Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drama se šťastným koncem

6. 5. 2007

Češi si díky bodu zajistili postup do čtvrtfinále a čeká je někdo z dvojice Švédsko-Rusko. Oba celky patří mezi nejlepší týmy na turnaji a bude to nesmírně těžký duel.

V naší sestavě došlo ke kompletnímu proházení formací, s tím, že Sýkora byl přeřazen do pozice třináctého útočníka, do hry nastoupil Platil, který vystřídal Šmída, jenž sledoval utkání pouze z civilu. Utkání se hrálo v rychlém tempu, akce střídala akci. První část byla jasně v režii našich barev, osmnáct střeleckých pokusů je toho zcela důkazem. Už v druhé minutě zahrozil Williams, který se prodral až před Čechmánka, náš gólman si však volné místo pohlídal. Naši poprvé zahrozili během přesilovky, když tvrdě vypálil Židlický, Roloson však byl na místě. Během sedmé a desáté minuty se do slibných šancí dostal Balaštík, ale vždy mířil nepřesně. V jedenácté minutě se Kanaďané dostali do přečíslení a Chimera trefil tyč Čechmánkovi svatyně! Za necelou minutu se nám naskytla další výhoda přesilové hry, když byl za hrubost vyloučen Williams. S Výborného polostřelou Roloson neměl větší problémy. Naši dělali soupeři svým aktivním pohybem problémy, z čehož vyplynuly následné fauly. Brewer nedovoleně držel jednoho z Čechů a najednou tu byla přesilovka pěti proti třem. Nastěhovali jsme se do kanadského obranného pásma a zle tam zatápěli. Jeden z vyloučených se vrátil na led, ale pokračovala naše přečíslení. V čtrnácté minutě to přišlo Hlinka ideálně naservíroval puk Židlickému, a nashvillský bek se trefil zcela přesně! Česko vedlo 1:0! Soupeře tato trefa nikterak nerozhodila, ba naopak, pokus Nashe musel zkrotit ve své lapačce Čechmánek. První třetina skončila ve prospěch českého týmu.

Hned v úvodu druhé části hry nastala hodně diskutovaná událost. Všichni naši hráči v domnění, že rozhodčí hvizdem přerušuje hru přestali hrát, situace využil McClement, který trefil odkrytou část naší branky. Hvizd přišel z hlediška a byl tak silný, že jej slyšela většina hráčů na ledě. I přes protesty českého týmu sudí Bulanov branku uznal. Došlo pouze k upozornění diváků, aby nepískali, což stejně vyráznější odezvu nezanechalo. Málem nám však vyšel kontr, Hlinka si všiml najíždějícího Olesze, ale floridský forvard trefil pouze strážce kanadské svatyně. V šestadvacáté minutě se našim povedlo brejk dva na jednoho, ale Výborný si mířidla špatně sladil, navíc došlo k posunutí branky, což možná bylo hlavním důvodem za co Rus Bulanov potrestal dvouminutovým trestem Kanadu. Vzhledem k tomu, že jsme hráli přesilovky, tak se nám naskytla druhá výhoda pěti proti třem. Kopec smůly padl na hokejku Jana Marka, který trefil po Výborného přihrávce tyč! Kanadský celek se v půli utkání dostával do tlaku i díky přesilovým hrám. S Murphyho pokusem si náš gólman poradil. Rozhodčí nastolil v utkání poměrně rázný metr, což nelibě nesl hlavně soupeř. Trenér zámořského výběru si několikrát zavolal rozhodčího a nejspíš rozebíral důvody proč neměl být jeho svěřenec vyloučen. V dvaatřicáté minutě se vyfauloval Williams a našim se podařilo využít další nabídnutou přesilovku. U zrodu akce byl opět kapitán Výborný, který našel Plekance a opět jsme vedli, 2:1! V poslední minutě před přestávkou v brankovišti srdnatě bojoval Olesz a podle jeho reakce to vypadalo, že vsítil náš třetí gól. Rozhodčí si správně vzal na pomoc svého kolegu u záznamového zařízení. Nicméně nutno říct, že žádná z kamer nenaskytla potřebný důkaz toho, že byl puk celým objemem za brankovou čárou. Branka tedy nebyla uznána.

V posledním dějství už na českých hráčích byla vidět únava. V čtyřiačtyřicáté minutě se vydal na zteč naší branky Eric Stall a pěkným blafákem překonal všechno co mu stálo v cestě, 2:2. Reakce našich přišla opět v přesilové hře, použili jsme zbraň, kterou se může chlubit právě kanadský celek, důraz v brankovišti znamenal další gól v síti Rolosona. Šťastným mužem byl Olesz, který si tak vynahradil možná křivdu při momentu v závěrečné minutě druhé třetiny. Česko se tedy dostalo opět do jednobrankového vedení, 3:2! Kanaďanům narostla křídla, z jejich tlaku bohužel vyzněl další gól v naší síti. Po vítězném buly se do střely opřel Doan a Čechmánek nestačil ani pořádně reagovat. Stává se velmi málo, že se puk takřka hned po buly dostane na nejbližšího hráče. Nedalo se nic dělat, akce se povedla dokonale. Poslední desetiminutovka byla pro naše hráče a hlavně také pro fanoušky peklem, kanadský nápor sílil a třešničkou na dortu bylo vyloučení Klesly. Do konce základní hrací doby zbývaly poslední dvě minuty a každý z nás nejspíš posunoval očima ručičku hodin jak to jen šlo. Čechmánek zlikvidoval pokus Brewera, byl to klíčový zákrok. Trenér Hadamczik využil možnosti oddechového času a snažil se týmu dodat poslední možné pokyny pro záchranu celé mise. Po zaznění tolik toužebné sirény spadl každému z Čechů kámen ze srdce. Remíza sice znamenala prodloužení, ale také jistoty další naší účasti na turnaji. Po krátké přestávce už v naší brance nebyl Roman Čechmánek, ale k překvapení mnohých Marek Pinc. Jak prodloužení odsartovalo, tak také rychle skončilo. Třiadvacet vteřin stačilo Ericu Staalovi k tomu, aby rozhodl o celkovém výsledku zápasu. Vítkovický gólman se tak ohřál na ledě pouze necelou půlminutu, připsal si jeden úspěšný zákrok. Bylo jasné, že tento fakt nikomu v žaludku ležet nebude, neboť Hadamczikův tým dosáhl toho, čeho chtěl. Naši se střetnou ve čtvrtfinále s někým z dvojice Švédsko-Rusko.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář