Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teorie rozprášena, švédský triumf

31. 12. 2007

ObrazekJuniorská reprezentace bojovala proti Tre Kronor o teoretickou šanci na výhru ve skupině. Meta vítězství se však ukázala jako téměř neřešitelná. Čeští mladíci v první třetině sváděli s favoritem zápasu vyrovnanou partii, ale dva slepené góly Švédů otupily další snahu na případný zvrat. Až třetí třetina přinesla gólovou radost.

 

Švédsko - Česko 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

O naší sestavě bylo jasno, snad jen s vyjímkou brankáře. Trenér Hořava pokračoval v kolotoči a stejně jako proti Dánsku se v roli ochránce svatyně představil Kovář. Po zranění Suchého a Květoně kouč nějaké zásadní změny ani dělat nemohl. K dispozici má šest obránců a dvanáct útočníků. Na českém výběru bylo od prvních minut vidět, že do utkání půjde s plným nasazením.

 

V úvodní šanci se ocitl Frolík, který hledal před brankou najíždějího Voráčka. Češi hráli aktivně, po velké příležitosti se v druhé minutě dostal Sklenář. Posléze se ke slovu dostali Švédové. Chybu v našem obranném pásmu potrestal Möller, který zcela sám před Kovářem pohotově rozvlnil síť - 0:1. Do zajímavé pozice se mohl prosmýknout Semorád. Na druhé straně nechybělo Anderssonovi mnoho, aby poslal svůj tým do dvougólového vedení. V sedmé minutě měl Enroth co dělat, aby teč Látala nezapadla do určeného cíle. Za pět minut později se červené světlo za švédskou brankou rozsvítilo. Voráčkovo nahození se odrazilo od brusle Bártka, ale rozhodčí po konzultaci s videem  nenašel pro tento moment pochopení. Branka tedy nebyla uznána. V posledních minutách první dvacetiminutovky vyzkoušela pozornost Švédů elitní formace. Frolíka zastavil hvizd rozhodčího a Bártka obrana k Enrothovi nepustila.

 

Pokud první třetina byla z naší strany povedená, tak o druhé části to říct nešlo.  Do šancí se sice v úvodu dostali Bártek s Hamplem, ale posléze se začal soupeř dostávat ke svému stylu hry a českým mladíkům už scházela potřebná jistota hry. Spouštěcím faktorem bylo naše oslabení pěti proti třem. Nejprve Berglund a za minutu později Larsson potrestali další nesrovnalosti ve hře českého týmu. Dvojnásobnou přesilovku si zahráli i Češi, ale do větších příležitostí se dostat nedokázali. V další přesilovce se po Látalově střele puk otřel o tyč. V osmatřicáté minutě se zpoza branky zkoušel prosadit Backlund, Kovář byl však pozorný.

 

Čechům vyšel nástup do poslední třetiny. V dohrávané přesilovce prostřelil švédskou pevnost Bořuta a rozveselil pardubické publikum. Bohužel po další chybě se Figren dobře zorientoval a výstavní střelou překonal Kováře.  V pětačtyřicáté minutě se Češi dostali do přečíslení, ale Látalova přihrávka Strapáče nenašla.  Za čtyři minuty později vyhořel před Kovářem Backlund, jemuž se kotouč v poslední chvíli svezl z čepele hokejky. Vzápatí přišel úder Česka, Sklenářova střela vymetla dokonale spojnici branky a druhý gól v síti Tre Kronor byl na světě. Zanedlouho se na zteč branky řítil Voráček, ale bekhendovým blafákem na Enrotha neuspěl. Zvýšit náskok Seveřanů mohl Andersson, ale Kovář se předvedl jistým zákrokem.  Švédové si výhru ubránili a mohou se těšit z prvního místa a z přímého postupu do semifinále turnaje. Český tým čeká ve středu čtvrtfinálový duel s Ruskem.

 

Branka a nahrávky: 5. Möller (Alcén, P. Berglund), 24. P. Berglund (Lagerström, Möller), 25. Larsson (Moe, Andersson), 42. Figren (Larsson) - 41. Bořuta (Voráček, Jordán), 51. Sklenář (Ondráček, Piskáček). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Bulanov - Gorděnko (oba Rus.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 9:2. Využití: 1:1. Diváci: 6272.

 

Švédsko: Enroth - Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Eklund, Andersén, Moe - Möller, P. Berglund, Alcén - Figren, Andersson, Larsson - Forsberg, Backlund, Lagerström - Kempe, Lundh, Hagelin. Trenér: Par Marts.


Česká republika: Kovář - Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Kundrátek, Prokop - Voráček, Frolík, Bártek - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.

Foto: Stanislav Souček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář