Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2012: Michálek v poslední minutě roztříštil tři krorunky a Češi jsou v semifinále!

17. 5. 2012

Výborný hokej se šťastným koncem pro naše barvy. Český národní tým po výhře 4:3 ukončil švédské prokletí a slaví postup mezi čtyři nejlepší mužtsva turnaje! Hrdinou zápasu se stal Milan Michálek, který přesně devětasekund před třetí sirénou obral Švédy o puk a dokonale přesnou střelou vymetl růžek Fasthovy branky! Den zúčtování nastal.

Dle předpokladů se v naší brance objevil Jakub Kovář. V sestavě nechyběl Petr Nedvěd, který se vrátil do formace s Alešem Hemským a Petrem Koukalem. Zdravotní potíže nepustily do hry Zdeňka Kutláka a Lukáše Kašpara. Zatímco u prvně jmenovaného je jasné, že do turnaje už nezasáhne, tak u průbojného forvarda je situace příznivnější.

Češi zahájili bitvu se severským soupeřem až nečekaně aktivně. Dobrým bruslení a příkladným forčekinkem dělali favorizovanému týmu problémy. Po několika slibných šancích ale přišla gólová radost na druhé straně. Elitní formace v čele se Zetterbergem se usadila v našem obranném pásmu a Eriksson prostřelil Kováře - 1:0. Seveřany vstřelený gól nabudil a nebýt skvělého zákroku Kováře proti Alfredsonově střele, tak mohlo být zle.

Česká radost přišla ve 12. minutě. Náš tým se usadil v pásmu. Němec přenesl hru na Nakládala. Ten střílenou přihrávkou našel přesně číhajícího Nedvěda, pro kterého už nebyl problém puk usměrnit za Fastha - 1:1! Češi byli zákonitě při chuti. Nechybělo mnoho ke zvratu. Zajímavou příležitost měl Krejčí, ale po gólu volal hlavně únik Frolíka. Rychlostně výborně vybavený forvard však na švédského gólmana nevyzrál.

Co nevyšlo Frolíkovi, tak to se podařilo Novotnému. Michálkovu nabídku před brankou nasměroval Novotný s pomocí bránícího švédského beka přesně do místo požadovaných - 1:2. V závěru třetiny ještě zamlknuté švédské publikum vystrašil nebezpečnou střelou Nedvěd.

I ve druhé třetině se dařilo českým hráčům příkladně napadat švédskou rozehrávku. A právě po jednom ze zisků puku se dostala dvojice Plekanec - Frolík do úniku, ale bohužel druhý jmenovaný v reparátu neuspěl. Nevedlo se ani Nakládalovi, jenž pravděpodobně nastřelil tyčku. Švédové se připomněli Hörnqvistem, proti němu musel Kovář zasahovat. V 31. minutě bylo opět v našich řadách veselo. Nabídnutou přesilovku zužitkovat Erat - 1:3.

Když už to vypadlo, že si Hadamczikova družina přenese do třetí třetiny dvougólové vedení, tak jako blesk z čistého nebe udeřil. Nepokrytý Zetterberg - 2:3. Jak dobře Švédové druhé dějství zakončili, tak to následující odstartovali. Ericssonovi stačilo 45 sekund k tomu, aby definitivně vrátil Tre kronor zpět do hry - 3:3.

Kovář měl podstatně více práce než tomu bylo v předchozích minutách. Opora extraligových Českých Budějovic se mj. zaskvěla výborným zákrokem proti jedovatému pokusu Karlssona. Na druhé straně prověřil hbitost Fasthovy lapačky Průcha. Švédové byli střelecky aktivnější. Zlobil také Bäckström, jenž se tlačil do brány hned několikrát. Landeskogův pokus naštěstí mířil jen do břevna.

Když už se pozvolna zdálo, že bude následovat prodloužení, tak se předvedl v tom výborném světle Michálek. Forvard Ottawy nejprve v rohu sebral švédskému hráči puk, uvolnil se a švihem poslal černý kotouč přesně nad Fasthovo rameno do horního rohu branky - 3:4!

Zlomový gól byl pro "Tři korunky" začátkem jejich konce. Češi si závěr klání už pohlídali a mohli tak slavit vysněný triumf. Partě trenéra Marts tak zbyly oči pro pláč.

Soupeřem českých hokejistů v semifinále šampionátu bude tým Slovenska. Zápas začíná v sobotu od 17:30.

Čtvrtfinále MS 2012 - výsledek:

Švédsko - Česká republika 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Branky: 8. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 40. Zetterberg, 41. Ericsson (Eriksson, Landeskog) - 12. P. Nedvěd (Nakládal, Němec), 17. Novotný (M. Michálek), 31. Erat (M. Michálek, Krejčí), 60. M. Michálek. Rozhodčí: Levonen (Fin.), Reiber (Švýc.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 10 397.

Švédsko: V. Fasth - Hedman, N. Kronwall, Karlsson, Hjalmarsson, Brodin, S. Kronwall, Ericsson - Franzén, Zetterberg, Eriksson - Alfredsson, Bäckström, Hörnqvist - Stalberg, Krüger, Landeskog - Järnkrok, Persson, Silfverberg - Larsson. Trenéři: Pär Marts, Roger Rönnberg, Peter Popovic a Rikard Grönborg.

Česká republika: Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Uvolněno i pro HokejPortal.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář