Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanada splnila povinnost a bude opět bojovat o cenný kov

14. 5. 2008

ObrazekPrvním semifinalistou se večer stali Švédové, kteří šťastným gólem v prodloužení ukončili pouť českému mužstvu. Druhým týmem, který se může radovat z postupu mezi čtyři nejlepší celky je domácí Kanada. Po vyrovnané půlhodince se zámořští utrhli k očekávané kanonádě a celkový účet podtrhli s číslem osm. Hattrick si na své konto připsal Derek Roy.

 

 

Kanadský tým se musel obejít bez výpomoci Erica Staala, jenž odcestoval na pohřed svého dědy. Jeho místo zaujal talentovaný Sam Gagner. V bráně jednoho z favoritů turnaje dostal přednost Cam Ward, ale i případné nasazení Pascala Leclairea nemuselo být žádným překvapením. Oba gólmani působí jistým dojmem a norský výběr jim rozhodně neměl přidělat mnoho vrásek. Nejspíš málokdo pochyboval, že severský celek dokáže s týmem reprezentující NHL držet krok. Realita byla zpočátku pro mnohé šokující.

 

Už po sedmatřiceti minutách otevřel skóre snad nezadržitelný Heatley. Radost Kanadě vydržela sedm minut, tedy přesně do té doby než se pohledně trefil Ask. Tentýž hráč vyzkoušel Wardovu pozornost i za necelou minutu. Gólman Caroliny byl připraven. Domácí dělali svým pohybem méně zkušeným Norům problémy, z čehož vyplynuly nedovolené zákroky. Jakobsena za dalších 35 sekund doplnil na trestné lavici Odegaard a Kanaďanům se tak naskytla téměř devadesátisekundová početní výhoda pět na tři. Po závaru prostřelil Grotnese svižnou střelou Getzlaf 1:2.

 

Po pěti minutách hry prověřil pozornost norského brankáře Toews, nachytat se mu ho nepodařilo. Úder přišel na druhé straně Olimb se ocitl ve výhodné pozici po přihrávce Spetse a Ward byl jen nutnou překážkou z zavedení puku do sítě. Forvard outsidera svou příležitost zužitkoval dokonale a zařídil tak vyrovnání stav střetnutí na 2:2.  Kanaďané znervózněli a do jejich hry se začala plést nepřesnost. Klid pro pošramocené sebevědomí přinesla trefa Toewse - 2:3. Útočník Chicaga měl prsty i v dalším gólu svého celku, který zařídil přesnou střelou Roy - 2:4. V šestatřicáté minutě Wardovi pořádně zatopil Froshaug, gólmanská jednička střelu sledovala jako těsně míjí kanadskou svatyni. Odpověď přišla s větší reakcí. Roy zužitkoval své výhodné postavení a proměnil střelu v pátý gólový úspěch svého celku.

 

V úvodu třetího dějství na sebe upoutal pozornost Kaunismaki, který čistým zákrokem sundal k zemi střelce Roye. Po pěti minutách zužitkoval další nabídnutou přesilovku Nash a bylo jasné, že domácí budou rozdávat další góly. V 49. minutě si zakopal Getzlaf, ale jeho "střela" nohou nemohla vůbec platit. Nikdo z tábora Kena Hitchocka neprotestoval. Nash si gólovou radost zopakoval, když trefil přesně odkryté místo branky.  Ve dvaapadesáté minutě sladil hattrick Roy - 2:8. Závěr si už favorit utkání pohlídal a rozšířil si tak bohatou brankovou sbírku. Kanada se v semifinále střetne se Švédskem.

 

 

Norsko - Kanada 2:8 (1:2, 1:3, 0:3)

Branky: 8. Ask (Trygg, Bastiansen), 26. Olimb (Spets, Bastiansen) - 1. Heatley, 12. Getzlaf (Heatley, St. Louis), 30. Toews (Roy, Keith), 35. Roy (Toews, Green), 37. Roy (Toews, Doan), 45. Nash (Heatley, Green), 51. Nash (Getzlaf), 52. Roy.

 

Norsko: Grotnes (Smith) - Holos, Jakobsen, Trygg, Myrvold, Odegaard, Kaunismaki, Rydan - Skroder, Hansen, Aasen - Holtet, Ask, Roymark - Olimb, Bastiansen, Spets - Forsberg, Froshaug, Nygard - Skadsdammen.

Kanada: Ward (Leclaire) - Jovanovski, Bouwmeester, Hamhuis, Staios, Keith, Burns, Green - Nash, Getzlaf, Heatley - Roy, Spezza, Doan - Kunitz, Toews, St. Louis - Chimera, Sharp, Mayers - Gagner.

 

Foto: HHOF-IIHF Images

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář