Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Bříza exkluzivně

27. 6. 2007
Obrazek Petr Bříza patří mezi nejúspěšnější gólmany naší historie. Dokázal mnoho, ale zlato z mistrovství světa zůstalo této legendě zapovězeno. S pražskou Spartou čtyřikrát vybojoval pohár pro nejlepší tým naší nejvyšší soutěže. Svým uměním upoutal pozornost fanoušků ve Finsku, v Německu a v roce 1999 se famózně vrátil na český led. Nejlepší brankář MS 1993 vyslyšel mou prosbu a poskytl velmi zajímavý a vyčerpávající rozhovor.

Byl jste sparťanem již odmalička?

Odmalička ne, vyrůstal jsem ve Slavii.

Většinu začínajících hráčů upoutá umění nějakého zkušeného hokejisty, který se pak stává jejich vzorem. Měl jste i Vy nějakého oblíbence?

Samozřejmě. Pro mě to byl jednoznačně Jiří Holeček. Pak ještě Göran Högosta nebo Lindmark.

V nejvyšší soutěži jste debutoval v dresu Českých Budějovic v sezóně 1983-84, měl jste před prvním zápasem trému?

No jasně, že ano. A jakou!! Ale byl to úžasnej zážitek!!

Poprvé jste oblékl dres Sparty roku 1989, kdy jste se stal součástí výměny za dalšího reprezentanta Tomáše Jelínka. Mohl být právě tento přestup zlomovým okamžikem Vaší kariéry?

Byl zlomový v tom, že jsem poprvé v životě cítil a zažíval, co to je výzva a tlak. A zjistil, že mě právě tohle hodně baví...

V tehdejší československé lize jste často soupeřil o post nejlepšího gólmana ligy s Dominikem Haškem. Nemrzí Vás skutečnost, že jste narozdíl od něj nedostal možnost okusit nejslavnější soutěž světa kanadsko-americkou NHL?

Už jsem na to odpovídal po mnoho let ve spoustě rozhovorů. Každý máme nějaký svůj osud, ať už lidský, nebo sportovní. Tak to prostě je...

Své renomé jste si od sezóny 1991-92 začal budovat i v zahraničí. Na dvouleté účinkování ve Finsku jste navázal šestiletou štací v Německu. Kterého angažmá si ceníte více?

Jednoznačně obou. Landshut mě řekněme formoval déle a intenzivněji jsem tam vnímal život mimo hokej.

V roce 1999 jste ohlásil návrat do české extraligy. Nejvýstižnější titulek článku k Vašemu návratu tenkrát uvedl deník Sport - „Zeď Sparty Hnilička-Bříza“. Dokázal jste si představit, že třeba budete jen náhradníkem?

Ne. Věděl jsem, že tu určitě oba nezůstaneme.

Hnilička však odešel zkusit štěstí do NHL a Vaše pozice jedničky již byla jistá. Samotný návrat do sparťanské branky byl z „říše snů“. Tým dokázal přerušit letitou nadvládu Vsetína a po dlouhých sedmi letech opět vystoupil na trůn jako nejlepší tým soutěže. Asi lepší to být ani nemohlo, že?

Mohlo. Tu sezonu jsme byli druzí v evropské lize. Mohli jsme vyhrát... :)

Mnoho let jste byl nedílnou součástí reprezentačního mužstva. Na kontě máte sedm medailí, ale všechny jsou „jen“ z bronzu. Co si myslíte, že vždy chybělo našemu týmu, aby vystoupil až na vrchol?

Trošku víc štestí, trošku víc sebevědomí, trošku víc osobností, trošku víc drzosti, trošku víc bojovnosti. Od každého něco...


Na Světový pohár roku 1996 nejspíš Vy ani další spoluhráči nebudete vzpomínat rádi. Co zapříčinilo, že „dream tým“ tak naprosto vyhořel?

Asi nejvíce to bylo tím, že si mnoho hráčů myslelo, že jejich domov není Česká republika, ale řecký Olymp.

Jak byste hodnotil vystoupení českých hokejistů na letošním MS v Rusku?

Střízlivě a určitě ne s panikou. Neúspěchy prostě ke sportu patří.

Po neúspěchu se obvykle začíná mluvit, že kvalita českého hokeje upadá. Jak osobně vidíte jeho budoucnost?

Ta se ukáže v budoucnu... Jednoduše řečeno, český hokej má před sebou hodně práce.

Jste v kontaktu s některými bývalými spoluhráči z dob Vašeho působení v zahraničí?

Ano. Občas voláme, nebo mailujeme. Někteří z nich pracují také v managementech klubů.

V Německo jste se jistě setkal s nejedním českým občanem, byla mezi nimi i sparťanská legenda Jiří Kochta, pro nějž se stala německá republika druhým domovem?

Samozřejmě. Trénoval v té době v německé lize.

Na který zápas budete nejraději vzpomínat a naopak který byste nejraději ze své paměti vymazal?

Vymazal bych všechny nešťastné prohry z velkých turnajů v prodloužení a na penalty. A vzpomínám určitě moc rád na titulové zápasy.

Se Spartou jste celkem čtyřikrát vystoupil na extraligový olymp. Zvláště předminulá sezóna se jistě zapsala do srdcí všech sparťanských fanoušků. Vaše loučení s aktivní kariérou asi nemohlo skončit lépe. Nicméně sezóna se jistě zpočátku neodvíjela podle představ. Kde vzali sparťanští bojovníci takovou sílu, že nakonec dokráčeli až pro nejcennější trofej?

Každé mužstvo musí mít svojí chemii, svojí hierarchii a svojí soudržnost. My jsme toto všechno měli a po trápení v sezoně jsme si užívali každý zápas play off s chutí a pohodou.

Nyní fanoušci vidí Petra Břízu úplně v jiné funkci než byli zvyklí. Jak se Vám zamlouvá nová profese generálního manažera klubu?

Baví mě.

Jak hodnotíte současný extraligový systém? V druhé nejvyšší soutěži byl schválen nový herní plán, při němž byla soutěž rozdělena na Východní a Západní skupinu. Jak se k této myšlence stavíte Vy? Prospělo by to i extralize?

Zatím si to moc nedovedu představit. Mužstva jako Sparta, Slavia, Pardubice, nebo Liberec jsou atraktivní soupeři a každý je chce mít jako soupeře určitě dvakrát na domácím ledě. Tím se dostanete k problému skupin i termínů.

Kdyby se naskytla možnost do klubu přivést kteréhokoliv profesionálního světového hráče, koho byste si vybral?

Tiger Woods?? :)

Sparta v relativně krátké době přišla o tři klíčové útočníky. Jaroslav Hlinka s Janem Hlaváčem zamířili do NHL a Ondřej Kratěna se vydal zkusit štěstí do Finska. Prakticky z evropsky prověřených hráčů dorazil jen Slovák Lubomír Vaic. S Petrem Nedvědem jste již údajně na spolupráci domluveni, nicméně musíte čekat, zda-li ho nezláká opět NHL. Budete usilovat o nějaké další zkušené hráče?

Budeme usilovat hlavně o dobré hráče…


Před několika málo dny jste se dozvěděli soupeře pro lednový turnaj „Super six“. Co říkáte na atraktivitu protivníků?

Na Super Six jsou všichni soupeři atraktivní. Davos známe ze Spengler Cupu a za Oulu bude hrát Kratěna s Brošem... Jsme spokojeni.

Navlékne se ještě někdy Petr Bříza do brankářské výstroje?

Čas od času ano. Jen pro zábavu…

Za celou aktivní kariéru jste se setkal s mnoha kvalitními hráči. Kdybyste měl vybrat svůj „All Star Tým“, která jména by se tam objevila?

Hašek-Kučera, Sýkora –Výborný, Jágr, Straka

Čas od času není na škodu úplně vypnout. Co je pro Vás nejlepší relaxací?

Sport, moji nejbližší, příroda a plzeňská dvanáctka.

Jakou nejcennější radu jste v životě dostal?

Nikdy se nevzdávej.

Co byste vzkázal všem fanouškům ledního hokeje?

Mějte radost z hokeje. Je to báječná hra.

Děkuji za rozhovor.

Článek publikován i pro hokejportal.cz



















 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-)

Jarek,4. 9. 2007 16:44

Tvé přání bylo vyslyšeno :)

Rozhovory

cyzrna,31. 8. 2007 12:34

Chtělo by to udělat nějaký další rozhovor