Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská mašina jede dál

7. 5. 2007
Svěřenci trenéra Bykova potvrdili svou vynikající formu a po zásluze zápas dovedli do vítězného konce. V sestavě sborné chybělo jméno washingtonského forvarda Ovečkina, který si musel odsedět trest za vyloučení z minulého zápasu.

Samotné utkání začalo za větší aktivity Švédů. Už ve třetí minutě se prodral na zteč ruské branky Davidsson, ale trefil jen připraveného Jeremenka. "Tři korunky" se přece jen dočkaly, Martensson si vynutil faul a Proškin putoval na lavici hanby. Žlutomodrým stačilo na její využití pouhých dvacet vteřin. Martensson přihrál Thornbergovi a poprvé se jasně rozsvítilo červené světlo, 1:0. Inkasovaný gól však domácí nikterak nerozhodil, ba naopak. Kondratěv ve slibné pozici netrefil. Za dvě minuty se sice prosadil Zinovjev, ale rozhočí branku neuznal, neboť Kovalčuk si počínal v brankovišti nedovoleně. Obrovský tlak Rusů nastal v patnácté minutě. Charitonov puk za záda Ersberga nedostal. Tentýž hráč pak opět dělal problémy zadákům Švédska, což skončilo faulem a následným trestným střílením! Úspěšným exekutorem se stal Alexej Morozov, který si gólmana Ersberga vychutnal nádherným blafákem, 1:1. Bývalý pittburghský forvard bude jistě žádaným zbožím během letní přestávky nejen v Evropě. Ale dá se předpokládat, že stávající zaměstnavatel z Kazaně se ho nebude chtít jen tak lehce vzdát.

Úvod další části patřil opět Švédům, Stralmanova střela letěla mimo dosah Jeremenka, le ten měl dnes dobře postavené tyče. O tom, že Rusko je silné v přechodové fázi ukázala čtyřiadvacátá minuta. Přečíslení zakončoval Malkin a puk za záda švédského brankáře uklidil Grebeškov, 1:2. Klenot Pittsburghu řádil dál, využil chybnou rozehrávku obránce Tarnstroma a pádil zcela sám na branku, sice vsítil gól, ale už podruhé v zápase rozhodčí rozpažil, důvodem byl ofsajd. V jednatřicáté minutě doplatil na svou "drzost" v brankovišti Thornberg, který byl nekompromisně sražen k ledu, těžko se pak z něj zvedal. V devětatřicáté minutě bylo vyrovnáno, kutálející se puk po zásahu Steena skončil až za brankovou čárou, 2:2!

Rusové plni nových sil vlétli na led s velkým odhodláním získat další body na své konto. Kovalčuk se dvakrát krátce za sebou dostal do slibných střeleckých pozicí, ale neuspěl. Zaskvěli se oba gólmani, Ersberg bravurně zlikvidoval pokus Zaripova a Jeremenko zkazil šanci Horqvistovi. V padesáté minutě se už naplno mohl radovat Malkin, který si najel do ideální pozice a přesně zakončil, 2:3! Sice se neujal tečovaný pokus Kovalčuka, ale to domácí mrzet nemuselo. Za minutu si takticky počkal na puk Morozov a vsítil uklidňující čtvrtý gól. V závěru se ještě Švédům naskytla příležitost přesilovky, kterou se snažili vylepšit hrou bez brankáře, ale k žádnému úspěchu to nevedlo. Rusové tedy vyhrávají osmifinálovou skupinu E a stanou se soupeři českého výběru ve čtvrtfinále turnaje.

Švédsko - Rusko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Thörnberg (J. Jönsson, Martensson), 39. Steen (Bäckström, Martensson) - 18. Morozov z tr. střílení, 24. Grebeškov (Malkin, Charitonov), 50. Malkin (Markov, Frolov), 57. Morozov (Zinovjev). Rozhodčí: Pellerin - Losier (oba Kan.), Mášik (SR). Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 14.000

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář