Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chomutov buduje kádr na nový ročník

29. 4. 2008

ObrazekChomutov, poražený finalista a celkově tedy druhý tým 1. hokejové ligy, již uzavřel kapitolu letošní sezóny a pomalu a jistě se připravuje na další ročník.  Klub hlásí k dnešnímu dni už osm změn v kádru. Tou nejvýraznější je odchod nejproduktivnějšího hráče soutěže Milana Kostourka, jenž se nepohodl s klubem a v klubu definitivně skončil.

 

 

Kostourek patřil v uplynulé sezóně k hlavním lídrům chomutovské ofenzivy. Ve 44 zápasech nasbíral 53 bodů za 26 branek a 27 asistencí, což jej v jasně posadilo na čelo klubové a potažmo rovnou na ligové produktivity. Od vedení klubu údajně dostal velice lukrativní nabídku, kterou však odmítl akceptovat. "Jednání bylo poměrně jasné, už od ledna jsme tušili, že Kostourek novou smlouvu v Chomutově nepodepíše. Vzhledem k okolnostem a jeho nedávných vyjádření v tisku jsme s ním nyní již nepočítali," řekl k ukončení spolupráce generální manažer klubu Milan Vacke.

 

Jak už nastínil samotný GM klubu Vacke, tak Kostourek porušil smlouvu, která zakazuje hráčům se vyjadřovat v tisku proti svému klubu. Vedení svému už bývalému hráči ještě dodatečně oznámí výši pokuty za zmíněné porušení pravidel.

 

"Je to talentovaný hráč, nicméně neunesl fakt, že po mém příchodu nebyl hlavní hvězdou. Snažil jsem se ho vytěžovat ve vhodných chvílích a i díky tomu se mu v playoff celkem dařilo. Nebudeme nikomu bránit ve štěstí a přejeme mu mnoho úspěchů jinde," okomentoval odchod hráče trenér Pešout.

 

V klubu s největší pravděpodobností skončí i brankář Michal Podolka, jenž zvažuje ukončení kariéry. "S Michalem jsme se dohodli na tom, že by v klubu mohl nadále působit v roli mládežnického trenéra," řekl Milan Vacke. Samotný gólman trenérskou nabídku uvítal. "Sám nejlíp vím, že nemůžu chytat do smrti. Navíc moje role v mužstvu byla dlouhodobě stejná, vím, že už se výkonostně asi nemohu dál posunout. S největší pravděpodobností skončím s kariérou a budu se věnovat trénování. Taková nabídka mě určitě potěšila," oznámil možný důvod Podolka.

 

Kromě dlouholetého kapitána Radka Šípa klub opouští rovněž Ladislav Boušek, další z řady útočníků. "Bohužel to je hokejový život, Láďa Boušek neměl letos dobrou sezónu a my jsme se rozhodli, že bude v následující sezóně působit v Kadani," řekl generální manažer Milan Vacke. Dveře do Chomutova však Boušek zavřené nemá. "Samozřejmě ho budeme sledovat, svými výkony si znou může říct o místo v chomutovské sestavě," doplnil trenér Pešout. Boušek se stal součástí výměny za Tomáše Polanského, jenž v Chomutově v play off hodně pookřál.  "Tomáš v playoff ukázal, že do Kadaně nepatří. Hrál výborně a bude u nás působit od začátku nové sezóny," uvedl Milan Vacke.

 

Defenzivní řady opouští Slovák Roman Chatrnúch. "Roman odvedl pro Chomutov velice dobré služby, bohužel patřil mezi starší obránce a my potřebujeme mužstvo omladit," vysvětlil důvody ukončení angažmá beka Vacke. Odchází i Ondřej Malínský, jenž míří do Popradu.

 

Klub uplatnil opci na pětici hráčů Bombic, Všetečka, Kolda, Jíra, Charousek. "Hráčům jsme uplatnili opce, což znamená, že budeme vlastnit jejich práva. Nicméně není definitivní, že se na smlouvě se všemi dohodneme. Pokud někdo v Chomutově nebude chtít hrát, je možné, že proběhne nějaká výměna nebo prodej hráče jinam. O tyto hráče máme zájem, proto jsme uplatnili opce. O smlouvách budeme jednat," upřesnil generální manažer. V jednání je setrvání litvínovské dvojice Heinisch, Tauš. S předstihem si klub pojistil brankáře Štěrbu, jenž vychytal juniorům postup do extraligy. Do kádru se rovněž budou chtít prosadit talentovaní mladíci Jakub Valský a Lukáš Cikánek, jenž přicházejí z Kladna.

 

Prvním hráčem, od kterého si klub poměrně hodně slibuje je slovenský útočník Branislav Fábry. Třiadvacetiletý forvard měl namířeno do Chomutova už v lednu, ale realitou byl až nyní dubnový přesun. Část uplynulé sezóny strávil Fábry v Kadani, kde během deseti utkání nastřádal sedm kanadských bodů.

 

Velký potenciál má rovněž příchozí duo Lukáš Chmelíř - Petr Míka. Oba hráči nasbírali v nejvyšší soutěži mnoho startů a dá se od nich očekávat, že své zkušenosti do týmu dají. Prvně jmenovaný vypomáhal Olomouci, se kterou se letos dostal až do semifinále play off a rovněž mohl okusit sílu svého budoucího zaměstnavatele. Petr Míka je slávistickým odchovancem, který měl to štěstí nakouknout i do slavné kanadsko-americké NHL. Uplynulou sezónu vypomáhal nováčkovi z Mostu.

 

Zdroj: klhchomutov.cz, foto: Lukáš Bajgar

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář