Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minsk lovil v NHL, přicházejí Väänänen a Peltonen

31. 7. 2009

Dvě velké posily z kanadsko-americké NHL získalo Dinamo Minsk. Běloruský mistr z posledních let, jenž je nyní součástí Kontinentální ligy, potvrdil příchod finských reprezentantů na své oficiální www prezentaci.

 

Ville Peltonen strávil poslední tři roky v dresu floridských Panterů. V uplynulém ročníku odehrál 79 utkání s bilancí 12 branek a 19 asistencí. Je jedním z nejúspěšnější generace Finů, jenž na mezinárodním poli získala cenné medaile. Šestatřicetiletý útočník se v roce 1995 radoval se Suomi z titulu mistrů světa. Právě na tomto šampinátu udivovala svět dnes již legendární formace, kterou s ním tvořili Saku Koivu a Jere Lehtinen.

 

V jeho sbírce dominuje šest stříbrných medailí. Konkrétně ze ZOH v Turíně (2006), Světového poháru (2004) a zbylé čtyři z MS (1994, 1998, 1999 a 2007). Bronz vybojoval s týmem v pěti případech (ZOH 1994 a 1998, MS 2000, 2006 a 2008). Jeho jméno se rovnou třikrát ocitlo v All Star týmu šampionátu, což rovněž svědčilo o důležitosti tohoto forvarda. Peltonena nyní čeká nová výzva. Jeho jméno patřilo do výčtu hvězd nejen v domácí finské nejvyšší soutěži, ale rovněž se dokázal prosadit i ve švédské Elitserien či švýcarské NL. Naváže na svá úspěšná léta i v prestižní Kontinentální lize?

 

Ossi Väänänen patří rovněž do kategorie kvalitních evropských hráčů. Už v jako osmnáctiletý si vybojoval pevné místo v sestavě Jokeritu Helsinki a jeho výkony upoutaly výraznější pozornost i v zámoří. V roce 2000 opustil SM-Liigu s oceněním nejlepšího nováčka roku a vydal se zkusit štěstí do Phoenixu, který na něj po draftu vlastnil práva. Väänänen s adaptací neměl výraznější problémy a dařilo se mu i na ledě.

 

Stal se jedním z nejvytěžovanějších obránců týmu a jeho cena stoupala. Určitý zlom nastal za pět let později, kdy se stal součástí výměny a putoval do Colorada, ve kterém působil do roku 2007. Další ročník se vydal zpět do Evropy a oblékl dres švédského Djurgårdenu. V červenci loňského roku se upsal na rok Philadelphii, ale na svá úspěšná léta už nenavázal ani později po trejdu ve Vancouveru. Minsk je jiná kultura a jiná země, ale vidina výraznějšího prostoru a zajisté finanční stránka byly potřebným lákadlem.

 

Zdroj: hcdinamo.org

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář