Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2012: Spojené státy v úvodním duelu MS přehráli Francii

4. 5. 2012

Mistrovství světa v ledním hokeji je už v plném proudu. Úvodní zápasovou konfrontaci obstaraly celky Spojených států amerických a Francie. Zámořský tým dle očekávání potvrdil roli favorita a výběr ze země galského kohouta přehrál jednoznačně 7:2.

Američané začali náporem, ale jejich tlaku Francouzi dlouho odolávali. Velkou zásluhu na tom měl hlavně gólman Huet. Díky jeho pohotovým zákrokům papírový outsider přečkal bez úhony úvodní oslabení. Do vedení šli paradoxně Francouzi, když po třinácti minutách rychlou kombinaci Meuniera a Auvitua přesně zakončil Besch.

Zámořský tým se vrátil do hry za další čtyři minuty po trefě Okposa. Druhé dějství se už neslo v režii favorizovaného týmu. Nejprve zužitkoval početní výhodu obránce Johnson a v polovině utkání navýšil náskok Ryan.

Svěřenci trenéra Hendersona ještě oživili své naděje na případné drama, když se výbornou prací v brankovišti prezentoval gólově Bellemare. Zanedlouho mohlo být srovnáno. Howard neztlumil v lapačce mířený projektil a na poslední chvíli puk mířící do branky odpaloval do bezpečí. Američany uklidnil v závěru druhé třetiny gól Paciorettyho.

Třetí dvacetiminutovku odstartoval po pěti minutách únikem Da Costa, ale Howard jeho úmysl přečetl a odčinil tak své předchozí zaváhání. Branka Slatera prakticky předznamanela americký triumf. Ten postupně finalizovali svými trefami podruhé v zápase Okposo a Petry.

Tým USA tak splnil očekávané a připsal si své první tři body do tabulky. Dalším soupeřem zámořské reprezentace bude už zítra rival z Kanady.

Skupina H - výsledek:

USA - Francie 7:2 (1:1, 3:1, 3:0)
Branky: 17. Okposo (Goligoski, Faulk), 24. J. Johnson (Lasch, Faulk), 30. Ryan (Pacioretty, P. Stastny), 40. Pacioretty (P. Stastny, Goligoski), 46. Slater (Palmieri), 51. Okposo (Fowler, Faulk), 58. Petry (Pacioretty, P. Stastny) - 13. Besch (Meunier, Auvitu), 34. Bellemare (S. Treille). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Blümel (všichni ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 8402.

USA: Howard - Fowler, J. Johnson, Faulk, Goligoski, Butler, Petry, Braun - Pacioretty, P. Stastny, Ryan - Okposo, Slater, Lasch - Palmieri, Abdelkader, Atkinson - Thompson, Dwyer, J. T. Brown - Crabb. Trenér: Scott Gordon.

Francie: Huet - Hecquefeuille, Bachet, Rouleau, Amar, Besch, Auvitu, Manavian - Desrosiers, Meunier, Y. Treille - S. Treille, Bellemare, S. Da Costa - Roussel, Bertrand, B. Henderson - T. Da Costa, Guttig, Raux - D. Fleury. Trenér: David Henderson.

Příspěvek uvolněn i na HokejPortal.cz