Jdi na obsah Jdi na menu
 


Penguins splácí letité dluhy

20. 10. 2007

ObrazekNechybělo mnoho a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru mohl být jen smutnou vzpomínkou. V roce 1998 se slavní Penguins ocitli na pokraji bankrotu a nebýt Maria Lemieuxe a několika dalších investorů, tak by se loď s Tučňáky potopila do hlubokého dna historie NHL. Klub nyní žije z prosperity a hlavně těží z nesmírné popularity své největší hvězdy Sidneyho Crosbyho.

 

Tehdejší dluhy Pittsburghu se dostaly až na astronomickou částku 120 miliónů dolarů, což mnoho případných zájemců odradilo. Záchranou se stal již zmíněný Mario Lemieux, který rok po ukončení své kariéry vstoupil do klubu jako jeden  z prioritních vlastníků. Zároveň dokázal získat na svou stranu další silné subjekty jako například Rona Burkleho. 

 

ObrazekPodle dostupných informací tehdejší majitelé Penguins Howard Baldwin a Roger Marino dlužili své největší hvězdě v roce 1997 dvaatřicet milionů dolarů. "SuperMario" si náhradou za 20 milionů dolarů z dluhu vzal podíl v klubu, pět milionů, které mu byly vyplaceny, do týmu zpět investoval. Zůstatku ve výši sedm milionů dolarů se vzdal ve prospěch klubu. Podle dohody  legenda klubu dostane 21 miliónů. "Konečně bude vyplacen ze své hráčské smlouvy, kterou podepsal v roce 1992," nastínil situaci mluvčí Penguins Tom McMillan. Větší část z vkladu na záchranu klubu dostanou i další investoři.

 

Oceněná hodnota klubu Penguins je odhadována na 200 milionů dolarů. Fanoušci se mohou těšit na nový domov, který má nahradit dosluhující Mellon Arenu. O silném diváckém zázemí svědčí i fakt, že už během léta musel být zastaven prodej pernamentek, aby zůstaly klasické lístky pro nepravidelné návštěvníky.

 

Zdroj: ČTK, edit: hokej.estranky.cz, foto: internet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář