Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanada bez větších potíží porazila Slovinsko

2. 5. 2008

ObrazekPořádající země se premiérového zápasového vystoupení na šampionátu dočkala už první hrací den. Kanada svému soupeři ze Slovinska nedala šanci na úspěch a i díky hattricku Danyho Heatleyho si připsala výhru 5:1. Nebýt gólmana Kristana, tak outsider odcházel zajisté s daleko větším debaklem.

 

 

Srovnávat Kanadu a Slovinsko v hokejové terminologii je opravdu zcela nevhodné. Kolébka hokeje, jak je země nazývána, patří každoročně k hlavním favoritům prestižního turnaje. Slovinci se mezi elitou pohybují krátce a možná i proto jsou automaticky pasováni do role jasného outsidera.

 

Nicméně už samotná účast Anžeho Kopitara, největší hvězdy výběru, strhuje pozornost. Dvacetiletý útočník se dokázal prosadit v nejprestižnější lize světa, což zaslouží uznání. V dresu Los Angeles Kings nasbíral sedmasedmdesát bodů a zařadil se mezi to nejlepší, co jinak nepříliš úspěšný celek mohl nabídnout.

 

Zmíněný útočník se rovněž postaral o jednu z prvních střel na gólmana Warda, ten však s pokusem příliš práce neměl. Kanaďané se pokoušeli usadit v pásmu, ale série nepřesností jim k realizaci tohoto faktu příliš nepomáhala. Ale byli to právě domácí, kteří udeřili jako první. Jako blesk z čistého nebe, tak lze hodnotit první gól zápasu. Závar proměnil v úvodní trefu utkání Hamhuis - 1:0. Krátce po vstřeleném gólu byl navíc vyloučen Slovinec Hebar a Kanada měla možnost početní výhody. Nechybělo mnoho a Eric Staal mohl zvýšit náskok favorita. Proti byla dobře postavená tyčka. Spezzova individuální akce ztroskotala až u gólmana. Hosté výrazněji zahrozili v 17. minutě, kdy duo Razingar - Kopitar zněčně zamotalo obráncům hlavy. V poslední dvouminutovce se do šancí ještě dostalo domácí duo St.Louis - Green, ale brankář Kristan další puk za svá záda nepustil.

 

Kanaďanům vyšel vstup do druhé dvacetiminutovky. Po jednačtyřiceti sekundách se prosadil po Nashově přihrávce Heatley - 2:0. Zvýšení náskoku Kanaďanům pomohlo a během několika málo minut dostávali svého sprotivníka pod tlak. Roy, Spezza, Heatley ani Nash na hbitého Kristana nevyzráli. V polovině zápasu se však již utkání naklonilo zcela na jednu stranu. Svižná a zároveň nízká střela St.Louise si nalezla cestu až do sítě - 3:0.  Slovinci však zbraně rozhodně neskládali a naopak rychlým pohybem si dokázali vynutit nejeden faul. Právě ve 32. minutě se jim naskytla více než minutová přesilovka pěti proti třem, kterou rovněž dokázali zužitkovat. Warda připravil o čistý štít po ideálním pasu Razingara výhodně postavený Kopitar - 3:1. Posléze již aktivita Slovinců slábla, naopak se opět rozjížděla kanadská mašina. Kristan vychytal Heatleyho, posléze i několik dalších pokusů, ale ottawský kanonýr se ale dokázal prosadit při své další šanci - 4:1.

 

Svěřenci trenéra Kena Hitchcocka nepolevili ani při nástupu do třetí třetiny. Po necelých dvou minutách trefil tyč Roy. Do zajímavé pozice se dostal i Nash, ale Kristan opět předvedl výborný zákrok. Kanada jednoznačně kontrolovalo hru, bylo pouze otázkou, kdy se jí povede svůj náskok zvýšit. Konstrukce branky zachránila slovinského gólmana i po střele Greena. Takřka vzápětí mohl přijít kontr od Kopitara, ale ten v úniku na Warda svou šanci nevyužil. Stačilo 25 sekund a přišla reakce na druhé straně. Heatley dokonal bekhendem hattrick a navýšil náskok svého mužstva na 5:1.  V šestapadesáté minutě sice dokázal výborného Kristana překonat Nash, ale to už bylo po odpískání, tudíž zásah columbuského forvarda platit nemohl. Kanaďané si již zápas pohlídali a zcela zaslouženě si připsali první tři body na turnaji.

 

Branky: 4. Hamhuis (Heatley, Getzlaf), 21. Heatley (Nash, Getzlaf), 31. St. Louis (Staal, Keit), 36. Heatley (Nash, Burns), 51. Heatley (Getzlaf) - 33. Kopitar (Razingar, Rebolj). Rozhodčí: Bulanov, Poljakov - Oskirko (všichni Rus.), Kiča (Ukr.). Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1.

 

Kanada: Ward (Leclaire) - Jovanovski, Bouwmeester, Hamhuis, Burns, Keith, Staios, Green, Mayers - Chimera, Getzlaf, Heatley - Kunitz, Toews, St. Louis - E. Staal, Spezza, Doan - Nash, Sharp, Roy.

 

Slovinsko: Kristan (Hočevar) - Robar, Kranjc, Varl, Dervarič, Rebolj, Milanovič, Tavželj, Vidmar - Pretnar, Kopitar, Razingar - Rodman, Rodman, Polončič - Hebar, Goličič, Hafner - Mušič, Pajič, Murič.

 

Foto: REUTERS/Paul Darrow

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář