Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český medailový sen se rozplynul

2. 1. 2008

ObrazekJuniorská dvacítka ukončila svou cestu za cenným kovem. Toužebné zlato ani jiná medaile již českého výběru náležet nemůže. Národní lev podlehl ruskému celku, který tak nakonec potvrdil roli favorita a svého vyzyvatele do zápasu herně nepustili. Rozhodujícím faktem byla druhá třetina, ve které náš tým održel tři branky.

 

Úvodní bezbranková třetina ještě mírně naznačovala, že výsledek zápasu může být otevřený, nicméně další části zápasu již ukázali hlavní sílu Východoevropanů. Porážka zamezila dalšímu postupu mezi čtyři nejlepší celky, ale celkové účinkování českých mladíků na domácím šampionátu nekončí. Ve čtvrtek čeká svěřence trenéra Hořavy bitva o páté místo s Finskem.

 

V naší bráně se zcela podle předpokladů představil Neuwirth, jehož ve čtvrté minutě vyzkoušel tvrdou střelou Kugryšev. Za minutu později se do přečíslení dostalo duo Voráček-Frolík, ale bránící hráč nejprve jejich přihrávku zblokoval a pak střelecký pokus zklidnil Bobrovsky. V šesté minutě se do šance během přesilové hry dostal Sklenář, ruská síť zůstala nedotčena. Ani Rusové nenechávali Neuwirtha v klidu a pálili převážně z větších vzdáleností. Blízko gólu byla dvojice Hampl-Látal, ale shoda okamžiku nedovolila druhému jmenovanému být na správném místě. Ve 14. minutě se českému výběru naskytla dvojnásobná početní výhoda. Třicetisekundová šance se brzy rozplynula, Kuběna minul v obrovské šanci poloodkrytou svatyni soupeře. V poslední minutě si vylámal zuby na Bobrovském Voráček.

 

Prostřední část hry přinesla do utkání nová fakta, která se ukázaly jako klíčové. Tichonov nadvakrát vystrašil Neuwirtha, ale Selezněv již našel nekryté místo branky a poprvé rozsvítil červené světlo. Zanedlouho si mohl užít radost i Tichonov, opět však ztroskotal na českém ochránci svatyně, konkrétně na jeho betonu. V šestatřicáté minutě se zmíněný Rus přece jen dočkal, využil odraženého puku a trefil přesně - 2:0. Sborné narostla větší křídla a když Anisimov našel Filatova, a ten rozšířil gólový účet zápasu na tři. Za třiadvacet sekund vykřesal jiskřičku naděje Meidl, jenž využil Voráčkovu nabídku - 3:1. Do přestávky ještě zabrnkal fanouškům na nervy obránce Parýzek, od něhož se málem puk dostal do naší branky. Viderozhodčí nepotvrdil, že kotouč zalehnutý Neuwirthem mohl přejít brankovou čáru.

 

Po pětadvaceti sekundách hry si smůlu vybral Hampl a na druhé straně Bodrov, jenž orazítkoval tyč naší branky. Rusové převzali zápas do svých rukou a na našem celku se začala projevovat únava. Čtvrtý gól Koroljeva definitivně pohřbil veškeré naděje na případný obrat zápasu. Závěr utkání byl ve znamení našich převážně zbytečných vyloučení. Zklamání bylo znát, ale vyhrál ten lepší.

 

Rusko - Česko 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)

 

Branky a nahrávky: 28. Selezněv (Mamin), 36. Tichonov (Golubcov), 37. Filatov (Anisimov, Selezněv), 51. Koroljov (Bodrov) - 38. Meidl (Voráček). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Sterns (USA) - Feola (USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0.

 

Rusko: Bobrovskij - Kalimulin, Kurbatov, Doronin, Selezněv, Vojnov, Alexandrov, Čudinov - Tichonov, Sajustov, Golubcov - Filatov, Mamin, Čerepanov - Gordějev, Bodrov, Koroljov - Miljechin, Anisimov, Kugryšev - Dadonov. Trenér: Sergej Němčinov.

 

Česko: Neuvirth - Bořuta, Jordán, Parýzek, Piskáček, Prokop, Kundrátek - Bártek, Frolík, Voráček - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenér: Miloslav Hořava.

 

Foto: Ondřej Besperát

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář