Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roenick pověsil brusle na hřebík

6. 8. 2009

Zámořskou scénu opustila další hvězda devadesátých let. Dvacet dlouhých sezon brázdil Jeremy Roenick ledy nejslavnější hokejové soutěže světa. Nyní se rozhodl, že je již čas uzavřít kapitolu své profesionální kariéry. Svůj záměr oznámil na dnešní tiskové konferenci.

 

Devětatřicetiletý útočník zanechal v NHL výraznou stopu. Jeho statistická bilance, jenž čítá 1216 bodů, ho v konečném sumáři řadí na třetí místo v historii amerických hráčů. V tomto směru jsou lepší jen Mike Modano a Phil Housley. Roenick na sebe upoutával pozornost nejen svým hokejovým uměním, ale také svými proslovy, za které byl osočován ze všech směrů. Pro někoho to byl jen provokatér, pro jiného zase exceletní hráč.



Hvězda stoupá vzhůru

Talentovaného mladíka si při draftu v roce 1988 vybralo Chicago Blackhawks v prvním kole jako celkově "osmičku". Roenickovi netrvalo dlouho a brzy se stal základním členem elitní formace. Už během své druhé sezony zaznamenal šestadvacet branek. Bylo zřejmé, že se sázka na amerického elegána bude vyplácet. V dalším ročníku bylo všechno jen potvrzeno. Americký štírek se stává postrachem soupeřových brankářů, jeho jednačtyřicet branek ho v konečném součtu řadí na druhé místo klubové produktivity za Larmera. V soutěži to byl patnáctý nejlepší výsledek.

 

 

Následující tři roky patřily k jeho nejvydařenějším. V sezoně 1991-92 zaznamenal vynikajících třiapadesát gólů, což bylo jeho střelecké maximum. Mezi kanonýry ligy skončil na čtvrtém místě. Celkově úspěšný ročník měl pouze jediné mínus. Blackhawks se dostali až do finále Stanley Cupu, ale tam už si nedokázali poradit s obhájcem slavné trofeje z Pittsburghu. I v dalším roce překonal magickou padesátibrankovou hranici a snad kromě Michaela Jordana byste tehdy těžko hledali ve městě populárnějšího sportovce. Poslední sezonu před stávkou vyrovnal své maximum, které činilo úctyhodných stosedm bodů. Po zkrácené soutěži odehrál ještě jeden celý ročník v Chicagu.

 



Přesun do Phoenixu

Stalo se to 16. srpna 1996. Vedení se rozhodlo svou hvězdu vytrejdovat do Phoenixu. Transakce zněla Alexej Žamnov, Chris Mills a volba v prvním kole nadcházejícího draftu. Pro samotného hráče to byla bezesporu nová výzva. Průměrnému celku pomáhal jak to jen šlo. Už jen jednou se však dokázal přehoupnout přes průměr jednoho bodu na zápas. Patřil však k nejproduktivnějším hráčům klubu a několikrát byl i statistickým lídrem. U Kojotů působil až do roku 2001.

 



Philadelphia, útok na Stanley Cup?

S vidinou šance na triumf v poháru potvrdil podpisem v roce 2001 své pracovní spojení s Flyers. Klub měl velké ambice a Roenick jasnou motivaci. Při pohledu na ofenzivu týmu se soupeř rozhodně musel zhrozit. Oates, Gagne, Primeau, Recchi, LeClair a v neposlední řadě i Roenick vzbuzovali velký respekt. Možná však velmi našlapaný kádr byl tím hlavním problémem, proč to výsledkově nebylo tak, jak si většina fanoušků, a potažmo také celé vedení klubu přálo. Philadelphia vypadla překvapivě už v prvním kole play off a zklamání bylo obrovské. Do týmu přišel později i Roenickův bývalý parťák z Chicaga Tony Amonte, ale i přes veškerou snahu se do dalších kol vyřazovacích bojů opět nepodařilo Letcům dostat. V sezoně 2003-04 to mohlo být všechno jinak. Letci ničili jednoho soupeře za druhým a náhle se ocitli ve finále Východní konference. Nebývale dramatickou sérii musel rozhodnout až sedmý zápas, který skončil 2:1 pro Tampu Bay, pozdějšího vítěze poháru. Triumf byl blízko, pro Roenicka to byla další smutná chvíle.

 



Trápení a nová motivace

Po deseti letech se v NHL opět stávkovalo. Po roční pauze se tedy Roenick představil už v novém klubu. Na podmínkách smlouvy se dohodl s Los Angeles Kings. Zranění mu však nedovolilo naplno předvést své umění. Na jeho konto přibylo pouze osmapadesát zápasů a devět branek. Po utrápené sezoně se jevilo jako nejlepší východisko návrat do Phoenixu. Nakonec ani tohle nedopadlo podle jeho představ. Klub jen paběrkoval na dnu divize a herní tvář Kojotů prakticky neexistovala. Už s delším předstihem bylo jisté, že play off je nereálné. Ostřílený veterán se u vedení snažil prosadit svou výměnu, ale zástupci byli pasivní. Nakonec toužebné vysvobození přišlo. J.R., jak mu je přezdíváno, se dohodl na smlouvě se San Jose Sharks. Už sice nedokázal navazát na svá produktivní léta, ale v týmu Žraloků pookřál a stále žil v naději na získání bájného Stanley Cupu. Bohužel tento sen si ani letos nesplnil, a tak uzavírá svou na úspěchy bohatou kariéru s trošku trpkým koncem.

 



Kluby NHL: Chicago Blackhawks (1988-96), Phoenix Coyotes (1996-01 a 2006-07), Philadelphia Flyers (2001-04), Los Angeles Kings (2005-06), San Jose Sharks (2007-09).
Statistiky: 1363 zápasů, 513 gólů, 703 asistencí, 1216 bodů.
Úspěchy
: nejlepší střelec a člen All Star týmu juniorského mistrovství světa 1989, držitel stříbrné medaile z OH 2002, účastník sedmi All Star Game (1991, 1992, 1993, 1994, 1999, 2000 and 2002).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář