Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2011: Češi v úvodním vystoupení na šampionátu porazili Lotyšsko 4:2

30. 4. 2011

Družina trenéra Aloise Hadamczika vybojovala první body na šampionátu. Češi po velkém boji porazili velmi dobře hrající tým Lotyšska. Vyrovnaný duel zlomily trefy Havláta a Červenky ve třetí třetině.

Lotyšsko se prezentovalo velmi dobrou hrou založenou na aktivním forčekingu se sázkou na brejky. Přechod do našeho obranného pásma soupeř dokonale zvládal a i díky tomu vsítil dvě branky.

První gól padl v 10. minutě, kdy se právě z brejku prosadil Darzinš. Za pět minut později přišla nečekaná komplikace. Kulda tvrdě trefil Martínka na mantinel. Otřesený český obránce zůstal ležet na ledě a posléze musel být odvezen na nosítkách do nemocnice. Vyšetření odhalila otřes mozku a zranění krční páteře. Dle posledních informací pro něj turnaj skončil. Češi tak zápas dohrávali s pěti beky.

Lotyši našemu celku zle zatápěli, ale v závěru třetiny rozradostnil české fanoušky Rolinek, který dorazil za Masalskise svůj předchozí pokus. Úvodní třetina tedy skončila nerozhodně 1:1.

Pracně oživené sebevědomí Čechů už po dvou minutách druhého dějství pošramotil Bukarts, který dokonale zužitkoval po souhře s Berzinšem přečíslení - 1:2. Našemu celku se zle nevedly přesilové hry. Dvojnásobná početní výhoda byla tento večer zakletá. Obdobnou možnost dostali také Lotyši a naštěstí ji také nedokázali využít. Dobývání Masalskisovy branky ukončil klíčovou trefou z nulového úhlu Eliáš - 2:2. tento stav vydržel i do druhé sirény.

Vstup do třetí třetiny vyšel našim barvám. Eliáš vybojoval puk, který posléze přenechal Havlátovi. Lídr Minnesoty si vzpomněl na svůj povedený přípravný zápas s Kanadou a střelou pod víko poslal Česko poprvé v utkání do vedení. Souhra Eliáše s Havlátem fungovala nadmíru dobře. Sám prvně jmenovaný mohl náskok Čechů navýšit, ale Masalskis se tentokrát překvapit nenechal.

Lotyši se tlačili za vyrovnáním, ale několikrát je vychytal Pavelec a jednou proti nim stála i dobře postavená konstrukce branky. Definitivní pojistku našeho vítězství dokonal Červenka, který krátce po buly využil zaváhání obránce K. Redlihse a v nájezdu počtvrté rozvlnil síť lotyšské svatyně.

Češi tak do turnaje vstoupili tou správnou nohou. Kaňkou na výhře je bezesporu zranění obránce Martínka, který si už pravděpodobně na šampionátu nezahraje. Velmi dobrým výkonem se prezentoval gólman Ondřej Pavelec, jehož jméno také zaznělo při vyhlašování nejlepších hráčů zápasu. V dresu Lotyšska byl zvolen Darzinš, ale nutno říct, že uznání si zasloužilo více hráčů.

Další zápas čeká Hadamczikovu legii v pondělí 2. května, kdy vyzve od 16:15 tým Dánska. 

Česká republika - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Branky: 18. Rolinek (Voráček, Škoula), 33. Eliáš (Havlát, M. Michálek), 42. Havlát (Eliáš), 59. Červenka - 10. Darzinš (M. Redlihs, Sotnieks), 22. Bukarts (Berzinš, Meija). Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Carnathan (USA), Hollenstein (Rak.). Střely na branku: 34:24. Vyloučení: 6:9. Bez využití. Diváci: 9282.

Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Martínek, Krajíček - Jágr, Červenka, Průcha - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Kulda, Sotnieks, Cibulskis, J. Redlihs - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - Darzinš, Džerinš, M. Redlihs - Pečura, Saulietis, Ankipans - Bukarts, Kenins, Berzinš - Meija. Trenér: Oleg Znaroks.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář