Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaký účet vystaví Kanaďané tentokrát?

14. 5. 2008

ObrazekDnes jsou na programu první dva zápasy čtvrtfinále. Zatímco Češi budou v Quebecu bojovat se Švédskem takřka o zázrak, tak Kanaďané si v Halifaxu nejspíš jen v poklidu pohlídají postup nad Norskem. Nabízí se otázka, na kolik si domácí hráči vylepší statistické bilance. Dosavadní ofenzivní smršť zámořského celku je toho jasným důkazem.

 

 

Kanadské mašině dokázal plně vzdorovat pouze tým Spojených států amerických, který podlehl svému sousedovi pouze o gól v poměru 5:4. Svěřenci trenéra Hitchcocka v dosavadních šesti zápasech nastříleli málo vídaných pětatřicet gólů a na turnaji zatím působí velmi jistým dojmem. Nutno však dodat, že kromě USA a Finska neměli těžšího soupeře. Paradoxem je, že Norsko se již s Kanadou střetlo díky poněkud netradičnímu systému turnaje. Oba celky se utkaly ve čtvrtek 8. května a z překvapivě těsné výhry se radovala Kanada.

 

Jasný favorit zápasu se herně poněkud trápil. Aktivní vstup zúročil ve vedoucí gól obránce Green, ale pak padla deka. Vlažná kanadská hra dala soupeři pomocné lano a Skroderovi nechybělo mnoho, aby vedení domácích smazal. Do solidní šance se řítil Nash, ale při pokusu o střelu zlomil hokejku. Ve třiatřicáté minutě přišel pro kolébku hokeje šok. Kanada hrála přesilovku, jenže štírek Hansen vypíchl puk a i přes snahu bránícího beka se dokázal gólově prosadit. Obdržený gól Kanadu opařil, ale o to více byla vidět jejich snaha něco s výsledkem udělat. Jovanovskiho si vychutnal gólman Grotnes a nechybělo mnoho, aby zámořská výsadnost dostala další ránu. Dvojnásobné přesilovky však Norsko přetavit v gól nedokázalo.

 

Zachráncem úspěchu byl nakonec Nash, který pět minut před koncem překonal výborného Grotnese a zařídil tak vítězný gól. K vyrovnání měl blízko ještě Roymark, ale ani snaha při power-play toužebný druhý gól nepřinesla. St.Louis ještě stačil trefit tyč opuštěné branky. Kanada si případný neúspěch vůbec nepřipouští. Byla by to bezesporu senzace, kdyby se Norsku povedlo brankostroj Kanady otupit. Je jasné, že Heatley a spol. budou chtít herní trápení z předchozího vzájemného střetnutí odčinit, a tak se očekává aktivnější hra s bohatou kolonkou gólů. Dokonalý recept na norskou taktiku nalezli Američané, kteří v posledním zápase severský celek vyprovodili s devítibrankovým debaklem. Naváže na tento zápas i Kanada?

 

Norsko ze soupeře má respekt, nicméně je odhodláno s ním bojovat. "Hráči cítí, že můžou s Kanadou hrát," uvedl George Kingston, asistent trenéra Norska. "Doufáme, že odehrajeme  kvalitní zápas z pevné obrany a zachováme Kanadě malou flustraci," dodal Kingston.

 

Předpokládané sestavy:

Kanada: Leclaire - Bouwmeester, Jovanovski, Staios, Hamhuis, Keith, Burns, Green - Heatley, Getzlaf, Nash - D. Roy, Toews, Doan - St. Louis, E. Staal, Spezza - Sharp, Mayers, Chimera - Kunitz.

Norsko: Grotnes - Holos, Jakobsen, Matts Trygg, Myrvold, Ryman, Holmstedt, Odegaard - Skroder, M. Hansen, Zuccarello Aasen - Holtet, Ask, Roymark - Spets, Bastiansen, Olimb - Forsberg, Froshaug, Nygard. Trenér: Roy Johansen.

Zápas začíná v 21:30

 

Foto: HHOF-IIHF Images

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář