Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představujeme hráče: Jaroslav Hlinka

17. 8. 2007
ObrazekSparťanský odchovanec aktuálně patří k tomu nejlepšímu, co český hokej má momentálně k dispozici. Uplynulý ročník mu vyšel na výbornou. S mateřským klubem obhájil mistrovský titul a jako třešničkou bylo i vítězství v kanadském bodování naší nejvyšší soutěže. Nyní jej čeká cesta do nového prostředí, na kterou se evidentně těší.

Hlinka je odchovancem Sparty a kromě několika krátkodobých hostování v prvoligových týmech v úvodních sezónách kariéry v jiném extraligovém klubu nenastoupil. Premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl v sezóně 1994/95. S adaptací v mužstvu mu pomáhal i jeho bratranec Miroslav, který rovněž několik sezón hájil rudý dres. O dva roky později už patřil k základních kamenům sparťanských bojovníků. V roce 2000 byl jedním z hlavních akterů, kteří se postarali o sesazení Vsetína z trůnu nejlepšího celku ELH. V roce 2002 se po dalším titulu rozhodl zkusit štěstí v zahraničí. Zlákalo ho Švýcarsko, konkrétně pak tým Klotenu.

ObrazekNa zemi helvétského kříže vzpomíná rád, kromě toho, že patřil k nejlepším hráčům týmu, byl tam nadmíru spokojený. “Švýcarsko bylo ze všech ohledů příjemné, jak pro mě, tak pro rodinu. Hraje se tam v nádherném prostředí,“ uvedl. Po dvou letech se vydal na východ do zimoudrásajícího Ruska. V tamní Kazani naplno svou kreativitu předvést nemohl, neboť kádr byl vzhledem k výluce v NHL značně zaplněný kvalitními hráči a prostoru bylo méně.Po sezóně se Hlinka rozhodl vrátit do Klotenu a získat zpět své pošramocené sebevědomí.

Vedení holešovického klubu svého odchovance stále monitorovalo. Na tým během sezóny spadla krize, ze které se těžko dostával. Pomalu se blížilo play off a Sparta na tom byla výsledkově prachbídně, byl tedy nutný impulz. Management klubu vynaložil značné úsilí, aby postavil základy cesty pro svůj pozdější triumf. Švýcarský tým byl navíc ochotný se Spartou jednat, a tak od ledna se už v T-Mobile aréně hlásil staronový hráč. Tým se dokázal výsledkově zvednout a nakonec svou pouť zakončil vítězně až ve finále s pohárem nad hlavou. Uplynulou sezónu opět bavil fanoušky nejen na sparťanském stadionu. Stal se nejproduktivnějším hráčem soutěže a potřetí si mohl potěžkat pohár pro vítěze extraligy. Během sezóny se na něj vyptávala řada předních evropských týmů a spekulovalo se i o zájmu ze zámoří. Novým domovem se tedy minimálně na rok stává tým Colorada Avalanche.

Statistiky v extralize: 471 zápasů 398 bodů (140+258)
Statistiky ve Švýcarsku: 121 zápasů 126 bodů (48+78)
Statistiky v Rusku: 36 zápasů 19 bodů (4+15)
Reprezentace: MS 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007
repr. bilance 114 zápasů 24 branek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

.....

Slávka (web: http://slavicka.blog.cz/ ),5. 7. 2007 15:20

Jarda Hlinka se teda na MS moc nepředved....

čus

honza,17. 6. 2007 11:24

KolIK JSY ODEHRAL

čus

honza,17. 6. 2007 11:21