Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jágr se upsal Omsku!

4. 7. 2008

ObrazekDlouhoočekávaná talenka má konečně řešení. Jaromír Jágr se vrací do Ruska, kde oblékne dres Avangardu Omsk, kterému se upsal na dva roky s roční opcí. Hlavním faktorem byla délka smlouvy a dlouhodobý zájem o českého hráče.

 

 

 

 

Jako první tuto informaci vyslali do světa představitelé ruského klubu prostřednictvím oficiální www prezentace klubu. Zpráva vyvolala v tamní zemi velký poprask a už teď je jisté, že na Jágrova kouzla bude chodit nespočet zvědavých diváků. Šestatřicetiletý útočník se do země proslulé vodkou a mrazem vrací po čtyřech let a zároveň do známého prostředí, který si dlouhodobě vychvaloval.

 

Jágrova kapitola se v NHL nespíš definitivně uzavřela. V nejprestižnější hokejové soutěži strávil osmnáct let a dosáhl vynikajících výsledků. Od roku 1990, kdy si jej v draftu vybral  tým Pittsburgh Penguins šla jeho kariéra strmě vzhůru. Tučňáci dvakrát za sebou ukořistili slavný Stanleyův pohár a mladičký Jágr byl u toho. Po boku Maria Lemieuxa či Rona Francise rostl do světových parametrů a brzy se stal jednou z hlavních opor klubu. V Pittsburghu zažil nejslavnější léta.

 

Pětkrát si z galavečera předávání individuálních cen odnesl Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, získal i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a ve sbírce mu nechybí ani dvě ocenění Lester B. Pearson. Jeho spojení s Pittsburghem však nebylo věčné. Klub se na počátku nového tisíciletí dostal do finanční krize a Jágrův plat byl velkým břemenem, a tak po deseti úspěšných letech se Jágr stává součástí hráčské transakce s Washingtonem, který zároveň přebírá jeho smlouvu.

 

První sezónu se ovšem v týmu hodně trápí, teprve v druhé polovině ročníku 2002/03 se chytá a opět bojuje o přední příčky v produktivitě. Ale stanovená taktika Jágrovi nesedí, dostává se do rozepří s trenérem, a to se mnohdy odráželo i na jeho výkonech, se kterými nebylo příliš spokojeno ani vedení. V polovině sezóny 2003/04 přichází vysvobození v podobě nabídky na přestup do New Yorku Rangers, kterou vedení Washingtonu přijímá a Jágr se navléká do modrobílého dresu „Jezdců“. Zbylý půlrok se postupně sžívá s novým mužstvem a odlišnou taktikou. Sezóna 2004/2005 je v NHL ve znamení stávky, Jágr se vrací na Kladno a zbytek sezóny dohrává v ruském Omsku. S reprezentačním mužstvem vyhrává Mistrovství světa ve Vídni a zařazuje se k vyvoleným, kteří vyhráli tzv. hattrick (Stanley Cup, OH a MS). Následně pak pomohl reprezentaci na ZOH v Turíně k zisku bronzových medailí a v NHL jeho hvězda opět naplno září. V roce 2006 se stal nejlépe střílejícím Evropanem v historii soutěže, když překonal v tabulce statistik Fina Kurriho.

 

Další roky už hvězda Jaromíra Jágra uvadá, Rangers mají velké ambice, ale realita je vždy jiná. Letos se klub, který vehementně před sezonou vyhlásil, že útočí na Stanley Cup, dostal překvapivě do semifinále konference. Tam však narazil na tvrdý odpor Pittsburgh, budoucího finalisty vyřazovacích bojů. Během léta již začalo jednání o osudu českého hráče. Názory zejména na délku smlouvy se lišily a posléze GM klubu Sather evidentně přestal dávat do jednání komplexní fakta, na kterých Jágr chtěl stavět. Kapitola se 3. července definitivně uzavřela, kdy vedení Rangers oznámilo, že s Jágrem již nepočítá.

 

Na stole měl několik nabídek z nichž nejvážněji kromě vyzněla kromě tedy Omsku i kontrakt od Pittsburghu. Jágr si vzal čas na rozmyšlenou a nakonec se rozhodl, že se vrátí do Evropy. Právě v nově vzniklé Kontinentální lize bude patřit mezi nejzářivější hvězdy a kdo ví, zda-li jednou právě ruská soutěž neubere na lesku tolik prosazované NHL.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

demde vje jf j

asmsidis,15. 3. 2009 9:23

de jd nd ede dedeeeddeeddedededededd