Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sloupek: Ve Zlíně to jiskřilo až zbytečně moc

1. 2. 2010

Včerejší střetnutí mezi Zlínem a Spartou vstoupilo do českých hokejových dějin. Ne z pohledu výsledku, ale bohužel díky rekordnímu počtu udělených trestných minut. Utkání se strhlo v nekontrolovatelnou pěstní řežbu, což ještě více začernalo už tak zbytečně vyhecovanou bitvu. Rozhodčí udělili čtrnáct trestů do konce utkání a zlínský Kučný vyfasoval trest ve hře a může počítat se zápasovým distancem.

 

 

Jeden z předpokládaných šlágrů šestačtyřicátého kola se mohl odvíjet úplně jiným směrem. Domácím nadmíru vyšla úvodní osmiminutovka, ve které korunovaly své rychlé ofenzivní výlety hned třemi brankami. Do listiny střelců se postupně zapsali Vlach, Köhler a po oficiálním potvrzení videorozhodčího i Záhorovský. Spartě se ještě podařilo snížit během přesilové hry díky trefě Gulašiho.

 

Na ledě se posléze z obou stran přitvrdilo a vše odstartoval zbytečný zákrok domácího Vlacha na Hromase, který po ataku narazil hlavou do mantinelu. Svého otřeseného spoluhráče se rozhodl pomstít Hrdel. Sparťanský mstitel s přispěním Koreise povalil Vlacha led a začal ho bít. Mladý útočník Zlína byl potrestán dvěma + desetiminutovým osobním trestem, ale ještě větší nepříjemností bylo, že si pádem po přetahované s Hrdelem způsobil vykloubení ramena a utkání pro něj skončilo. Hrdel vyfasoval trest do konce utkání a ještě stihl popostrčit Švrčka.

 

Zlínský hráč už za necelou minutu svého soupeře následoval do kabin, když zbytečně atakoval Hanzlíka. Jen díky shodě náhod neměl hostující bek výraznější zdravotní újmu. Po pěti minutách druhé třetiny se do sebe pustili Linhart s Podlešákem. Pro oba aktivní bijce zápas rovněž skončil.

 

Ve třetí dvacetiminutovce už naplno plály rozpálené emoce. Strhla se hromadná bitka obou pětek. Nejaktivnější byl domácí Kučný, který se pustil do Výborného i přes jeho počáteční minimální zájem. Když později oba kohouty oddělil rozhodčí, tak se zdálo, že je konec. Ale Kučný si ještě neodpustil úder navíc, který poslal sparťanského forvarda k ledu. Fair-play tímto momentem šlo zcela stranou. "Vzpomněl jsem si na to, co Sparťani udělali Vlachovi. Do té doby byl zápas v pohodě, ale Hrdel do něj bušil, když ležel na zemi. A Výborný vyhrožoval, že budou nějaké odvety nebo co," uvedl v rozhovoru pro oficiální web Zlína jeden z nejaktivnějších bojovníků Kučný.

 

Ač to tak může vypadat, tak slova zlínského hráče omluvou být nemůžou. Je jasné, že hokejová klání jsou často i hrou slovního napadání, ale vše by mělo být drženo na určité hranici. Sebeovládání je nejlepší zbraní, jak soupeře vyvézt z jistoty. Zmínka o Vlachově nepříjemnosti neměla s Výborným nic společného, tudíž tím spíše je provinění Kučného těžko omluvitelné.

 

Není to tak dávno, co se Zlín domáhal dodatečného trestu pro vítkovického Stehlíka, který v nečekaný moment poslal v podobné situaci k zemi Balaštíka. Žádný z hráčů nemohl mít čisté svědomí, avšak rozhodně hlavně Balaštík ví, proč k tomu došlo. Ze strany nás, jakožto nepřímých akterů je vše pouze ve statusu domněnek. Situace ze včerejšího utkání byla částečně podobná, snad je s rozdílem, že knockoutovaný Výborný neschytal tak tvrdý úder. Slovní provokace jsou bodáním a testováním odolnosti soupeře. Někdy dotyčný může poznat tu přímou reakci v tvrdé realitě. Což se nejspíš stalo u Výborného a předtím i u Balaštíka.

 

Celkem bylo uděleno 439 trestných minut, což je absolutní a zároveň negativní rekord domácích soutěží. Zlínská utkání se Spartou jsou až zbytečně příliš vyhecovaná. Pražané jsou tým jako každý jiný. Vše nadmíru nafukují někteří fanoušci obou táborů, kteří by se měli nad svými slovními výplody mnohdy zamyslet. Jejich chování se rovná pokleslému způsobu zábavy, který se bohužel poslední dobou stává moderním.

 

Ano, ani Sparta není svatá. Jsou momenty, které se zapíšou do paměti až příliš ostře a to následně ovlivňuje pohled i do dalších let. Důležité je si zachovat odstup od emocí, což ne každý zvládá. Je zřejmé, že ze strany hostů hrála roli i určitá flustrace z nevydařeného průběhu střetnutí, avšak tím spíše se měli zlínští hráči držet na uzdě a utkání si vychutnat gólově. Žádný z týmů nemůže mít svatozář a nedotknutelnost. Oba se vymlouvají na toho druhého, ale každý má na tom svůj díl viny. Oplácením a cílenou provokací se jedině protivník ještě více nabrousí.

 

Zákroky na hraně pravidel byly na obou stranách, což mohly možná lépe posoudit hlavní arbitři Polák se Šírem. Nicméně výrazná vina na jejich straně být nemusí, vše měli v rukách resp. ve svých hlavách samotní hráči. Sparta utkání nezvládla a Zlín už v cíleném směru také ne a to je třeba brát v potaz. Oba týmy by si měly podat ruky, eliminovat myšlenky odvety a soustředit se na to, co je hlavní náplní jejich činnosti.

 

Autor: Jaroslav Pazdera

Video - hráči Zlína a Sparty shodili rukavice