Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2010: Kapitán Rolinek dvěma góly v oslabení nasměroval Čechy k výhře

17. 5. 2010

MS 2010: Čeští hokejisté vyválčili důležité tři body v zápase s Lotyšskem a uchovali si tak naději na postup mezi osm nejlepších celků na turnaji. Mužem zápasu byl bezesporu Tomáš Rolinek, jenž dvěma zásahy během oslabení položil naše základy úspěchu. Na snížení soupeře odpověděl restartovaný Červenka.

 

Konfrontace s postsovětskou družinou vedenou úspěšným stratégem Znaroksem byla pro naše reprezentanty klíčová. Pokud by totiž Češi v utkání ztratili body, tak by definitivně přišli o možnost boje o čtvrtfinále. Navíc jim ztížilo situaci Švýcarsko, které překvapivě podlehlo Norům. Seveřané si tak navýšili bodové konto na šest a Čechům dali najevo, že musí z následných dvou utkání získat čtyři body, pokud tedy chtějí postoupit.

 

Po úvodní dvacetiminutovce byly pocity rozpačité. Češi měli střeleckou převahu, ale ta k gólovému vyjádření nevedla. Druhá třetina přinesla toužebnou radost, postaral se o ní Rolinek. Jako správný kapitán převzal otěže zápasu do svých rukou, když v početní nevýhodě ujel s parťákem Koukalem a poprvé překonal rozchytaného Masalskise. Naši se dostali do brejku i při oslabení 5 na 3, ale slibnou příležitost Hubáček nevyužil. Pak si opět vzal slovo kapitán Rolinek, který opět při našem sníženém počtu hráčů na ledě ranou do šibenice lotyšské branky navýšil náskok na 2:0.

 

Do třetího dějství si tak český výběr přinesl dvougólový náskok. Lotyši zvýšili obrátky a Vokoun musel eliminovat pokus Redlihse. Výrazné varování mu dal Sprukts, který nastřelil tyč. Vzápětí se však povedenou ranou švihem prosadil Pečura a rázem to bylo jen o gól - 2:1. Neuplynula však ani minuta a přišla naše odpověd. Povedenou kombinaci po ose Gřegořek - Novotný - Červenka zakončil zcela přesně posledně jmenovaný - 3:1. V závěru se už unavený soupeř do tlaku nedostal, a tak mohla v druhém táboře zavládnout spokojenost. Pro Lotyše turnaj skončil.

 

Ke vstupence do čtvrtfinále však potřebuje družina kouče Růžičky ještě bod a právě ten musí vyválčit v souboji se silnou Kanadou. Utkání se hraje už zítra od 16:15.

 

 

Osmifinálová skupina F - 2. zápas ČR:

Česká republika - Lotyšsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky: 23. Rolinek (Koukal), 38. Rolinek (Koukal), 53. Červenka (Novotný) - 53. Pečura (Saulietis). Rozhodčí: Kadyrov (Rus.), Piechaczek (Něm.) - Brown (USA), Terho (Fin.). Vyloučení: 7:5. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 3354.


Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Němec, Rachůnek, Mojžíš, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Galvinš, Jerofejevs, Sotnieks, Kulda, Andersons, Jass, J. Redlihs - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Sprukts, Karsums, Daugavinš - Darzinš, Dzerinš, Meija - Saulietis, Pečura. Trenér: Olegs Znaroks.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář