Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Co přinese pátý finálový zápas?

6. 6. 2009

ObrazekBitva dvou nejúspěšnějších celků vyřazovací části pokračuje již zítra další zkouškou odolnosti. Detroit po dvou výhrách na vlastním ledě se ocitl v nadějné výhodě, avšak po cestě z Pittsburghu je tomu už zcela jinak. Tučňáci obhájce Stanley Cupu na svém ledě přehráli a vrátili se tak zpět do hry o nejslavnější hokejovou trofej světa. Série doznala vyrovnání a nadcházející pátý klíčový duel může o mnohém napovědět.

 

"Můj dům, můj hrad", tento slogan zatím charakterizuje aktuální průběh finálového měření sil. Oba celky si své chrámy dokázaly zatím uchránit. Detroit se v obou domácích zápasech radoval z totožného vítězství v poměru 3:1. Pittsburgh pro změnu dvakrát slavil triumf 4:2. Svěřenci trenéra Babcocka se mohou pyšnit statusem nejúspěšnějšího týmu na vlastním ledě, avšak i mocné prostředí Joe Louis Arény poznalo porážku. Penguins se tedy opět otevírá nová výzva. Pokud zavzpomínáme na loňské play off, tak právě hosté z Pennsylvánie dokázali v dramatickém pátém střetnutí vyhrát a tím tak oživili své naděje. Nyní je situace podobná, snad jen s rozdílem, že Pittsburgh je v lepší pozici než byl právě před rokem.

 

Detroit byl v Mellon Aréně díky výborném forčekingu domácích poloviční, což mohlo ukázat potenciální recept. Lídrům jako Zetterbergovi či Franzénovi rychle ubývaly síly a rázem bylo na ledě jedno lepší mužstvo. Mohlo to být pro mnohé překvapením. Naděje úspěchu držel velmi dobrý Osgood, kterému šlo v několika momentech i štěstí naproti. To však bezpochybně k hokeji patří. Největší pozornost byla upřena zejména na Mariána Hossu, který se "těšil" nepopulární reakce místních fanoušků. Slovenský sniper ještě v loňské sezóně bojoval právě s tučňákem na prsou proti partě okolo Osgooda a spol. Po sezóně však přijal nabídku největšího konkurenta, což bylo označováno jako zrada. Hossa sice byl aktivní, ale výrazně se prosadit nedokázal. Několikrát pocítil u mantinelu na vlastní kůži sílu svých bývalých spoluhráčů, zejména pak Orpika.

 

Detroitu se postupně vraceli do sestavy marodi. Lidström, Ericsson a Draper. Právě návrat posledně jmenovaného stál místo v sestavě mladíka Abdelkadera, který prožíval výborné období. V obou úvodních zápasech skóroval a patřil mezi nejlepší hráče mužstva. Už v Pittsburghu měl nastoupit i Dacjuk, ale nakonec se tomu tak nestalo. Ruský útočník, jenž je nominovaný s dalšími dvěma krajany Malkinem a Ovečkinem na Hart Trophy, by však měl být v sestavě na zítřejší utkání.

 

Utkání jsou celkově i soubojem největších hvězd. Pod drobnohledem jsou soustavně Zetterberg, Franzén a na druhé straně jednoznačně Malkin a Crosby. Play off je bitva se vším všudy a i věhlasné ofenzivní hvězdy vypomáhají svým týmům v defenzivní činnosti, což o mnohém svědčí. Velká uznání putovaly zejména na Malkina, kterého byla v Mellon Aréně prakticky plná ledová plocha. Výborný dojem z utkání byl trošku snížen výkonem rozhodčích, kteří se v nejednom případě dopustili nesprávných výroků a to na obě strany. Žádný z finalistů se však na to nemohl vymlouvat, neboť se hokej hraje na góly a to je hlavní ukazatel úspěšnosti.

 

Páté finálové střetnutí začíná v noci ze soboty na neděli ve 2 hodiny našeho času.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář