Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preview 43. kolo první ligy

8. 2. 2008

ObrazekZákladní část první ligy graduje, stále však několik týmů bojuje o svá klíčová umístění. Prostějov bude s Třebíčí na dálku soupeřit o vysněnou šestou pozici, která zaručuje klid od nepopulárního boje o záchranu. Jistotu baráže už má Šumperk, který i tak potřebuje sbírat body.

 

 

V ústraní tak zůstává papírově největší tahák třiačtyřicátého kola, v němž se střetnou druhý Chomutov s třetím Hradcem Králové. Mladá Boleslav, nejúspěšnější tým ligy zavítá na led nováčka z Mostu. Olomouc, aktuální lídr východu bude bojovat o body a potažmo také o udržení trůnu v Jihlavě. Kometa Brno odcestuje do Ostravy, kde změří síly s trápící se Sarezou. Naproti tomu Západ je víceméně jasnou záležitostí. Most a Beroun budou o své setrvání v lize ještě bojovat.

HC Berounští Medvědi - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)

(8. místo 38 bodů - 6. místo 53 bodů)

Oba celky nemají proti svému soupeři co ztratit, neboť mají své pozice jisté. Zatímco domácí se budou bít o své přežití ve skupině o udržení, tak havlíčkobrodští pro změnu půjdou do play off. Hosté ale přece jenom mají motivaci o něco větší, neboť v případě úspěchu se mohou dostat před Kadaň na páté místo. Medvědi by pro změnu rádi přerušili bilanci neúspěchů se svým protivníkem, kterého v letošní sezoně ještě neporazili. Beroun rozhodně do zápasu nejde s vizitkou favorita střetnutí. Pro úspěch však domácí budou chtít udělat maximum už z toho důvodu, že by rádi odčinili málovídaný kolaps na ledě Hradce Králové. Svěřenci trenéra Najmana vedli ještě v padesáté minutě 3:0, ale dokázali ještě příznivý stav ztratit a nakonec z takřka jisté výhry byl pouze bod. Havlíčkův Brod pro změnu prohrál přestřelku s Vrchlabím. Pokud budou Medvědi chtít proti svému soupeři uspět, tak musí hrát ze zabezpečené obrany a zejména se vyvarovat zbytečných faulů, neoť právě přesilové hry jsou pro Rebel v posledních zápasech doménou. Ve čtyřech zápasech se jim podařilo využít hned sedm. Nutno však dodat, že více šancí na úspěch mají právě hosté.

letošní vzájemné zápasy: Rebel - Beroun 4:2, Beroun - Rebel 1:5, Rebel - Beroun 4:2.

 

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Havířov Panthers (17:00)

(6. místo 45 bodů - 3. místo 64 bodů)

Všechno zatím nasvědčuje, že Horácká Slavia uteče hrobníkovi z lopaty. K jistotě záchrany a potažmo také účasti v play off jí stačí v posledních dvou kolech získat tři body. Ze sedmé pozice na ni zle dotírá Prostějov, který má ztrátu čtyř bodů a domácí by jistě chtěli mít od podobných starostí klid. Ale i její soupeř má stále o co hrát. Play off sice již má Havířov již jisté, ale ve hře zůstává jejich třetí místo, o které ještě musí bojovat. Poslední dva vzájemné zápasy byly vyrovnané, a tudíž se očekává dramatický zápas i nyní. Třebíč z posledních čtyř zápasů získala devět bodů a pomalu dává zapomenout na dlouhodobou herní krizi, která ji během sezony postihla. Panteři kromě porážky s Olomoucí v minulém kole měli ve zbývajících třech zápasech stoprocentní bilanci a jistě na ni budou chtít navázat.

letošní vzájemné zápasy: Havířov - Třebíč 6:2, Třebíč - Havířov 3:2, Havířov - Třebíč 2:1.

 

Hokej Šumperk 2003 - HK Jestřábi Prostějov (17:00)

(8. místo 31 bodů - 7. místo 41 bodů)

Drakům se po smolné porážce s Havířovem definitivně zavřely dveře k možnosti účasti v play off. A nyní prakticky musí dohánět ztrátu, která může sehrát  v boji o udržují zásadní podstatu.  Šumperk si v několika zápasech, tedy zejména se silnějšími protivníky, vybral smůlu. Nejednou byl blízko bodovému zisku, ale pak obdržené branky v závěrečných minutách přinesly smutek. Ještě větší nůž na krku má Prostějov, který musí naplno bodovat, aby si uchoval teoretickou naději na záchranu. Pomoci mu však musí Havířov. Pokud se podaří Panterům Horáckou Slavii porazit, tak se v posledním kole drama dokoná, neboť Jestřábi se právě na domácím ledě utkají s Třebíčí.

letošní vzájemné zápasy: Prostějov - Šumperk 6:3, Šumperk - Prostějov 4:1, Prostějov - Šumperk 2:3sn.

 

HC Sareza Ostrava - HC Kometa Group Brno (17:00)

(4. místo 62 bodů - 2. místo 79 bodů)

Sareza ještě v letošní sezoně nedokázala proti Brnu získat ani bod a nyní by se jí úspěch nadmíru hodil, neboť v sázce jsou tři varianty změny umístění. Domácí dvě kola před koncem základní části obydlují čtvrtou pozici, ale s náskokem pouhých dvou bodů na dotírající Jihlavu. Kalkulace nabízí i postup na třetí místo, na tuto pozici Ostrava ztrácí pouhé dva body, nicméně nedá se příliš očekávat, že Havířov bude chtít svou pozici pustit. Rezerva Vítkovic to bude mít o to těžší, neboť Kometě jde rovněž o hodně. Po nevyrovnaných výkonech jí status lídra Východu přebrala Olomouc a minimální bodový odstup nabízí k plnému odhodlání bojovat. Úspěch z ledu soupeře může být klíčový, neboť Mora cestuje do Jihlavy, kde střetnutí může být dramatické. Sareza zakončí základní část právě na ledě Olomouce a Kometu čeká papírově nejlehčí možný soupeř - Šumperk.

letošní vzájemné zápasy: Kometa - Sareza 3:1, Sareza - Kometa 1:4, Kometa - Sareza 2:1.

 

HC Dukla Jihlava - HC Olomouc (17:00)

(5. místo 60 bodů - 1. místo 80 bodů)

Olomouc pokračuje ve výborných výkonech, které jí vynesly až na výsadní první místo ve východní skupině. Náskok jednoho bodu však není uspokojivým argumentem, tudíž je na to třeba brát velkou pozornost. Jihlava v posledním zápase utrpěla pětibrankový příděl od Komety, což mohlo pošramotit jinak poměrně pozitivní sebevědomí hráčů. Dukle se dařilo v poslední době poměrně pravidelně bodovat a tím se dostala za záda jak Sarezy Ostrava, tak i Havířova, obě vyšší pozice v tabulce jsou stále hratelné. Mora již sedm zápasů v řadě nepoznala na ledě soupeře v normální hrací době hořkost porážky a současná forma týmu nenabízí jinou možnost než úspěch. Čeká jí však náročný zápas, ale možná klíčový.

letošní vzájemné zápasy: Olomouc - Dukla 5:2, Dukla - Olomouc 4:2, Olomouc - Dukla 4:1.

 

HC Most - BK Mladá Boleslav (17:30)

(7. místo 43 bodů - 1. místo 110 bodů)

Zatímco Most byl odsouzen k boji o záchranu, tak mladoboleslavský celek se může pyšnit statusem nejlepšího celku 1. ligy. Ani případný neúspěch v posledních dvou zápasech základní části, které zbývají, se již na tomto faktu nic změnit nemůže. V rámci zachování své výsadnosti se však očekává, že Boleslav body pouštět nebude. Proti Mostu má stoprocentní bilanci a jistě bude chtít si na svém konto připsat i čtvrtý vyhraný vzájemný zápas v letošním ročníku soutěže. Hosté drží fantastickou sérii neporazitelnosti, která čítá již dvacet zápasů. Most svá poslední čtyři střetnutí prohrál a rozhodně z něj nesrší žádná radost, tím měnší se zdá být pravděpodobnost, že proti silné Boleslavi bude úspěšný.

letošní vzájemné zápasy: Boleslav - Most 5:2, Most - Boleslav 3:5, Boleslav - Most 2:0.

 

KLH Chomutov - VCES Hradec Králové (17:30)

(2. místo 97 bodů - 3. místo 82 bodů)

Pokud by se pozornost nesměřovala na zápasy o prvenství, potažmo o účast v play off, tak by jistě nejvíce očí se upínalo na střetnutí druhého a třetího týmu aktuální tabulky skupiny Západ. Hradec dlouho svou formu hledal a když ji našel, tak přišla i krize. Celek, jenž byl před sezonou pasován na jednoho z hlavních favoritů západní části již šest zápasů v řadě nevyhrál v normální hrací době, což před play off rozhodně na sebevědomí nepřidá. Domácí Chomutov se rovněž nemůže pyšnit nikterak oslnivou formou. Z posledních deseti střetnutí získal na konto pouhých třináct bodů, což prakticky znamenalo konec nadějím na návrat k pozici lídra skupiny. Oba celky mají své jisté, tudíž výsledek zápasu nic výrazně neřeší.

letošní vzájemné zápasy: Hradec - Chomutov 4:1, Chomutov - Hradec 3:0, Hradec - Chomutov 6:2.

 

HC Vrchlabí - SK Kadaň (18:00)

(4. místo 68 bodů - 5. místo 55 bodů)

Vrchlabí má své již jisté a rozhodně může být celkově spokojeno. Nejspíš málokdo čekal, že se nováček tak rychle ny vyšší soutěž adaptuje a bude se pohybovat v klidném středu tabulky. Domácí bodovali v posledních pěti zápasech a proti Kadani, která utrpěla v minulém kole debakl v Boleslavi, má všechny triumfy na své straně, tudíž je velmi pravděpodobné, že tři body zůstanou na tamním ledě. Nedá se však očekávat, že hosté zápas vypustí, tlačí je fakt, že jí na paty šlape Havlíčkův Brod, který má ztrátu pouhých dvou bodů.

letošní vzájemné zápasy: Kadaň - Vrchlabí 1:4, Vrchlabí - Kadaň 1:2, Kadaň - Vrchlabí 0:3.

 

Foto: Radim Brancovský

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář