Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otakar Vejvoda: Sáhl jsem si na dno

2. 8. 2007
ObrazekKladenská hokejová škola vychovala mnoho vynikajících hokejistů. Během devadesátých let vzešel na výsluní díky vynikajícím výkonům ve slavné "Blue line" i Otakar Vejvoda. Patřil k ozdobám naší nejvyšší soutěže a posléze i švédské Elitserien, ale podlomené zdraví předčasně ukončilo jeho slibně se rozvíjející kariéru.


Hbitý útočník debutoval v kladenském dresu, potažmo v domácí extralize během sezóny 1990-91. Kladno dávalo svým talentům dostatek prostoru o čemž svědčí i 35 odehraných zápasů na jeho kontě, během kterých si připsal 5 bodů za 2 branky a 3 přihrávky. V druhé sezóně odehrál o zápas více a i bodovou bilanci vylepšil na 11 bodů (6+5).

Zkušenosti a hokejové dovednosti se neustále posouvaly na vyšší úroveň a dvaadvacetiletý Vejvoda se začínal čím dál více prosazovat. Sezónu zakončil s 26 body (10+16). Naprostý zlom nastal během ročníku 1993-94. Kladno se prezentuje nevídanou ofenzivní sílou a senzačně vyhrává základní část soutěže. Formace Martin Procházka - Pavel Patera - Otakar Vejvoda se stává postrachem všech týmů. V play off ale překvapivě nestačí v pětizápasové bitvě na Olomouc a útěchou může být jen vyhraná série o třetí místo se Spartou.

Následující sezóna je ve znamení dalších úspěchů. Kladno po základní části skončilo druhé za Vsetínem jen "díky" mírně horšímu skóre. "Paterovci" okouzlují svým uměním všechny diváky a Vejvodova forma graduje. Klubovou sezónu zakončuje s bilancí 62 bodů (26+36). "Blue-line" samozřejmě nemohla chybět na mistrovství světa. Češi však nezvádli semifinále s Finskem a o třetí místo nestačili ani na Kanadu. Pro kladenské křídlo to však byly další cenné zkušenosti.

Ročník 1995-96 bude patřit mezi to nejpříjemnější co se v profesionální kariéře dravého forvarda událo. Řada P+P+V nadále ničila soupeře, ale jako samotnému Kladnu se už tak nedařilo. V play off skončili ve čtvrfinále na hokejkách Vsetína. Sladkou odměnou však byl šampionát, který se pořádal ve Vídni. Český lev prochází turnajem s patřičnou lehkostí a svět se nestačí divit co ti šikovní mladíci z Kladna předvádějí. Fanoušci tleskají i drobnému útočníkovi, který se nezalekne ani řízných Američanů a bojuje o každý centimetr ledu a svůj famózní výkon završuje i dvěma brankami.

Finále je už zapsáno zlatým písmem do historie českého hokeje. Podceňované mužstvo vedené zkušeným stratégem Luďkem Bukačem drží s Kanadou krok. Nezapomenutelná chvíle přichází 19 sekund před třetí sirénou. Vejvoda rozehrává puk do středního pásma a jede střídat, Patera se dostává do útočného pásma a posílá přesný pas na Procházku a ten švihem překonává Josepha! Kanaďané jsou na kolenou, nevychází jim ani pokus reklamace příliš zahnuté hokejky beka Neckáře a dostávají dvojitý trest. Ten nejdůležitější je právě do opuštěné branky, kdy Jiří Kučera využil vynikajícího forčekingu kapitána Roberta Reichela a potvrdil náš triumf. Český celek se tak po jedenácti letech stal opět králem světového hokeje.

ObrazekVelká očekávání jsou kladena zejména na Světový pohár, kde naše soupiska čítá všechny hvězdy z nejslavnější ligy světa, nicméně nastává úplný kolaps a mistři světa jsou nedůstojným soupeřem i pro Němce. Samotný Vejvoda odehrává dva zápasy s horečkou a nemůže odevzdat na ledě všechno. Od té doby kariéra populárního hokejisty mířila strmě dolů. Služby kladenského tria si předem zamlouvá celek AIK Stockholm, ale právě tam přichází budoucí problémy.

Tvrdý tréninkový režim a špatný přehled kondičního trenéra zapříčinil postupné zdravotní kolaps křídelního útočníka. "Mě nějakým nedopatřením přiřadili na posilování k třem největším pořízkům v týmu. Měli o třicet kilo víc a já tahal stejný váhy, jako oni", uvedl při jednom rozhovoru. "Dnes už vím, že to byla ta příčina, od které se mně tak přitížilo. Každý sval je obalenej blankou, které se říká fascie. Je v ní plno nervů, ale není moc pružná. Když sval přirozeně mohutní, přizpůsobí se. Ale mně svaly na stehnech naskočily strašně rychle, že se nestihla natáhnout. Ale ani se nepotrhala. Sval se chtěl rozpínat, ale byl drženej zvenčí blánou plnou nervů. A to bolelo." posal nepříjemné zážitky.

Únava a vysílení se stupňovalo a bylo jisté, že zdraví české hvězdy se podlamuje každou vteřinou. Poslední utkání své poměrně krátké kariéry odehrává v lednu 1998, od té doby musel absolvovat nespočet vyšetření, které měly odhalit příčinu veškerých problémů se svalstvem na nohách. Lékaři diagnostikovali nesoulad svalových vláken a nervů, tak museli přejít k radikálnímu operačnímu zákrok, který měl uvolnit neustálý tlak. Po úspěšné rehabilitaci se ještě pokoušel o návrat v roce 1999, ale další problém s nervem a prakticky vynesl konečný rozsudek s profesionálním hraním.

Dlouhou dobu se vyhýbal společnosti, nikdo o něm nevěděl. Se svými bývalými parťáky z útoku se po dlouhých letech sešel a zavzpomínali na ty všechny krásné chvíle. V současnosti žije ve Švédsku se svou rodinou a trénuje třetiligový celek Botkyrka.

Biografie: Narozen 18.6.1972
Kariéra: 1990-96 - HC Poldi Kladno, 1996-1998 - AIK Stockholm
Klubové statistiky: HC Poldi Kladno 6 sezón 252 zápasů 201 bodů (84 branek 117 asistencí), AIK Stockholm 2 sezóny 50 zápasů 21 bodů (11 branek + 10 asistencí)
Reprezentace: MS 1995, 1996 - bilance 53 zápasů / 17 branek
Úspěchy: mistr světa 1996, člen All Star týmu šampionátu, bronzový medailista ligového ročníku 1993-94, účastník Utkání hvězd extraligy 1995

(c) Jaroslav Pazdera, publikováno i na HokejPortal.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář