Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel legendární František Tikal

11. 8. 2008

ObrazekBoj s dlouhou a těžkou nemocí včera prohrál jeden z nejlepších obránců světa padesátých a šedesátých let. Františku Tikalovi bylo pětasedmdesát let. Kulaté jubileum oslavil člen hokejové Síně slávy přitom 18. července a za šest dní později se představil i na Spartě, kde mu pogratulovalo i vedení Sparty.

 

 

František Tikal se narodil 18. července 1933 ve Včelné u Českých Budějovic a své první hokejové krůčky dělal v deseti letech v týmu SK Podolí. Jeho touha hrát hokej byla neustále silnější a proto byl, když jej přijal dorostenecký tým Sparty. Povinnou vojenskou službu strávil v klubu Tankista Praha. Už ve dvaceti letech patřil Tikal k tomu nejlepšímu co se na našich kluzištích pohybovalo. Do reprezentace byl nominován až v sezoně 1955/56 a to pouze na zápasy hrané na domácím ledě. S národním týmem cestoval do zahraničí za dva roky později na MS 1957. Velkou roli hrály obavy, že talentovaný a zároveň politicky nestálý hokejista opustí vlast.

 

Důraz, bojovnost, obětavost, houževnatost. To je jen malý výčet vlastností, jimiž tento vynikající bek na ledě vynikal. Byl prototypem moderního obránce, jenž dokázal skloubit defenzivní i ofenzivní složku hry. Pověstnou se stala jeho typická protisměrná klička u zadního mantinelu. „Zprvu se jednalo o z nouze ctnost, neznal jsem jiné východisko, jak se za brankou uvolnit, ale později se to změnilo v záměr. Byl to pro soupeře překvapivý moment. Věděl jsem, že pokud nevyjde, ještě lze kotouč zašlápnout. Ale úplně jsem o puk přijít nesměl. Pak by bylo zle," okomentoval svou přednost jednom z rozhovoru legendární obránce.

 

František Tikal vytvořil v týmu Sparty a potažmo zároveň i v národním mužstvu spolu s Karlem Gutem jednu z nejlepších obranných dvojic světa tehdejší doby.  „Vzájemně jsme se respektovali. Nikdy jsme se nepohádali, o všem se domlouvali očima. Vymýšleli jsme různé signály, například rozehrávku z pravé strany od naší branky, což se tehdy vůbec nehrálo. Já byl víc na defenzívu, Karel do útoku,“ vzpomínal Tikal.

 

"Těžko se nám této smutné zprávě věří. Pan Tikal s námi ještě nedávno při slavnostním obědě ´laškoval´ a byl plný dobré nálady a odhodlání se s nemocí poprat. Odchod takového velkého sparťana do hokejového nebe je pro nás velmi bolestný. Za celou Spartu vyjadřuji rodině pana Tikala upřímnou soustrast," komentoval  smutnou událost pro oficiální web Sparty generální manažer klubu Petr Bříza.

 

Sparťanský bojovník strávil v naší nejvyšší soutěži 15 sezón,  odehrál 370 utkání a připsal si i 80 branek. V reprezentaci odehrál 146 zápasů a zaznamenal 30 branek. Elitní obránce se v národním týmu zúčastnil sedmi světových šampionátů a dvou olympijských her, jejichž součástí byly již zmíněná mistrovství světa. Získal řadu stříbrných a bronzových medailí, a dokonce na MS 1964 i za rok později byl zvolen nejlepším obráncem turnaje. V roce 2004 byl jako čtrnáctý Čech uveden do hokejové Síně slávy IIHF a je rovněž v historickém All Star tým Sparty Praha.

 

Zdroj: hcsparta.cz, foto: czechfans.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář