Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obhajoba pátého místa vyšla

3. 1. 2008

ObrazekČeská juniorská reprezentace zakončila své působení na šampioonátu. V posledním zápase na turnaji si v souboji o páté místo poradili jednoznačně s finským výběrem čtyřbrankovým rozdílem a pozdě, ale přece si mírně vylepšili reputaci. Mužem zápasu byl Jiří Ondráček, autor tří přesných gólových pasů.

 

 

Narozdíl od předchozích zápasů Češi působili velmi dobrým dojmem. Klíčovým faktem se ukázala druhá třetina, ve které náš celek zaznamenal dva slepené góly, přečkal dlouhé šestiminutové oslabení a v poslední minutě před přestávkou udeřil potřetí. Velkým zklamáním byla divácká návštěva, která čítala pouze 483 zvědavců. Výborný výkon podal v naší brance podal Michal Neuvirth, jenž chytil řadu velkých příležitostí finského celku.

 

Pardubická ČEZ aréna byla svědkem souboje dvou poražených čtvrtfinalistů. Jak českému výběru, tak Finům se předvídalo, že budou bojovat o medaile, karty osudu byly však rozdány jinak a cesty svedly oba celky již nyní a do nepříliš populárního zápasu. Utkání mělo spád a gólmani na obou stranách se nudit rozhodně nemohli.

 

Jako blesk z čistého nebe se Pessonen ocitl v palebné pozici a otevřel skóre utkání a to na časomíře neuběhly ani dvě minuty od zahájení hry. Tentýž hráč se pokoušel na Neuvirtha vyzrál i zakrátka, ale neuspěl. Ještě blíže gólu měl Sallinen, který povedenou střelou orazítkoval tyč naší branky. Finové byli aktivnější a dařil se jim přechod do útočného pásma. Češi se před Heleniuse dostávali sporadicky. Do větší šance se dostal až v patnácté minutě Hampl a poněm zkoušel uklidit vyraženou střelu do sítě ještě Meidl. V poslední minutě se českému výběru naskytla zkrácená dvojnásobná početní výhoda, větší příležitost však nebyla vypracována. V posledních vteřinách střílel Kundrátek, Helenius zůstal na správném místě.

 

Do prostřední části hry vstoupili domácí hráči aktivněji. Voráček i Sklenář se v úvodu pokoušeli překvapit Heleniuse, ale bezúspěšně. Vzápětí se vyznamenal Neuvirth, který lapil sólový nájezd Poystiho. Radostná chvíle přišla v sedmadvacáté minutě. Meidlův nájezd ještě Helenius dokázal chytit, ale na dorážku Bártka již byl krátký - 1:1. Za pětasedmdesát sekund udeřili Češi podruhé. Semorád našel Frolíka a ten přesně mířenou střelou otočil skóre zápasu - 2:1. Třetí trefu obstaral v přesilové hře finský bek, jenž nechtěně tečoval střelu Kundrátka - 3:1.

 

Po pěti minutách třetí třetiny rozezvučnil tyč finské branky Meindl. Šance olomouckého útočníka však tak mrzet nemusela, neboť za čtyři minuty se pěkně opřel do střely Hampl a rozvlnil počtvrté síť za Heleniusem. V dvaapadesáté minutě se finský celek dostal opět do třech. Jordánově střele chyběly centimetry, tyč jí stála v cestě! V 55. minutě se český celek dostal do ostřelování Heleniusem a když se povedlo do finského brankáře vrazit, tak se strhla na ledě potyčka. Malkamaki a Prokop šli do sprch a Szturc a Puustinen dostali jen malé tresty za hrubost. Finům se po Frolíkově faulu naskytla přesilovka pěti proti třem. Kousovu šanci však Neuvirth dokázal zlikvidovat. Finové se pokušeli do vzkřísení naděje pokusem power-play, ale výborná Ondráčkova práce vedla k tomu, že Látal s přehledem dokázal dovést kotouč do opuštěné branky. Zvýšit náskok ještě mohl Frolík, v sólovém nájezdu jej finský bek zahákoval a po zásluze putoval na trestnou lavici. Český kapitán si pak závěr vychutnal na trestné lavici, když v posledních minutách zbytečně fauloval.To už nic nezměnilo na faktu, že český tým vybojoval na letošním mistrovství světa pátou příčku a tím prakticky zopakoval loňské umístění. V každém případě se nejedná o úspěch, nicméně je vždy dobré hledat i ty světlejší okamžiky.

 

Česko - Finsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Bártek (Meidl), 28. Frolík (Semorád, Szturc), 40. Kundrátek (Ondráček), 48. Hampl (Ondráček), 58. Látal (Ondráček) - 2. Pesonen (Wärn, Purolinna). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Konc (SR) - Jobson (Kan.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 8:10, navíc Prokop - Malkamäki oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 483.

Česko: Neuvirth - Jordán, Bořuta, Parýzek, Kundrátek, Prokop - Voráček, Frolík, Látal - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Hampl, Bártek - Semorád, Szturc, Strapáč. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.
Finsko: Helenius - Lajunen, Lehtivuori, Kousa, Jalvanti, Malkamäki, Purolinna - Salminen, Kemppainen, Aaltonen - Puustinen, Lucenius, Malinen - Wärn, Sallinen, Pesonen - Liivik, Pöysti, Lähde. Trenér: Jukka Rautakorpi.

 

Foto: Michal Klíma (MAFA)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kuku

jan orlík,10. 1. 2009 16:34

guzts ncjdoůlkjmvgd ilkjom .,