Jdi na obsah Jdi na menu
 


Detroit po šesti letech opět králem NHL

5. 6. 2008

ObrazekŠestý finálový zápas rozhodl o držiteli letošního Stanley Cupu. Na jedné straně nespoutaná radost, na té druhé zklamání. V nervy drásajícím duelu se tentokrát paní Štěstěna přiklonila na stranu Rudých křídel, kteří si tak mohli potěžkat nejslavnější trofej světa.

 

 

Detroit dokázal vyhrát na ledě Pittsburghu 3:2, což znamenalo čtvrtý triumf a potažmo také ukončení série. Vítězství se však nerodilo vůbec lehce. Hosté se strachovali o zápas do  poslední sekundy, kdy je mohl šokovat Hossa, jehož pokus okopíroval brankovou čáru. Závěrečná siréna přinesla toužebné vysvobození a radostné oslavy.

 

Do zlaté knihy historie se zapsal kapitán vítězů Nicklas Lidström, jenž se stal prvním Evropanem, jenž pozvedl v roli kapitána Stanleyův pohár.  Švédský triumf dokonal i Henrik Zetterberg, jenž převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Z výrazného úspěchu mohli radovat i dva čeští zástupci. Brankář Dominik Hašek navázal na šest let starý moment a forvard Jiří Hudler premiérově poznal slastný pocit.

 

Do utkání vstoupili lépe detroitští. Maltby donutil Sydora k nedovolenému zákroku a hostům se tak na ledě naskytla početní výhoda. Tučňákům se dvakrát nepodařilo vyhodit puk vyhodit z pásma, což se stalo osudným. Kolotoč elitní formace zakončil po Zetterbergově přihrávce přesně mířenou střelou Rafalski - 0:1. Velký podíl na gólu měl efektně pracující Holmström, který brankáři Fleurymu zastínil výhled v pravou chvíli a pittsburghský gólman nemohl reagovat. Domácí se mohli vrátit do hry rovněž v přesilové hře, která se navíc po faulu Drapera zdvojnásobila, Osgood však několika střeleckým pokusům odolal.

 

Druhou třetinu zahájili šancí pittsburghští. Malkin našel Maloneho, tomu však v zakončení zamezil mimo rámec pravidel Lilja a další přesilovka byla na světě. Střelám svěřencům trenéra Thereina chyběla potřebná přesnost. Druhý gól padl téměř v polovině hrací doby. Samuelssonův pokus vyrazil gólman Fleury k jeho smůle pouze před sebe a najetý Filppula dorážkou našel mezeru mezi jeho betony. Finský útočník si vybral i slabší chvilku, kdy jeho nedůslednost mohl potrestat Crosby, vše hasil až brankář Osgood. Ten se zapotil i za nedlouho, kdy čelil nebezpečným pokusům Talbota a Robertse. Zvýšená aktivita přinesla Tučňákům chutné ovoce. Prohřešek si šel na trestnou lavici odpykat Dacjuk a jeho krajan Malkin tvrdou střelou smazal Osgoodovi otřásající se nulu na kontě.

 


Zásah Filppuly poslal Detroit do dvougólového vedení.
Autor: (AP Photo/Gene J. Puskar)

 

V závěrečné dvacetiminutovce drama gradovalo. V osmačtyřicáté minutě Zetterberg využil nepřehledné situace a střelou do neznáma nakonec rozsvítil červené světlo. Nutno říct, že velký kopec smůly měl brankář Fleury, jemuž se nekrytý puk odrazil od betonu za brankovou čáru. Pittsburgh se však své naděje nevzdával a snažil se hru s Detroitem vyrovnat. Otevřená hra nicméně dávala více příležitostí pro Red Wings a šance Zetterberga, Dacjuka a Filppuly rozhodně nebezpečné byly. V poslední dvouminutovce putoval na trestnou lavici Hudler a snad každému se vybavil předchozí zápas, kdy právě jeho vyloučení potrestal povedenou střelou Sýkora. Scénář se opakoval, akorát s jiným střelcem. Hossova úspěšná teč střely Gončara vrátila Penguins zpět do hry a nastalo očekávané peklo. Kouč Therein odvolal gólmana Fleuryho a power play měla zachránit misi zvanou Stanley Cup. Penguins se tlačili na dostřel detroitské branky a snad jen všichni svatí ochránili v poslední sekundě Osgoodovu branku od vyrovnávajícího gólu. Hossův pokus jen těsně prošel kolem brankové čáry.

 


Marián Hossa snižoval na 2:3 a měl blízko i k vyrovnání.
Autor: (AP Photo/Gene J. Puskar)

 

Detroit se tak počtvrté za jedenáct let radoval ze zisku nejprestižnější trofeje a mohl tak vstoupit na trůn pro nejlepší celek NHL. Pittsburghu tak zůstaly oči pro pláč, nicméně nutno dodat, že současná generace okolo Crosbyho s Malkinem či brankářem Fleurym má do budoucna solidní šance velkého úspěchu dosáhnout. "Nebylo to vůbec jednoduché. Pittsburgh má skvělý mladý tým a nepochybně to byla jedna z nejtěžších sérií, kterou jsem kdy hrál," ocenil sílu soupeře gólman Chris Osgood.

 


Nicklas Lidstrom převzal slavnou trofej jako první.
Autor: (AP Photo/Gene J. Puskar)

 

Finále Stanley Cupu - 6.zápas:

 

Pittsburgh - Detroit 2:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a přihrávky: 26. Malkin (Crosby, Hossa), 59. Hossa (Gončar, Malkin) - 6. Rafalski (Zetterberg, Dacjuk), 29. Filppula (Samuelsson, Kronwall), 48. Zetterberg (Dacjuk, Kronwall). Zásahy brankářů: Fleury 30/3 - Osgood 22/2. Hvězdy utkání: Zetterberg, Rafalski (oba DET), Malkin (PIT). Konečný stav série 2:4.

 

Zdroj: nhl.com, foto: AP Photo/The Canadian Press, Frank Gunn

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

WOW

czpam,5. 6. 2008 11:25

Jj, Detroitu jsem to přál! :)