Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hokejový svět pláče, legendární útočník a člen slavné elitní formace Krutov zemřel!

6. 6. 2012

vladimir-krutov_youtube_screen_black.jpgProstřednictvím ruských médií dorazila špatná zpráva. Jeden z nejlepších útočníků historie, který byl během osmdesátých let jednou z ústředních postav neporazitelného Sovětského svazu, Vladimir Krutov zemřel.
 

 

 

Dvaapadesátiletý bývalý skvělý hokejista byl od pondělí hospitalizován kvůli vnitřním krvácení v nemocnici. Bohužel neúspěšně.

Vladimir Krutov vytvořil po boku Igora Larionova a Sergeje Makarova pravděpodobně nejúdernější formaci tehdejší éry. Slavná řada "KLM" podporovaná ze zadních pozic Vjačeslavem Fetisovem a Alexejem Kasatonovem, svými útočnými výpady přiváděla fanoušky do extáze a soupeře k šílenství. Řada úspěchů sovětské mašiny nese právě výrazný Krutovův podpis.

Nezastavitelný "Tank"


Řada "KLM" byla pro soupeře noční můrou. Za největší hrozbu však považovali právě Krutova. Levý křídelní útočník vynikal rychlostí a hlavně prakticky neomylným zakončením. Jakmile se zmocnil puku, tak bylo nutné vyhlásit pohotovost nejvyššího stupně. Přezdívka "Tank", kterou si vysloužil, přesně vystihovala jeho přednosti.

 

Zlatá éra Sovětského svazu, "KLM" hlavní palebnou silou


Osmdesátá léta lze bez výraznějších pochybností zařadit jako další etapu vlády Sovětského svazu. Sborná pod vedením diktátora Viktora Tichonova soupeře přehrávala a sbírala medaile nejcennější. Jen ojediněle chyběla na postu nejvyšším. Během let 1980-1989 Sovětský svaz zvítězil hned na osmi velkých turnajích a hádejte odkud šla hlavní ofenzivní síla. Ano, přesně tak. Z hokejek členů slavné "KLM".

Ocenění sbíral i sám Krutov. Čtyřikrát byl zvolen do All Star týmu šampionátu (1983, 1985, 1986, 1987), oceněn byl i při Kanadském poháru (1987), ve dvou případech byl vyhlášen i jako nejlepší útočník (1986, 1987).

 

Fiasko v NHL, návrat do Evropy


Po MS 1989, kde Sověti znovu získávají kov nejcennější, se cesty členů uctívané formace "KLM" z části rozcházejí. Všichni vyslyšeli volání věhlasné kanadsko-americké NHL. Zatímco Sergej Makarov zamířil do Calgary, tak Igor Larionov s Vladimirem Krutovem do Vancouveru.

Adaptace na úplně jiný životní styl nebyl pro hokejisty snadný. Pro Krutova byl však neřešitelný. Slavný útočník, který si vysloužil obdiv snad celé hokejové veřejnosti, se aklimatizoval až příliš. Vydatný a hlavně nezdravý jídelníček se na jeho tělesné konstrukci podepsal natolik, že z obávaného Krutova byl rázem jen jeho pomalý stín.

Špatná životospráva se zákonitě podepsala na jeho výkonnosti. V dresu Canucks absolvoval 61 zápasů, během kterých zaznamenal jen 11 branek a 23 asistencí. Na útočníka jeho kvalit to bylo více než tristní.

Po sezóně Krutov zamířil očekávaně zpět do Evropy. Bylo však víceméně jisté, že jeho závratná a úspěchy ověnčená kariéra se blíží ke konci. Své jméno ještě oživil ve Švýcarsku, kde si necelé dva roky zahrál v Curychu. Posléze se už přemístil do nižších soutěží ve Švédsku, kde roku 1996 definitivně pověsil brusle na hřebík.

Posléze se věnoval trénování a působil i jako hráčský agent. Před dvěma lety byl poctěn uvedením do hokejové Síně slávy, tam bude jeho památka žít navěky.

...

Slavná pětka tak bohužel přišla o svého lídra. Nezbývá nic jiného než této legendě vzdát hold. Čest jeho památce.

Použito i pro HokejPortal.cz

Foto: screen youtube.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář