Jdi na obsah Jdi na menu
 


Detroit vstoupil vítězně, Hašek oporou týmu

11. 4. 2008

ObrazekDetroit, nejúspěšnější tým soutěže po základní části, vstoupil do vyřazovacích bojů tou správnou nohou. V úvodním zápase porazil Predátory a ujal se v sérii vedení. Domácí prostředí rovněž využilo mužstvo Montrealu, které s Bostonem pohrávalo jako kočka s myší. Na vlastním ledě naopak selhal Anaheim, který inkasoval čtyři branky a ani jednou se střelecky neprosadil.

 

Red Wings potvrdili úlohu favorita zápasu. Svého protivníka přestříleli a hosté mohli děkovat jen svému brankáři Danu Ellisovi, který je v nejednom momentu zachránil od gólové pohromy. Jeho protějšek Dominik Hašek tolik práce rozhodně neměl, ale i tak si připsal důležitých devatenáct zákroků. Překonal ho v poslední dvouminutovce druhé třetiny Jordin Tootoo. Do statistiky utkání se zapsal i Jiří Hudler, jenž asistoval při úvodní trefě Franzéna. Dvě klíčové trefy obstaral Henrik Zetterberg.

 

Právě druhá, potažmo vítězná trefa švédského útočníka rozpoutala řadu diskuzí. Hostující kouč Barry Trotz se po zápase zlobil, že branka platit neměla pro předchozí ofsajd.  Nespokojenost s výrokem rozhodčích mohla být na místě, ale na konečném účtu zápase se již nic změnit nemohlo.

 

Pro trenéra Detroitu Mikea Babcocka to bylo již osmadvacáté vítězství ze sérií play off a tím se dostal na první místo tabulky "úspěšnosti" aktivních trenérů před Johna Tortorellu, jenž se letos s Tampou Bay do play off nedostal. Kniha rekordů se obohatila o další dva zápisy. Chris Chelios nastoupil k 247. zápasů play off a tím tak vyrovnal rekord Patricka Roye. Další obránce Nicklas Lidström se zapsal do klubové historie, když v dresu Red Wings nastoupil již k 16. play off.

 

Montreal žije v hokejové euforii.  Snad výrazněji ani nejde popsat aktuální sportovní horečku v tamním měste. Tým vyhrál Východní konferenci a i v play off si dává velké cíle. Úvodní střetnutí série s Bostonem jim v yšlo dokonale. Už po čtyřiatřiceti sekundách rozjásal vyprodanou arénu Bell Centre Sergej Kosticyn, jenž se postaral o úspěšnou dorážku střely Briseboise. Za necelých 90 sekund bylo vedení Habs už dvojnásobné, neboť se prosadil další z rodu Kosticynů, Andrej. Přesnou přihrávkou se na jeho trefě podílel Tomáš Plekanec. Hostům se podařilo v deváté minutě snížit po Hnidyho pokusu, ale to byla z jejich strany první a zároveň poslední radost.

 

V šestadvacáté minutě využil zmatek v brankovišti hostů důrazný Smolinski a poslal tak Montreal opět do dvougólového vedení. Brankáře Thomase překonal ještě ve 48. minutě Kostopoulos a dal tak definitivní pojistku vítězství. Bruins tak ani podvanácté nenašli recept, jak porazit Montreal, v sérii tedy ztratili první zápas. Gólman domácích Carey Price si tak v play off odbyl povedenou premiéru.   

 

Východní konference - 1. zápas:

Montreal - Boston 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky:
1. S. Kosticyn, 3. A. Kosticyn (Plekanec), 26. Smolinski, 48. Kostopoulos - 9. Hnidy. Střely na branku: 32:18. Diváci: 21 273. Stav série: 1:0.

 

Západní konference - 1. zápasy:

Detroit - Nashville 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky: 47. a 60. Zetterberg, 6. Franzén (Hudler) - 38. Tootoo. Dominik Hašek odchytal za Detroit celý zápas, z 20 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 95 procent. Střely na branku: 40:20. Diváci: 20 066. Stav série: 1:0.

 

Anaheim - Dallas 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Branky:
12. Ott, 18. Eriksson, 24. Lehtinen, 38. Morrow. Střely na branku: 23:37. Diváci: 17 191. Stav série: 0:1.

 

Západní konference - 2. zápas:

San Jose - Calgary 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky:
25. Pavelski, 39. Mitchell (M. Michálek). Střely na branku: 43:21. Diváci: 17 496. Stav série: 1:1.

 

Zdroj: nhl.com, foto: Dave Reginek / Getty Images

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář