Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovečkin hvězdou předávání cen

13. 6. 2008

ObrazekZámořská NHL zná již všechny vítěze týmových a individuálních trofejí. Na slavnostním galavečeru v Torontu byly rozdány poslední ocenění a zcela podle předpokladů se v přímé záři světel ocitl Alexander Ovečkin, jenž k již jistým Art Ross Trophy a Maurice Trophy získal Hartovu trofej i cenu Lestera B. Pearsona.

 

 

Útočník Washingtonu Capitals zažil nadmíru úspěšný rok, který byl korunován ziskem čtyř inbdividuálních trofejí. Ovečkin byl hlavním strůjcem úspěšného tažení svého týmu k branám play off. Během základní části zaznamenal  pětašedesát branek, což bylo rekordem sezóny. Na květnovném mistrovství světa se navíc s národním týmem Ruska stal světovým šampionem.

 

Ovečkin ziskem Hart Trophy a Lester B. Pearson Trophy navázal na čtrnáct let starý triumf svého krajana a nyní i spoluhráče Sergeje Fjodorova, jenž  tehdy v dresu detroitských křídel úspěšně plnil povinnosti útočníka. "Chci vyhrát všechno," uvedl dvaadvacetiletý Ovečkin. "Příští rok by to mohl být Stanley Cup," dodal s úsměvem. O triumfu ruského snipera nemohlo být pochyb. Jako první jméno na seznamu pro udělení Hart Trophy ho napsalo rovných 128 zámořských novinářů z celkových 134.

 

Nejlepším koučem Boudreau

Jedním ze strůjců washingtonského úspěchu byl bezpochyby i trenér Bruce Boudreau, jenž dokázal tým vyvést z krize a zároveň nastartovat Ovečkina k nevídané kanonádě. Boudreau vystřídal na lavičce Glena Hanlona a dokázal tým dovést až na špici Jihovýchodní divize. Ovečkin navíc pod vedením nového kouče značně pookřál a rozšířil své konto o dalších 51 branek. Pro mnohé mohlo být ocenění Boudreaua překvapením, prakticky velké šance se dávaly detroitskému Babcockovi, nicméně fakta byla jasná a držitelem Jack Adams Trophy byl zvolen právě lodivod Washingtonu.

 

Dacjuk s Lidströmem dovršili úspěšný rok Detroitu

Ruský zápis měly i dvě další trofeje. Nejlépe bránícím útočníkem a potažmo také hokejovým gentlemanem se stal Pavel Dacjuk.  Výrazné překvapení nebylo ani při vyhlášení držitele Norrisovi  trofeje, kterou zcela podle předpokladů uchopil Švéd Nicklas Lidström. Pro dlouholetého pilíře zadních řad Rudých křídel to byl již šestý triumf. Pouze dvě osoby mají na kontě víc úspěchů. Doug Harvey se z trofeje radoval sedmkrát a Bobby Orr dokonce osmkrát.

 

Brankářům vládne nadále Brodeur, cenu převzal i Hašek

Vezina Trophy je rok od roku zamotanější, a proto prakticky nikdo z nominovaných neměl nic jisté. Z trojice Martin Brodeur, Henrik Lundqvist a Jevgenij Nabokov vyšel nejlépe prvně jmenovaný, který přebral ocenění již počtvrté v kariéře. Nejspíš poslední individuální trofej ve své již ukončené kariéře převzal i český gólman Dominik Hašek, jenž se opět mohl společně s Chrisem Osgoodem těšit ze zisku William M. Jennings Trophy, udělovanou nejlepší brankářské dvojici s nejmenším počtem obdržených branek.

 

 

 Přehled držitelů cen NHL roku 2008

 
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů) Alexandr Ovečkin (Washington Capitals)
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček) Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník) Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings)
Jack Adams Award (nejlepší trenér) Bruce Boudreau (Washington Capitals)
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce) Nicklas Lidström (Detroit Red Wings)
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman) Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings)
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji) Jason Blake (Toronto Maple Leafs)
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA) Alexandr Ovečkin (Washington Capitals)
Vezina Trophy (nejlepší brankář) Martin Brodeur (New Jersey Devils)
King Clancy Memorial Trophy (za humanitu) Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning)
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráče základní části NHL) Alexandr Ovečkin (Washington Capitals)
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec) Alexandr Ovečkin (Washington Capitals)
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek) Dominik Hašek, Chris Osgood (Detroit Red Wings)
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL) Dan Ellis (Nashville Predators)


Zdroj: nhl.com, foto: The Canadian Press

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář