Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2012: Čtvrtfinále začíná, splní hokejové velmoce status favoritů?

17. 5. 2012

PREVIEW: Je to tady! Pro osm nejúspěšnějších týmů šampionátu začíná nejdůležitější část turnaje. Možnost bojovat o medaile je velkým lákadlem a právě dnešní zápasová série oddělí úspěšné týmy od těch neúspěšných. Potvrdí hokejové velmoce papírové předpoklady nebo se zrodí překvapení?

Kanada vs. Slovensko, Rusko vs. Norsko, USA vs. Finsko a Švédsko vs. Česká republika. Tak to je výčet dvojic, které budou bojovat o vysněný postup do semifinále.

(1.) Kanada - (4.) Slovensko (12:00)

Už ve 12 hodin našeho středoevropského času je na programu první střetnutí. Po třinácti dnech znovu změří síly národní týmy Kanady a Slovenska. Jejich první vzájemná konfrontace otevřela sérii utkání základní skupiny "H".

V pohledném střetnutí zvítězil kanadský výběr 3:2. Slováci i s potřebným štěstím v zádech (Tavares a Nugent-Hopkins orazitkovali konstrukce branky - pozn. autora) však byli vyrovnaným soupeřem. Pokud by zápas skončil v normální hrací době nerozhodně, tak by to ani velkým překvapením s ohledem na vývoj nebylo.

Zámořský tým svou úvodní misi zvládl. V základní skupině ztratil body jen se Spojenými státy americkými, kterým podlehl 5:4 po prodloužení. Zvládl i náročné bitvy s Finskem a Švýcarskem a se ziskem 19 bodů ovládl skupinu.

Slováci vstoupili do turnaje jako svěží vánek. S Kanadou i Finskem sehráli vyrovnaná střetnutí, která však neměla požadovaný bodový efekt. Zlom přišel až v utkání s USA, které tým Vladimíra Vůjtka st. porazil 4:2. Následně přišly výhry nad Kazachstánem, Běloruskem a Švýcarskem, což naše východní sousedy nabudilo. Slováci si vybrali slabší chvilku v posledním klání, ve kterém hráli s Francií o postup ze skupiny. V nervydrásajícím střetnutí se nakonec k požadovanému vítězství 5:4 protrápili.

V dnešním střetnutí nejsou favoritem, ale dá se očekávat, že postup Kanadě rozhodně neulehčí.

Absence: Mark Methot (disciplinární trest) - Kudroč, Hossa, Graňák (všichni zranění).

Tip autora: 3:2 po prodl. - postoupí Kanada

(1.) Rusko - (4.) Norsko (14:45)

Rusové si svými výkony na turnaji vysloužili status největšího favorita na zisk zlatých medailí. Sborná jako jediný tým na turnaji ještě neztratila ani bod. Výraznou pozornost na sebe strhla zejména vysokým vítězstvím 7:3 nad silným Švédskem.

Jejich vzájemný souboj skončil výhrou Ruska v poměru 4:2.

Střetnutí bude také pomyslným soubojem dvou nejlépe bodujících hráčů na turnaji. Rus Jevgenij Malkin si během sedmi zápasů připsal 7 gólů a stejný počet asistencí. Jeho dnešní soupeř Patrick Thoresen byl ještě o dva zapsané body lepší (6+10).

Družina trenéra Biljaletdinova má jasně stanovený cíl. A právě na vrchol jim má pomoci Alexander Ovečkin, který spolu se jmenovcem Sjominem mužstvo v průběhu týdne posílil.

Norové v utkání nemají co ztratit, což může být jejich výhoda. Jestliže chtějí Seveřané s hokejovým Goliášem držet krok musí si sáhnout až na dno svých sil. Na turnaji už svěřenci trenéra Johansena ukázali, že umí favorizované celky potrápit.

Tip autora: 4:2 - postoupí Rusko

(2.) USA - (3.) Finsko (17:30)

Pro Američany je letošní turnaj možností se ukázat. V Helsinkách se týmu poměrně dařilo. Ve šlágru porazili soka z Kanady a deklasovali Finsko. Body ztratili pouze se Slováky a jeden nečekaně s Kazachstánem.

Obhájci mistrovského titulu zahájili šampionát dvěma nepříliš přesvědčivými výhrami 1:0 nad Běloruskem a Slovenskem. Přehráli Švýcary a Francouze, ale s Kanadou a zejména s USA hráli až ty pomyslné druhé housle. Triumf nad Kazachstánem byl povinností.

Klopýtnutí jsou už zapomenuta. Finové zajisté chtějí medaili, a proto musí v dnešním klání uspět. Vrátí Seveřané americkému mužstvu porážku i s úroky?

Tip autora: 3:1 - postoupí USA

(2.) Švédsko - (3.) Česká republika (20:15)

Preview v sólovém článku - ZDE.

Aktuální hokejové výsledky můžete sledovat denně online - ZDE !

Hokej živě - přímé přenosy zápasů z MS 2012 či z NHL můžete denně sledovat online - ZDE

 

Uvolněno i pro HokejPortal.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář