Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2010: Infarktový závěr s českou radostí na konci, jsme ve finále!

22. 5. 2010

MS 2010: (+VIDEO) Nervydrásající duel s krásným vyústěním. Čeští hokejisté dokázali porazit Švédy na samostatné nájezdy a po dlouhých letech si zahrají finále! Češi dvakrát prohrávali a v závěru při power play dokázal Rachůnek sedm sekund před koncem vyrovnat na 2:2. Utkání dospělo do samostatných nájezdů a v nich zazářili Kašpar, Marek a hlavně Vokoun, který zneškodnil dva švédské pokusy!

 

Náš úspěch se však vůbec nerodil lehce. Už v první třetině byli Švédové lepším týmem a svou aktivitu korunovali i brankou. Všemu předcházelo i varování během našeho dvojnásobného oslabení, které jsme ještě přečkali bez úhony. Následující trest Klepiše už severský výběr zužitkoval. Z dobrého pozičního postavení vytěžil Harju maximum - 1:0. Naši vyrovnali jako blesk z čistého nebe. Mojžíšova střela od modré prošla hradbou těl i přes Gustavssona - 1:1.

 

Vstřelený gól našim barvám pomohl a od druhé třetině hráli Češi podstatně aktivněji. Rodící se příležitosti však eliminoval pohotový Gustavsson. Dostalo se nám i početních výhod, ale převážnou část z nich jsme sehráli ve znamení nepřesností a bez ohrožení švédského gólmana. Ve dvaatřicáté minutě se opět měnilo skóre. Engqvist obdržel zpoza branky nechtěnou nabídku přes Mojžíšovu brusli a dorážkou byl neomylný - 2:1.

 

Češi s nástupem do třetí třetiny bojovali o každý centimetr ledu a soupeři značně zatápěli. Obrovské příležitosti Hubáčka či Jágra však zůstaly nevyužity. Čas neúprostně běžel a minuty dělily Růžičkovu družinu od vyřazení. V závěru naši trenéři odvolali gólmana Vokouna z branky a nasadili šestého muže ve snaze docílit toužebného vyrovnání. Vzrůstající tlak přinesl ono žádané ovoce. Sedm sekund před koncem propálil vše Rachůnek a vyrovnání bylo realitou.

 

Češi dostali novou energii do žil a v prodloužení byli opět vidět. Žádná příležitost však využita nebyla, a tak o postupujícím musela rozhodnout až loterie samostatných nájezdů. Tu zahájili Švédové, ale s nevýrazným zakončením Johanssona si Vokoun poradil. Na druhé straně s přispěním paní Štěstěny překonal Gustavssona blafákem Kašpar a Češi vedli. Švédy ještě vrátil do hry s jistotou zakončující Omark, ale stejně tak ho přesností napodobil Marek a náš celek opět vedl. Svěřenci trenéra Gustafssona se však ocitli v situaci přežití. Vokoun ale Martenssona vytlačil z úhlu a oslavné gesto našeho brankáře tak mohlo odstartovat obrovskou radost českých hráčů a všech příznivců v hledišti či u televizních obrazovek.

 

Česká republika tak po čtyřech letech bude opět bojovat o kov nejcennější. O našem soupeři rozhodne druhý semifinálový duel, ve kterém domácí Německo vyzve favorizované Rusko. Finálový duel začíná zítra ve 20:30.

 

Samostatné nájezdy se sladkou tečkou

 
Česká republika - Švédsko 3:2, po nájezdech
Branky: 18. Mojžíš (Kašpar, Rolinek), 60. Rachůnek, rozhodující nájezd Marek - 9. Harju (Karlsson, Omark), 32. Engqvist (Martensson, Ekman Larsson). Rozhodčí: Looker (USA), Savage (Kan.) - Dedioulia (Běl.), Valach (SR). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 13 437.

Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Blaťák, Němec, Rachůnek, Čáslava, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Švédsko: Gustavsson - M. Johansson, Hedman, Jonathan Ericsson, Karlsson, Ekman Larsson, Bäckman, Lindström, Gunnarsson - Pääjärvi-Svensson, Martensson, Nilson - Backlund, Persson, Andersson - Engqvist, Omark, Harju - Petterson, Wallin, Nylander. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Písnička

Fejo,22. 5. 2010 22:04

nesehnal bys písničku co hraje, kdžyž dají češi góla??