Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo vládne NHL? Sidney Crosby

15. 10. 2007

ObrazekKaždá soutěž má své hvězdy, ale vždy se z nich vyčlení ta nejpopulárnější, která je pasována na krále. Tím zpravidla může být jen jeden. V nejslavnější zámořské lize se poslední dobou vše točí kolem pittsburghského mladíčka Sidneyho Crosbyho. Dvacetiletý kanadský útočník patří k nejlepším hráčům a u fanoušků má neotřesitelnou pozici.

 

Jeho nesmírný talent a produktivita nemohla uniknout žádnému z hokejových odborníků. Během dvou let v dresu Rimouski Oceanic dokázal nasbírat 303 bodů v pouhých 121 zápasech. Lámal rekordy produktivity, byl největší osobností tamní ligy. Prosadil se i na MS dvacetiletých, kde nastoupil co by sedmnáctiletý mladíček. Všechny jeho úspěchy hrály jedině do karet tomu, že měl velkou šanci se stát jedničkou draftu roku 2005.

 

Tak se taky stalo. O právech na talentovaného hráče musel ale určit los. Důvodem tohoto poněkud netradičního způsobu byl fakt, že se nemohlo určit pořadí týmů z uplynulého ročníků, neboť byla stávka. Proto se přešlo na fakt výkonů celků z posledních třech ročníků ligy. Přes následná další kritéria došlo až na zmíněný los, velkou radost měli v Pittsburghu a mohli si mnout ruce, že Sidney Crosby je v jejich rukou.

 

ObrazekNěkdy se může stát, že se draftovaný hráč necítí ještě na to, aby vplul na nový led nejslavnější ligy světa a toho se právě mnohdy snaží využít jiné světové kluby. O Crosbyho se  mohutně zajímalo  Lugano, které bylo ochotno na jeho případný tříletý kontrakt uvolnit až 10 miliónů dolarů. Rodák z Halifaxu však volání nevyslyšel a podepsal Tučňákům. Mladíčka si vzal na starost legendární Mario Lemieux a tím mu značně usnadnil adaptaci na nový hokejový i životní styl. Unavení Tučňáci náhle dostali novou šťávu a zájem fanoušků o svůj celek se zvyšoval.

 

Premiérový ročník nové hvězdě klubu vyšel. Statistiky čítaly 81 zápasů, 39 branek, 63 asistencí, což dělalo 102 bodů. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka si odnesl Ovečkin, ale i tak se na Crosbymu dostalo mnoho kladných hodnocení.

 

Druhý rok mezi vyvolenými už byl jednou velkou pohádkou. Jméno Sidney Crosby bylo na hlavním pořadu téměř každých souhrnů zápasů. "Sedmaosmdesátka" byla k nezastavení a díky i dalším novým tvářím (Malkin, Staal, Gončar) se rázem Pittsburgh stal opět postrachem mnoha celků soutěže. Penguins pod vedením Crosbyho dlouho bojovali o vítězství v divizi, nakonec svůj post uhájilo New Jersey. Tažení klubu napříč play off nemělo dlouhého trvání. Ottawa Senators, pozdější finalista Stanley Cupu, byl nad síly nepříliš zkušených Tučňáků.

 

ObrazekCrosbyho statistiky jsou vynikající a bezesporu potvrzují jeho neskutečný talent. Za dva roky odehrál s Tučňákem na prsou 160 utkání základní části s bilancí 75 branek, 147 asistencí a 222 bodů. V uplynulé sezóně se stal nejproduktivnějším hráčem ligy, když se jeho bodová linka zastavila až na čísle 120 (36 branek + 84 asistencí). Na slavnostním galavečeru si odnesl kromě již jisté Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče i Hart Trophy (nejužitečnější hráč) a Lester B. Person (nejlepší hokejista podle asociace NHLPA).

 

ObrazekDo nové sezóny vstoupil už jako nový vůdce regenerovaného pittsburghského týmu. Za velký přínos klubu byl v létě pasován na nového kapitána. Mnoho odborníků ho pasuje za následovníka legend jako jsou Wayne Gretzky či Mario Lemieux a nutno říct, že právem. Pokud v 80-tých, potažmo v 90-tých let minulého století byla nadvláda právě této zmíněné dvojice, tak se nyní dá očekávat zrod království Crosbyho. Vedení klubu si uvědomuje jeho cennost, a tak si ho s předstihem pojistilo až do roku 2013.

 

Dovede největší hvězda ligy svůj celek až k bájnému Stanley Cupu? Možné je všechno. V předsezónních analýzách se mnohdy tým Pittsburghu ocitl mezi hlavními kandidáty, což se poslední dobou moc nestávalo.

 

Jak to všechno dopadne, tak to si musíme počkat. V každém případě je jedno jisté. Crosby-mánie jen tak nepřestane. :)

 

(c) Jaroslav Pazdera, foto: internet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lkhlkh

kjgjh,4. 10. 2008 13:53

jkhjkhokjl