Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češi ve strhujícím zápase podlehli Švédům na nájezdy

1. 5. 2015

Tak to byl zápas! Vyprodaná O2 Aréna viděla strhující bitvu našich hokejistů se Švédy. Hráči Tre kronor byli dlouho na koni i po našich kontaktních gólech dokázali vždy odskočit a udržovat si dvougólový náskok. Češi ale ve strhujícím tlaku duel dokázali otočit a nebýt zbytečného gólu v samotném závěru při soupeřově power play a našem oslabení, tak výhra mohla být realitou. Střetnutí jsme nakonec ale prohráli po samostatných nájezdech.

 

Češi vyrazili do akce v očekávané sestavě. Nabuzeni se ukázat před vlastním publikem vlétli do utkání dravě, ale po čtyřech minutách hry hrubě chybovali. Erat si nevšiml, že adresát přihrávky Němec odjíždí na střídačku, Švédové se zmocnili puku a Lundqvist neměl v zakončení výraznější problém.

 

Útočník Arizony se bohužel tak trošku podepsal i u druhé branky. Jeho vyloučení modrožlutí potrestali Kronwallem. Po somi minutách tak Češi prohrávali 0:2. Nečekaný průběh zaskočil i jinak natěšené diváky. Naděje však přišla v početní výhodě. Nakládalovu pumelici usměrnil za záda brankáře Enrotha lehkou tečí Jaromír Jágr a O2 Aréna tak poprvé mohla bouřit. Jágra potvrdili jako střelce branky až později, neboť původní autor byl označen jako Nakládal.

 

Osmašedesátka se blýskla i později, kdy úchvatnou akcí obešel tři protihráče, chyběla tomu pouze třešnička v podobě gólu. Růžičkovi svěřenci se bojovali a Tre kronor byli rázem pod tlakem, o to spíš musel mrzet další inkasovaný gól. Krejčík neudržel u branky Raska, a ten z otočky překvapil Saláka - 1:3.

 

Se dvougólovým mankem bylo jasné, že pokud chceme pomýšlet na úspěch, tak musíme hrát ne na sto, ale aspoň stopadesát procent. Skvěý důraz v brankovišti přinesl kýžené ovoce, Hertl snížil na 2:3. Bohužel Švédové znovu kontrovali, když Lindström proměnil brejk - 2:4.

 

To, co následovala potom bralo dech. Nejprve skvěle hrající mladíček Simon, ač tísněný, bekhendem snížil na 3:4. Vzůstající tlak našich švédský tým těžce zvládal, a když Červenka proměnil, znovu bekhendem, únik, tak se začala karta obracet tím správným směrem. Švédové byli zákonitě zaskočeni a Češi je dál svírali jako v kazajce. Galapředstavení posléze korunovala výborně hrající čtvrtá formace Simon - Koukal - Zaťovič, při čemž posledně jmenovaný rozburácel O2 Arénu popáté a přítomní fanoušci mohli být v extázi.

 

Bohužel v závěru naše družina neměla to potřebné štěstí. Šli jsme do oslabení, při čemž Seveřané navíc odvolali gólmana a zkoušeli srovnat se šesti hráči proti čtyřem našim. A vyšlo jim to, byť jak se lidově říká, po haluzi. Lindströmovi sjel při pokusu o střelu puk z čepele, jenž do míst, kde byl Sjögren a křídelník soka dokázal skórovat. Češi byli necelou minutu od snového triumfu.

 

Prodloužení se neslo spíše v šancích Martsovi družiny. Jen díky Salákovi jsme udrželi nerozhodný stav. Pozorní diváci si zajisté všiml nepříjemného faktu, a to, že Jaromír Jágr seděl mimo střídačku s bolestivou grimasou ve tváři. Při jednom souboji v brankovišti dostal nepopulární sekyru na svůj "legendární" malíček. Po celou dobu byl v péči lékaře Koláře.

 

Duel nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Penaltovou loterii zahájili Švédové. Lindholm proměnil, na druhé straně Enroth vystihl Klepišův bekhendový blafák. Salák posléze vychytal Josefsona. České barvy sice rozjásal Voráček, ale bohužel následně skóroval Ekman Larsson. Na Sobotkovi už leželo břemeno odpovědnosti, bohužel kýženou skulinku mezi Enrothovými chrániči nenašel, a tak bonusový bod připadnul Seveřanům.

 

Další utkání čeká národní tým v sobotu, kdy od 20:15 budou hostit tým Lotyšska - sledujte živě. Předpokládá se, že trenér Růžička udělá v sestavě nějaké změny.

 

Česká republika - Švédsko 5:6 po s.n. (1:2, 0:1, 4:2 - 0:0)
Branky a nahrávky:
14. Jágr (Nakládal, Voráček), 43. Hertl (Němec, Klepiš), 52. Simon (Hejda), 53. Červenka (Voráček, Čáslava), 57. Zaťovič (Novotný, Simon) - 4. J. Lundqvist (Sjögren, Josefson), 8. S. Kronwall (Ekholm, Lander), 35. Rask (Lindholm, Hjalmarsson), 45. Lindström (Möller), 60. Sjögren (Lindström, Klingberg), rozhodující nájezd Ekman-Larsson. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. Diváci: 17383 (vyprodáno).

 

Sestava ČR: Salák – Hejda, Němec – Kolář, Nakládal – Krejčík, Čáslava – Jordán – Sobotka, Erat, Voráček – Klepiš, Kovář, Jágr – Červenka, Novotný, Hertl – Zaťovič, Koukal, Simon.

 

Sestava Švédska: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Ahnelöv, Rahimi, Ekholm - Sjögren, J. Lundqvist, Josefson - Eriksson, Lander, F. Forsberg - Möller, Ericsson, Lindström - Lindholm, Rask, Hjalmarsson.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář