také Mladé Boleslavi. Bruslaři se na čas usídlili na nepopulárním dně tabulky, ale zlepšenými výkony dokázali nabyté manko postupně snižovat. V dnešním střetnutí se mladoboleslavským hráčům podařilo na ledě Kladna zvítězit. Vydřené vítězství, u kterého byl po delší době také kapitán Výborný, jenž se na led vrátil po zranění, okořenil čistým štítem velmi dobře chytající gólman Hübl. Tomu se podařilo zneškodnit všech dvaatřicet palebných pokusů domácích Rytířů. Mladá Boleslav se tak dočkala vzestupu na třináctou pozici.

Souhrn výsledků 32. kola:

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Steel 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: 20. Pacovský (Sersen, Broš), 23. Tenkrát (Ton, Milam), 51. Broš, 54. Broš (Jánský, D. Kočí), 57. Milam (Ton) - 5. Húževka (Malík, J. Štefanka), 31. Klimek (Burger, Walker). Rozhodčí: Souček, Kalivoda - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:10, navíc Malík (Vítkovice) 10 min. Využití: 4:0. Diváci: 4871.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Branky: 47. Kudrna (Trončinský, Bárta) - 14. Jak. Svoboda (T. Svoboda), 49. L. Čermák (R. Dlouhý), 56. R. Dlouhý (Vašíček, R. Erat). Rozhodčí: Fraňo, Lacina - Rozlílek, Horinek. Vyloučení: 9:5, navíc Štich - Malec (Brno) oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4156.

HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky: 20. Kůrka (Vondrka), 29. Vl. Růžička ml. (J. Krejčík, Roth), 40. Micka (Dušek) - 35. M. Hořava (Hrabal, D. Květoň). Rozhodčí: Šír, Turčan - Bejček, Charvát. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:1. Diváci: 2549.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Mountfield 5:2 (0:1, 3:1, 2:0)

Branky: 29. Starý (Kolář I, Koukal), 31. Nahodil (Buchtele, Sičák), 37. Buchtele (Nahodil, Kousal), 52. Kolář I (Koukal), 58. Starý (Koukal, Kolář I) - 7. Němeček (Kuchejda, R. Pšurný), 40. Šimánek (Kašpařík). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Oslabení: 1:0. Diváci: 8165.

HC Verva Litvínov - PSG Zlín 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky: 27. Stříteský - 2. Honejsek, 22. Kubiš (Honejsek), 25. Důras (Leška, M. Hamrlík). Rozhodčí: Hodek, Homola - Podrazil, Jelínek. Vyloučení: 5:6, navíc Trávníček (Litvínov) na 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 3813.

Rytíři Kladno - BK Mladá Boleslav 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky: 14. Bahenský (D. Výborný, Podkonický), 37. D. Vrbata (Mikulík). Rozhodčí: Hribik, Šindler - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 2349.