Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fedorov opouští NHL a podepsal Magnitogorsku

25. 6. 2009

Kontinentální hokejová liga má další z vydařených úlovků. Po devatenácti letech se vrací z nejslavnější  zámořské soutěže Sergej Fedorov. Devětatřicetiletý útočník se dohodl na dvouleté smlouvě s Metallurgem Magnitogorsk a definitivně tak zrealizoval dlouholeté spekulace o jeho dalším působišti.

 

Trojnásobný držitel Stanley Cupu a člen slavné "ruské pětky" se tedy vrací do své vlasti. V NHL vystřídal během svého působení čtyři kluby. Nejvíce se proslavil v dresu Detroitu Red Wings, kde získal jako první ruský hráč v historii Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Poté prošel Anaheimem, Columbusem a poslední roky strávil ve Washingtonu. V kanadsko-americké lize odehrál 1248 utkání, během kterých se ve 483  případech radoval ze vstřeleného gólu a podílel se na dalších 696. Dočkal se i Lester Pearson Award a dvakrát přebral Frank J. Selke Trophy. Jeho zámořská mise je tedy zdárně ukončena.

 

Fedorov patří k nejslavnějším hráčům sovětské a potažmo později ruské éry. Mnoho let úspěšně šířil jméno své země za hranicemi a rovněž byl u významných triumfů národního týmu. Třikrát se radoval z titulu mistrů světa (1989, 1990, 2008). Vlastní stříbro z olympijských her v Naganu a bronz o tři roky později.

 

Zdroj: metallurg.ru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář