Jdi na obsah Jdi na menu
 


Síň slávy přivítala nové členy

29. 6. 2007
Obrazek Být uveden do hokejové "Hall of Fame" je největší pocta, která se může profesionálnímu hráči dostat. Od dnešního dne přibyla na dlouhém seznamu další čtveřice hráčů. Výběrová komise zvolila útočníky Marka Messiera s Ronem Francisem a obránce Ala MacInnise se Scottem Stevensem mezi "nesmrtelné".

Obrazek Marku Messierovi se povedlo dokonce v šesti případech zvednout nad hlavu nejslavnější hokejovou trofej světa, což je impozantní výsledek. "Kapitán" byl dlouho nedílnou součástí slavné dynastie Edmontonu Oilers a pak s mnoha bývalými spoluhráči dokázal na výsluní přivést i tým New Yorku Rangers. Messier nebyl jen skvělým hráčem na ledě, dokázal být i lídrem v kabině, což mnohdy bylo znát. Na kluzištích zámořské NHL se pohyboval neuvěřitelných pětadvacet sezón. V historickém kanadském bodování se stal druhým nejproduktivnějším hráčem všech dob, lepší byl už jen jeho dlouholetý spoluhráč Wayne Gretzky.

ObrazekKdyž se řekně jméno Ron Francis, tak každého nejspíš napadne jeho elegantní hra. Dlouholetý člen pittsburgských Tučňáků dokázal být vynikajícím hráčem nejen v ofenzivě, ale také i v defenzivě, jeho lídrovské schopnosti byly neoddiskutovatelné. Při zdravotní absenci Maria Lemieuxe dokázal po boku Jaromíra Jágra ničit soupeře svým přehledem a citem pro hru. Jeho přátelská povaha byla pověstná, dokázal být čestný nejen v normálním životě, ale také na ledě. Nikdy naptřil k hráčům, kteří by soupeře provokovali či nějak zákeřně atakovali. "Ronnie" odehrál v soutěži 23 sezón a historickém bodování drží čtvrtou příčku. Dvakrát se s Pittsburghem radoval ze Stanley Cupu. Je trojnásobným držitele Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče. Dvakrát byl oceněn Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího utočníka.

ObrazekAl MacInnis patřil dlouhá leta k nejlepším obráncům v lize. Vynikal zejména svou ofenzivní hrou, při které se mohl spolehnout na svou pověstnou tvrdou střelu. Jeho jméno se pohybovalo na soupisce rovněž 23 sezón. S Calgary získal Stanleyův pohár. V kanadském bodování obránců mu patří třetí místo.

ObrazekScott Stevens bude navždy spojován s týmem New Jersey Devils. Dlouholetá ikona klubu byla přesným prototypem kanadského obránce, jenž ničil soupeře svou tvrdostí. S Ďábly získal tři slavné poháry. Se Scottem Niedermayer tvořil dlouhá léta jednu z nejlepších obranných dvojic v soutěži. Byl respektovaným hráčem, jenž dokázal sjednat pořádek.

"Dnes zvolení hráči zosobňují hokejovou dokonalost," uvedl krátce po slavnostním ceremoniálu komisionář soutěže Gary Bettman. Spolu se zmíněnými čtyřmi hráči byl do Síně slávy zvolen i viceprezident NHL Jim Gregory. Naopak byly zamítnuty útočníci Adam Oates, Igor Larionov a Claude Lemieux.

Zdroj: ČTK, nhl.com, edit: hokej.estranky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář