Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sakic pověsil brusle na hřebík

10. 7. 2009

Jeden z posledních hrajících pamětníků slavné éry Colorada Avalanche z poloviny devadesátých let ukončil kariéru. Joe Sakic zasvětil dvacet let klubu, který poznal slávu i pád do temnoty neúspěchů. Dvakrát zvedl nad hlavou slavný Stanley Cup a dlouhodobě patřil k největším osobnostem soutěže.

 

 

Sakicův talent byl zřejmý už od jeho juniorských let. V roce 1987 si nadějného Kanaďana vyhlédl na draftu Quebec Nordiques. O rok později už Sakic brázdil ledy nejprestižnější hokejové soutěže světa. Ve své nováčkovské sezoně zaznamenal dvaašedesát bodů, což bylo i s ohledem na nepříliš silný tým úctyhodné číslo. Následující dva roky byly mezníkem jeho kariéry, neboť dokázal překonat magickou hranici sta bodů.

 

Dalším vrcholem byla sezona 1995-96. Klub se sice přestěhoval do Colorada, avšak jeho rostoucí nárust kvality to neovlivnilo. Mužstvo pod vedením Marca Crawforda vyhrálo přesvědčivě Pacifickou divizi a jeho vítězné tažení nezastavil ani překvapivý finalista Florida Panthers. Joe Sakic tak mohl po boku Patricka Roye, Petera Forsberga, Valerije Kamenského, Claudea Lemieuxe či Sandise Ozolinše slavit zisk Stanley Cupu. Jako správný lídr týmu získal zaslouženě Conn Smythe Trophy. V kanadském bodování se navíc Sakicovi podařil husarský kousek. Jako jediný dokázal narušit nadvládu Pittsburghu. O jediný bod předstihl Rona Francise a znemožnil tak unikátní postavení tří hráčů jednoho týmu na špici statistik.

 

Tým Lavin si držel výborné postavení v soutěži, ale v play off přicházely někdy až příliš brzké konce. Nového zlatého úspěchu se Sakic dočkal v roce 2001. Zmíněný rok byl jeho životním, neboť získal i tři individuální trofeje. Nejcennější je bezesporu Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. Do sbírky si mohl přidat i Lester B. Pearson Award a Lady Byng Trophy. O dva roky později ukončil kariéru legendární Roy a tým nedokázal na potřebný úspěch navázat. Sakica začly trápit i zdravotní problémy, což se projevovalo na počtu odehraných zápasů. Zejména poslední dva roky byly pro něj nepříjemné.

 

Velkých úspěchů se dočkal i na mezinárodní scéně. S kanadskou reprezentací triumfoval na olympijských hrách v roce 2002, zlatého úspěchu se dočkal i na mistrovství světa v Itálii (1994) a na Světovém poháru (2004). Vlastní ještě stříbro ze Světového poháru roku 1996. Je členem prestižního klubu "Zlatá trojkoruna".

 

Sakic udivoval hokejový svět nejen svým obrovským přehledem, ale dokázal tým vyburcovat i vlastním výkonem. Během své úspěšné kariéry odehrál 1378 utkání a zaznamenal 1641 bodů (625 branek + 1016 asistencí). V historickém bodování mu patří osmé místo. Jeho číslo dresu 19 bude navždy v klubu rezervováno na jeho počest a dres bude na začátku nového ročníku slavnostně vyvěšen pod strop haly Pepsi Center.

 

Zdroj: nhl.com

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář