Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2010: Češi ve vyhroceném závěru porazili Kanadu a zajistili si čtvrtfinále

18. 5. 2010

MS 2010: Čeští bojovníci opět ukázali svou vůli po úspěchu. V náročném zápase okořeněným mnoha nefér zákroky kanadských hokejistů si naši reprezentanti po zásluze připsali tři body. Na Whitneyho branku odpověděl v oslabení Kašpar. Po šťastném zásahu brusle Jágra a trefě Klepiše jsme se dostali po druhém dějství do dvougólového trháku. V závěru soupeři pomohl rozhodčí, který neodpískal jednoznačný faul na Vokouna a Kanaďané při své power-play ještě snížili.

 

Češi vstoupili do utkání nadmíru aktivně. První formace si hned při úvodním střídání vytvořila několik zajímavých příležitostí, ale Klepiš ani Jágr toužebného gólu nedosáhli. Při vyloučení Rachůnka přišla další velká šance, ale Kašpar poloodkrytou branku přestřelil. Přišel však trest - Whitney se nebojácně vydal k brance a bekhendem prostřelil mezi betony Vokouna - 1:0. Při dalším početní nevýhodě jsme přece jen udeřili. Novotný vybojoval puk, předložil ho rozjetému Kašparovi a útočník finského Kärpätu Oulu úspěšným blafákem rozradostnil početnou kolonii českých fanoušků v hledišti - 1:1.

 

První dvacetiminutovka ukázala, že naši hráči prahnou po úspěchu, což bylo klíčové. Další část hry jsme zvládli ještě lépe. Po několika spálených šancí se prosadil Jágr. Všemu předcházela střela Němce od modré, které nejprve změnil směr Vampola a puk se po odrazu od ledu přes Jágrovu brusli dostal až za záda kanadského gólmana - 1:2. Vedoucí gól nás nabudila  řádili i fanoušci, kteří ještě zvýšili hlasový projev. Minutu před druhou sirénou se po Rozsívalově výletu prosadil povedeným bekhendem Klepiš a Češi byli na pokraji Olympu - 1:3.

 

Ve třetím dějství se čekal kanadský tajfun a ten se také ukázal. Rozchytaný Vokoun však všechny nebezpečné pokusy i s pomocí pružné obrany eliminoval a tím tak zvyšoval kanadskou nervozitu. Ta gradovala v poslední dvouminutovce, kdy kouč MacTavish odvolal Masona z branky a zahájil power-play. Závěr nezvládli rozhodčí, kteří neodpískali jasný faul na Vokouna za brankou a Duchene už nemohl prázdnou klec minout. Sudí nepochopitelně nechali hru pokračovat a bez prodlevy ukázali regulérnost gólu - 2:3. Ani tento moment okrášlený krátkou bitkou několika hráčů už však nezměnil nic na tom, že český výběr dokázal zvítězit a zajistit si tak čtvrtfinálovou účast.

 

Česká republika - Kanada 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky: 19. Kašpar (Novotný), 33. Jágr (Vampola, Němec), 39. Klepiš (Rozsíval, Vokoun) - 7. Whitney (Giordano, Mason), 59. Duchene. Rozhodčí: Levonen (Fin.), Sterns (USA) - Kowert (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6466.


Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Němec, Rachůnek, Mojžíš, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Kanada: Mason - Burns, M. Staal, Beauchemin, Cumiskey, Russell, Giordano, Myers - Perry, Raymond, Stamkos - Whitney, Tavares, Duchene - Downie, Laich, Ott - R. Bourque, Peverley, E. Kane - Eberle. Trenér: Craig MacTavish.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jenom můj názor

Nikolas-Horváth,18. 5. 2010 22:52

Podle mně Češi odehráli docela dobré zápasy a hlavně hrály moc dobře oslabení dali dokonce i gola no a to je už něco za všechní zápasy co odehrály dali 4 goli jenom v oslabení na tom to turnaji v Německu a proti silnému soupeří (TAKŽE ČEŠI JEN TAK DÁL !!!